Връзката между депресията и главоболието

Нарушенията на главоболието и депресията са много чести сред населението и изследванията показват, че те са тясно свързани.

Хората, които имат главоболие, имат по-голям риск от депресия. Също така, те могат да получат симптоми на мигрена поради основната депресия.

Хроничното разстройство на главоболието може да наруши ежедневието и да причини стрес, безпокойство и да доведе до депресия. Лечението на едното състояние може също да помогне за подобряване на другото състояние.

Причини за депресия

Връзката между депресията и главоболието
Човек с депресия може да изпитва главоболие като симптом.

Депресията е сложно състояние. Най-вероятната причина е комбинация от различни фактори, включително гени, биология и околната среда на човека.

Лекарите класифицират разстройствата на главоболието като първични или вторични. Първичните нарушения на главоболието са по-чести.

Първичните нарушения на главоболието включват мигрена, главоболие от напрежение и клъстерно главоболие.

Вторичните нарушения на главоболието могат да са резултат от нараняване на главата, високо кръвно налягане или инфекция.

Нарушения на главоболието и психично здраве

Нарушенията на главоболието са често срещани сред населението, но особено често при хора, които имат депресия, тревожност или и двете.

Много хора, които изпитват мигрена, също са по-склонни да имат депресия или тревожност. Хроничната болка и стресът, които причинява мигрена, могат да доведат до проблеми с психичното здраве.

Съществуват специфични дисбаланси с химикали, наречени серотонин и допамин, които могат да стоят в основата на депресията и мигрената. Изследователите обаче все още трябва да проучат конкретната връзка между двете.

Главоболие и сън

Депресията може да затрудни добре заспиването. Лишаването от сън може да предизвика главоболие и може да понижи прага на човек за болка. Липсата на сън може да причини по-чести или по-болезнени главоболия.

Както мигрената, така и напрежението могат да повлияят на съня. Изследвания от 2017 г. показват, че до 50% от хората, които имат мигрена или главоболие от напрежение, също имат безсъние.

Чувството за много умора може да причини лошо настроение и да влоши симптомите на депресия.

Дехидратация

Депресията може да намали енергията, мотивацията и апетита. Може да е по-трудно да се храните добре или да пиете достатъчно течности. Когато някой е дехидратиран, това означава, че няма достатъчно течности в тялото си.

Дехидратацията може да бъде причина за главоболие. Важно е да пиете достатъчно вода всеки ден, за да предотвратите появата на главоболие.

Емоционален стрес

Депресията и стресът могат значително да нарушат живота на човека.

Симптомите на депресия могат да включват затруднена концентрация, чувство за вина, загуба на интерес към хобита и затруднения при работа или социализация.

Тези симптоми могат да доведат до стрес, безпокойство и безпокойство, които от своя страна могат да причинят по-чести главоболия.

Лекарства

Честа причина за хронична мигрена е главоболието от прекомерна употреба на лекарства.

Редовното приемане на болкоуспокояващи лекарства при мигрена или напрежение може да доведе до главоболие, което продължава с дни.

Хората трябва да се опитват да избягват употребата на лекарства за болка повече от 2 дни в седмицата. Ако някой използва тези лекарства по-често от това, може да поиска да поговори със своя лекар за превантивна алтернатива.

Мигрена

Мигрената също може да доведе до депресия. Мигрената е хронично заболяване, което може да причини продължаваща болка и нарушаване на ежедневния живот.

Мигрената може да направи предизвикателство за планиране и човек може да се тревожи, че ще пропусне важно събитие или е неспособен да работи.

Мигрената също може да причини умора и загуба на апетит.

Всички тези елементи на мигрена могат да бъдат рискови фактори за депресия.

Симптоми на депресия

Симптомите на депресия варират от човек на човек. Чувството на мрачност може да възникне при много от нас, но диагнозата на депресията трябва да отговаря на конкретни критерии.

Симптомите на депресия продължават седмици или месеци и пречат на ежедневните дейности, като работа или хоби.

Депресията може да има психически, физически и социални симптоми. За някои хора главоболието може да сигнализира за началото на депресивен епизод.

Има много различни видове главоболие. Някои видове са:

  • Напрегнато главоболие, което причинява тъпа болка, със стегната врата или скалпа. Стресът е често срещана причина.
  • Мигрената е медицинско състояние, което причинява пулсиращо главоболие. Други симптоми могат да включват гадене, повръщане, звукова чувствителност и чувствителност към светлина.
  • Клъстерното главоболие причинява силна болка от едната страна на главата, която продължава до 3 часа. Пристъпите на главоболие се случват многократно в продължение на седмици и циклират в определени периоди от годината. Клъстерното главоболие се нарича още „самоубийствено главоболие“ поради мисли за самоубийство, които могат да възникнат по време на цикъла на атака на главоболие.

Местоположението на болката, продължителността на главоболието и всички други симптоми могат да помогнат на лекаря да диагностицира. Различните видове главоболие може да се нуждаят от различни лечения.

Лечение на депресия и главоболие

Ако човек има депресия и главоболие, е важно да се лекуват и двете. Лечението ще варира от човек на човек.

Повечето хора се възползват от психотерапия, лекарства или комбинация от двете. Промените в начина на живот могат да помогнат в подкрепа на възстановяването.

Лечението на леко до умерено главоболие включва почивка, течности и облекчаване на болката без рецепта.

Мигрената е тежко разстройство на главоболието, което в момента няма лечение.

Превантивните и спасителни лечения плюс подкрепа от психиатър и психолог могат да помогнат за лечение както на депресия, така и на главоболие.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT), биологичната обратна връзка и релаксацията са някои лечения, които могат да помогнат както на депресията, така и на главоболието.

Терапията с биологична обратна връзка е, когато човек се свързва с машина, която реагира на промени в тялото, като сърдечна честота или дишане. Техниката може да помогне за управление на стреса, тревожността или мускулното напрежение.

Терапията с биофидбек може да помогне на човек да разбере какво предизвиква главоболието му и как тялото реагира.

След това човек може да научи техники, които да помогнат за контролиране на тези реакции, като релаксиращи мускули. Лекарите често използват тази форма на терапия заедно с лекарства.

Някои лекарства могат да лекуват както депресия, така и мигрена.

Предотвратяване

Разбирането на причините за главоболието може да помогне за предотвратяването им. Човек трябва да си води бележки за всяко главоболие, когато се случи, какво е усещането, колко дълго трае и всякакви модели, които се повтарят.

Може би главоболие се случва по време на депресивен епизод, когато човек не е спал добре. По същия начин може да има силна връзка със стреса на работното място.

Всяко наблюдение може да помогне на някой да идентифицира конкретни задействащи фактори и да подкрепи лекар при препоръчване на лечение.

Също така може да бъде от полза да поддържате редовен график за лягане и ставане сутрин. Пиенето на много течности през деня също помага да се поддържа човек добре.

Ограничаването на стреса не винаги е възможно, но някои неща могат да помогнат за управлението на стреса, включително:

  • упражняване
  • излизане навън за чист въздух
  • използвайки методи за релаксация, като дихателни упражнения или йога
  • разговори с приятели или семейство
  • приемане на това, което човек не може да промени

Кога да посетите лекар

Човек трябва да отиде на лекар, ако има симптоми на депресия в продължение на 2 седмици или ако възникнат мисли за самонараняване или увреждане на някой друг.

Има връзки между депресия, тревожност и нарушения на главоболието. Търсенето на помощ за тези състояния заедно може да бъде по-ефективно, отколкото да се опитвате да лекувате всяко състояние поотделно.

Познаването на пълната медицинска история на човек може да помогне на лекаря да предложи правилната подкрепа.

Обобщение

Главоболието може да бъде симптом на депресия или отделно състояние. Мигрената може да причини стрес и смущения и да влоши депресията. Търсенето на помощ и подкрепа за главоболие и депресия може да помогне на човек да намери правилното лечение и за двете.

Познаването на отделни тригери за главоболие може да помогне за тяхното предотвратяване. Някои промени в начина на живот могат да бъдат полезни заедно с медицински лечения, като превантивни лекарства и биологична обратна терапия.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss