Видове мозъчна хирургия при епилепсия

Преглед

Вашият лекар може да препоръча мозъчна операция за лечение на епилепсия, ако имате припадъци, които лекарствата не могат да контролират. Трябва да сте опитали две или повече лекарства без успех, за да се класирате. Мозъчната хирургия при епилепсия има висок процент на успех. Това може значително да подобри качеството ви на живот.

Епилепсията може да варира значително от един човек до друг. Налични са множество видове хирургия за лечение, включително:

 • резективна хирургия
 • множествена субпиална трансекция
 • хемисферектомия
 • корпусна калозотомия

Вашият лекар може да ви помогне да разберете потенциалните ползи и рискове от хирургичните опции.

Резективна хирургия

Резективната хирургия е най -често срещаният вид операция за лечение на епилепсия. Ако имате епилепсия, Вашият лекар може да използва ЯМР, за да научи къде се появяват гърчове в мозъка Ви. Използвайки резективна хирургия, те могат хирургично да отстранят частта от мозъка ви, където се случват припадъци. Те вероятно ще премахнат област с размерите на топка за голф. Те могат също да премахнат мозъчна лезия, мозъчен лоб или част от мозъчен лоб.

Най-често срещаният вид резективна хирургия е темпоралната лобектомия. Това е най-успешната форма на операция за епилепсия. Това може да намали броя на припадъците, които имате, като същевременно ограничава риска от трайно увреждане на мозъка.

Множество субпиална трансекция

Множествената субпиална трансекция е рядка процедура. Хирурзите извършват тази операция само на хора, които имат тежки и чести припадъци. Това включва изрязване на части от мозъка ви, за да се предотврати разпространението на припадъци. Може да е по-ефективно от резективната хирургия, ако гърчовете ви не винаги започват в една и съща част на мозъка ви. Вашият лекар може също да го препоръча, ако вашият хирург не може да премахне малка част от мозъка ви поради неговата жизненост.

Хемисферектомия

Клиниката Майо описва хемисферектомията като „най -радикалния вид хирургия на епилепсия“. При тази процедура хирургът премахва външния слой на едната част на мозъка ви. Използва се, когато цяла страна на мозъка ви е повредена от припадъци. Най-честите кандидати за този вид хирургия са по-малките деца, бебетата, родени с мозъчно увреждане, и по-големите деца с тежки припадъци.

Колкото по-рано в живота си направите тази операция, толкова по-добър ще бъде вашият дългосрочен резултат.

Корпусна калозотомия

Корпусната калозотомия се различава от другите видове мозъчна операция за епилепсия, тъй като не може да спре гърчовете ви. Вместо това, целта му е да намали тежестта на вашите припадъци. Чрез изрязване на нервните влакна между двете страни на мозъка ви, вашият хирург може да помогне за спиране на разпространението на припадъците от едното полукълбо в другото. Като спрат разпространението на припадъците в мозъка ви, те могат да помогнат за по-малко тежки припадъци.

Корпусната калозотомия се използва най-често при деца, които имат лоши припадъци, които започват в едната половина на мозъка им и се разпространяват в другата.

Рискове от мозъчна операция

Мозъчната хирургия предлага потенциални ползи, които могат да подобрят качеството ви на живот, но също така включва сериозни рискове. Рисковете могат да включват:

 • инфекция
 • удар
 • парализа
 • проблеми с говора
 • загуба на зрение
 • загуба на двигателни умения
 • повече припадъци

Различните видове мозъчни операции включват различни рискове. Хемисферектомията може да повлияе на вашето зрение и движение. Отстраняването на конкретен лоб може да причини проблеми с речта и паметта. Някои хора, които избират corso callosotomy, изпитват повече гърчове след операцията. Важно е да прецените потенциалните ползи и рискове с Вашия лекар.

Какво да очаквате след операцията

Операцията на мозъка е основна процедура, която изисква адекватно възстановяване. Ако имате мозъчна операция, не трябва да планирате да участвате в нормални дейности няколко седмици след това. Ще трябва да достигнете до редовни нива на физическа активност.

Времето за възстановяване при мозъчна операция може да бъде дълго. Според клиниката Mayo повечето пациенти изпитват:

 • престой в болница с продължителност три до четири дни след операцията
 • силна болка в продължение на няколко дни след операцията
 • умерена болка и подуване в продължение на няколко седмици
 • почивка от училище или работа до три месеца

Може да се наложи да продължите да приемате лекарства против припадъци поне няколко години след операцията.

Въпреки продължителното време за възстановяване, мозъчната операция може да си струва за хора с епилепсия. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че може да сте добър кандидат. Те могат да ви помогнат да разберете потенциалните ползи и рискове от операцията, както и вашата дългосрочна перспектива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss