Връзката между ХОББ и AFib

Въпреки че все още не знаем защо, изглежда, че има връзка между AFib и ХОББ. Лечението на двете състояния ще изисква внимателен баланс на лечението.

Обичайно е хората да имат както хронична белодробна обструктивна болест (ХОББ), така и предсърдно мъждене (AFib). Всъщност ХОББ се свързва с a 28% увеличение в риска за AFib. Това отчасти се дължи на факта, че условията споделят припокриващи се рискови фактори, като тютюнопушене.

Изследователите също така смятат, че състоянията са свързани, тъй като намалената белодробна функция, свързана с ХОББ, може да направи AFib по-вероятно. Тази статия ще разгледа връзката между тези състояния и как да ги лекуваме.

Как са свързани ХОББ и предсърдното мъждене (AFib)?

Точната връзка между ХОББ и AFib не е открита. Изследователи смятат, че ХОББ може да доведе до по-висок риск от AFib и че може да влоши симптомите на съществуващо AFib. ХОББ е свързана с по-ниско качество на живот и по-тежки симптоми при хора с AFib.

Има няколко възможни начина, по които ХОББ може да причини или влоши AFib. Намалената белодробна функция и липсата на кислород натоварват сърцето, което води до ремоделиране на горните камери на сърцето (предсърдията). Смята се, че възпалението при ХОББ също играе роля в този процес.

Плюс това, някои лекарства, които лекуват ХОББ, като бета-2 агонисти, са били свързани до повишен риск от AFib.

Как се лекува предсърдното мъждене при пациенти с ХОББ?

Лечението при хора с AFib и ХОББ може да бъде предизвикателство, тъй като някои от леченията за едно състояние могат да влошат симптомите на другото състояние. Вашият здравен екип може да ви помогне да създадете индивидуален план за лечение.

Общите възможности за лечение включват:

 • Бронходилататори: Бронходилататорите, подобно на инхалаторните бета-агонисти, са основно лечение на ХОББ. Те обаче могат също да предизвикат епизоди на AFib.
 • Инхалаторни кортикостероиди: Кортикостероидите лекуват възпаление на дихателните пътища и могат да улеснят дишането. Инхалаторните стероиди обикновено се считат за безопасни. Може да са необходими перорални стероиди при обостряния на ХОББ. Но високите дози имат странични ефекти и могат да увеличат риска от AFib. Лечението с перорални стероиди обикновено се използва за ограничен период от време.
 • Кислородна терапия: Повишаването на нивото на кислород в кръвта с допълнителен кислород понякога е необходимо за лечение на ХОББ.
 • Промени в начина на живот: Фактори като тютюнопушене, затлъстяване и липса на активност могат‌ да направят ХОББ и AFib по-трудни за управление. Ако някой от тези фактори се отнася за Вас, Вашият лекар ще Ви помогне да съставите план за тях. Това може да включва отказване от пушенето, планове за управление на теглото и започване на план за упражнения.
 • Лекарства за забавяне и контрол на сърдечната честота: Медикаменти като бета-блокери и блокери на калциевите канали могат да помогнат за забавяне и контрол на сърдечната честота и се използват за лечение на предсърдно мъждене. Тези лекарства трябва да се избират внимателно при хора с ХОББ, тъй като някои бета-блокери могат да влошат симптомите на ХОББ.
 • Разредители на кръвта: Разредителите на кръвта намаляват риска от съсиреци и инсулт.
 • Катетърна аблация: Катетърната аблация е операция, която може да помогне за лечението на AFib. По време на процедурата кардиологът използва изключително високи или ниски температури, за да унищожи областите в сърцето, отговорни за анормалните ритми при AFib.

Как ХОББ и AFib влияят на продължителността на живота?

Наличието на ХОББ и AFib заедно е свързано с намалена продължителност на живота и лоши резултати. Това отчасти е така, защото много хора с ХОББ и AFib имат и други състояния, като диабет, коронарна артериална болест и сърдечна недостатъчност.

През множество проучванияпациентите с AFib, които също са имали ХОББ, са имали повишен риск от сериозни усложнения, включително инсулт, голямо кървене и смърт.

Важно е да имате предвид, че вашият индивидуален резултат се влияе от множество фактори. Цялостното ви здравословно състояние, реакцията ви към лечението, възрастта ви и други могат да имат голямо значение за вашия резултат и продължителност на живота. Вашият лекар може да ви помогне да разберете как ХОББ и AFib ще повлияят на здравето ви в дългосрочен план.

Не си сам

Може да бъде стресиращо да се справите с всяко хронично здравословно състояние и наличието на две хронични здравословни състояния наведнъж е достатъчно, за да смаже всеки. Но не е нужно да управлявате ХОББ и AFib сами. Има ресурси, към които можете да се обърнете за подкрепа.

Например можете да проверите:

 • A Better Breathers Club: The Better Breathers Club е програма, предлагана от Американската белодробна асоциация. Програмата има групи за подкрепа онлайн и лично, а груповите срещи предлагат социални дейности, гост-лектори, съвети как да управлявате дишането си и др.
 • Живот с ХОББ: Да живееш с ХОББ е онлайн форум. Можете да се присъедините към дискусии и да намерите подкрепа по всяко време на деня или нощта от комфорта на вашия дом.
 • Фондация ХОББ: Можете да научите повече за ХОББ, да намерите ресурси и да получите помощ за отказване от тютюнопушенето, когато се насочите към сайта на фондацията за ХОББ.
 • StopAfib: В StopAfib ще намерите образователни ресурси, инструменти, които да ви помогнат да намерите местни услуги, форум за поддръжка и др.
 • Алианс за аритмия: Arrhythmia Alliance разполага с изобилие от ресурси, които можете да използвате, включително образователни видеоклипове, групи за подкрепа, новини за най-новите лечения, информация за предстоящи събития и др.
 • Smokefree.gov: Smokefree.gov е федерален уебсайт, който може да ви помогне да се откажете от пушенето, ако пушите. Сайтът предоставя ръководства, които ще ви помогнат да започнете вашето пътуване без тютюнев дим и ще ви мотивират по пътя.
Беше ли Ви полезно?

Обичайно е хората с ХОББ да развият AFib. Точната причина за това е неясна, но е вероятно, че намалената белодробна функция и кислород в тялото, свързани с ХОББ, увеличават риска от AFib.

ХОББ също е свързано с по-тежки симптоми и по-лоши резултати за хората с AFib. Лечението ще се съсредоточи върху управлението на двете състояния и може да включва промени в начина на живот, използване на бронходилататор или инхалирани стероиди, допълнителен кислород, лекарства за контролиране и забавяне на сърдечната честота, разредители на кръвта и операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss