Връзката между пристъпите на ХОББ и управлението на стреса

Преглед

Когато говорим за стрес, обикновено говорим за психологически стрес. Всеки понякога се чувства стресиран. Но има разлика между краткосрочните остър стрес и дългосрочен хроничен стрес. Острият стрес може да бъде полезен, като ни подготви за „бий се или бягай“ в лицето на заплаха. Отделят се определени хормони, които подготвят тялото за експлозивно действие. Тялото се връща към нормалното след изчезването на заплахата.

Много хора обаче изпитват по-продължителен стрес. Този хроничен стрес може да повлияе на тялото по отрицателни начини. Хроничният стрес може да отслаби например имунната система. Стресираните хора често се чувстват тревожни, раздразнителни или депресирани. Хроничният стрес може също да причини по-чести пристъпи на симптоми на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Поради тази причина е важно да се научите как да управлявате стреса.

Разпознайте нещата, които причиняват стрес в живота ви

Управлението на стреса е свързано с начина, по който реагирате на стресови фактори, събитията или ситуации, които причиняват стрес в живота ви. Първата стъпка към справяне със стреса е да разпознаете стресорите си. Животът с ХОББ може да бъде стресиращ, защото ви принуждава да направите промени в живота си. Други неща, които могат да причинят стрес, включват промени в:

 • отношения
 • финансови ситуации
 • наемане на работа
 • навици за сън
 • сексуални отношения
 • жизнени ситуации
 • способността да изпълнява обикновени задачи

Прочетете повече: Борба със стреса от живота с хронично заболяване »

Наличието на ХОББ или каквото и да е хронично заболяване може да бъде емоционално стресиращо, предизвиквайки притеснения за вашето дългосрочно бъдеще и това на вашето семейство. Обичайно е понякога да се чувствате депресирани, разстроени и претоварени. Тези чувства могат да влошат симптомите на ХОББ. Чувството на стрес може да влоши задуха ви, което от своя страна може да ви накара да се чувствате по-тревожни.

Тези промени биха били стресиращи дори за най -здравия човек. За съжаление на хората с ХОББ, стресът може да предизвика обостряне, така че е важно да се научите да разпознавате нещата, които могат да причинят стрес в живота ви. По този начин можете да предприемете стъпки за намаляване на тези стресови фактори или да промените реакцията си към тях. Говорете за вашите предизвикателства и притеснения с хора, които са ви близки. Потърсете помощ, когато е възможно, и избягвайте ситуации, които е вероятно да причинят стрес.

Да се ​​научим да се отпускаме: Дихателни техники

След като идентифицирате нещата, които могат да предизвикат безпокойство и да увеличат стреса ви, можете да се научите да спирате стреса, преди той да предизвика възпаление. Според фондация ХОББ един ефективен метод за намаляване на стреса е използването на дихателни техники.

Дишане със стиснати устни

Дишането със свити устни е техника, която ще ви помогне да забавите дишането си и да издишвате повече въздух с всяко вдишване. Това включва обръщане на внимание на дишането, дълбоко и бавно дишане и бавно и внимателно издишване:

 1. Започнете със съзнателно отпускане на мускулите на раменете. Застанете или седнете изправени и оставете раменете си да се спуснат, като същевременно сближавате лопатките един до друг в гърба.
 2. Вдишайте през ноздрите за 2 секунди.
 3. Свийте устните си, сякаш ще издухате пламък.
 4. Издишайте бавно през устните. Това трябва да отнеме 4 секунди.
 5. Повторете.

Коремно дишане

Коремното дишане е друга потенциално полезна дихателна техника. Може да се наложи да потърсите помощта на медицински специалист, за да научите тази техника:

 1. Докато седите или лежите, поставете ръка на гърдите си. Поставете другата си ръка върху корема.
 2. Вдишайте през ноздрите.
 3. Усетете как коремът ви се издига, като същевременно се опитвате да държите гърдите си неподвижни.
 4. Издишайте бавно.
 5. Повторете.

Да се ​​научим да се отпускаме: Визуализация, йога и медитация на внимателност

Разработени са различни техники, които да ви помогнат да намалите стреса и да обърнете последиците от тревожността. Изследванията показват, че тези практики могат да помогнат за намаляване на стреса и могат да помогнат на организма да се бори с инфекциите. Минимизирането на стреса може да помогне за намаляване на обострянията на ХОББ.

Визуализация

Визуализацията е техника, която можете да изпълните навсякъде и по всяко време. С визуализацията си представяте тиха обстановка без стрес, като тиха плажна ивица или гориста пътека. Представяйки си себе си в среда, в която сте спокойни, може да започнете да се чувствате по -малко стресирани, където и да се намирате. Понякога визуализацията е придружена от ръководени изображения. Това е техника за намаляване на стреса, при която слушате запис на някой, който ви превежда през релаксираща сцена или история. За да управлявате образите и визуализацията най -добре, намерете тихо място в дома си и прекарайте около 20 минути сами, слушайки запис или релаксирайки в спокойната сцена, която визуализирате.

Йога

Йога е древна практика, която съчетава внимателна медитация, дихателни техники и сравнително прости физически упражнения. За разлика от визуализацията, която ви отдалечава от текущата ви ситуация, медитацията за съзнание е начин да бъдете изключително наясно с обкръжението си: звуците, миризмите, всичко, което чувствате в този момент. Фокусираните дихателни упражнения са начини за практикуване на внимателност. Те могат да бъдат особено полезни, ако имате ХОББ, тъй като подчертават релаксацията по време на дишането.

За да опитате фокусирано дишане, следвайте тези стъпки:

 • Седнете изправени, но отпуснете тялото си.
 • Вдишайте и издишайте леко през носа.
 • Съсредоточете вниманието си върху въздуха, който се движи през ноздрите ви.
 • Почувствайте белите дробове и корема си, докато се подуват и отшумяват с всяко вдишване.

Правете това за няколко минути, като се концентрирате само върху дишането си. Не се притеснявайте да се опитвате да постигнете медитативно състояние. Позволете на всякакви притеснения или мисли да идват и да си отиват в ума ви, докато се фокусирате само върху тихото вдишване и издишване.

Осъзнайте важността на съня

Адекватният сън е важен за всички. Това е особено важно, когато живеете с хронично заболяване. Повечето възрастни се нуждаят от 7 до 9 часа сън на всеки 24 часа, за да бъдат най-добре. Сънят не е само усещане за отпочиналост и ясност. Важно е за силна имунна система. Освен това помага за намаляване на някои от негативните ефекти от хроничния стрес.

Някои експерти препоръчват да се опитате да следвате тези указания, за да насърчите добрия сън всяка вечер:

Упражнения за намаляване на стреса и подобряване на качеството на съня

Въпреки че ХОББ може да ограничи мобилността ви, важно е да останете физически активни и да поддържате физическа годност във възможно най -голяма степен. Доказано е, че редовните упражнения намаляват симптомите на ХОББ. Може дори да ви помогне да избегнете многократно хоспитализиране. Хората, които имат ХОББ и участват в програми за физически упражнения, често съобщават за по -добро качество на живот. Упражненията също могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.

Лечение на обостряния на ХОББ

Дори и с най-добрите усилия за намаляване на стреса, вие сте длъжни да имате обостряне на симптомите на ХОББ от време на време. Трябва да имате план за действие за справяне с внезапно задух или пристъп на кашлица. За някои хора краткодействащият бронходилататор може да започне да облекчава симптомите в рамките на няколко минути. За други добавянето на комбиниран инхалатор, който включва бронходилататор и кортикостероид, може да бъде полезно през дните, когато се появят обостряния. Също така е важно да останете неподвижни и да се опитате да се отпуснете.

Прочетете още: Лекарства за ХОББ: Списък на лекарства, които помагат за облекчаване на симптомите »

За вкъщи

Пристъпите на ХОББ със сигурност могат да увеличат стреса. Но колкото повече знаете как да реагирате бързо на пристъпите и да намалите стреса в ежедневието си, толкова по-добре ще продължите напред. Ако искате да научите повече за справянето със стреса, говорете с Вашия лекар. Помислете за посещение на специалист по психично здраве с опит в работата с хора, които имат ХОББ или други хронични заболявания. Можете също така да се консултирате с доставчиците, които работят по програми за белодробна рехабилитация. Тези специалисти по рехабилитация трябва да имат добри съвети за намаляване и превенция на стреса, особено с някой, който се занимава с ХОББ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss