Вашите често задавани въпроси относно професионалната и физиотерапия за миастения гравис

Миастения гравис (MG) причинява мускулна слабост, която понякога може да попречи на ежедневните дейности. Както професионалната, така и физическата терапия могат да помогнат.

MG е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на тялото ви произвежда антитела, които атакуват здрави клетки по погрешка.

В MG здравите клетки, които понасят увреждане, са рецептори и протеини в нервно-мускулния възел, където вашите нерви се свързват с вашите мускули. Това увреждане може да намали невротрансмитерните сигнали към вашите мускули, което ги кара да отслабват и да се уморяват лесно.

Симптомите на MG се подобряват с почивка и са по-малко забележими сутрин. С напредването на деня може да почувствате повишена умора, тъй като издръжливостта ви намалява.

Професионалните и физиотерапевтите могат да предложат стратегии и подкрепа, които могат да помогнат за компенсиране на ефектите от MG.

Какво може да направи професионалният терапевт за миастения гравис?

Трудовият терапевт (OT) помага на хора с увреждания или здравословни проблеми да установят и поддържат своята независимост. Те помагат, като подпомагат развитието на умения в области като ежедневието и функционирането на работното място.

За да помогне с MG, OT може:

 • да ви научи на стратегии за пестене на енергия
 • правете предложения за промяна на вашата жизнена среда по начини, които повишават вашата безопасност, благополучие и лекота на ежедневния живот
 • предоставят обучение за използване на помощни устройства или средства за придвижване

Стратегиите за пестене на енергия могат да включват използване на оборудване като душ седалки или кошове за пране на колелца и услуги като доставка на хранителни стоки.

Как физиотерапевтът може да помогне при миастения гравис?

Физиотерапевтите (PT) са специализирани в движението и механиката на тялото. Те помагат на хора с физически наранявания или увреждания да се движат по-лесно и с по-малко болка.

PT може да ви помогне чрез:

 • оценка на вашата мускулна слабост и умора
 • оценка на вашата функционална мобилност и издръжливост
 • преподаване на упражнения за баланс, сила и гъвкавост
 • обучавайки ви да се справите сами за пестене на енергия
 • преподаване на упражнения за подобряване на стойката и дишането

Как работят заедно физическите и професионалните терапевти?

PT и OT могат да работят заедно, за да създадат дневен план за живот, персонализиран според вашите нужди.

Те могат също така да работят с логопеди, които помагат при проблеми, свързани с комуникацията, храненето и преглъщането.

Тъй като MG намалява енергията ви, важно е вашият екип за поддръжка да координира усилията си, за да не сте претоварени, което може да ви накара да се чувствате уморени.

Какви упражнения са добри за миастения гравис?

Умората от MG може да намали нивото на вашата активност, което води до загуба на мускулна сила и тъкан. Упражнението може да помогне за противодействие на тази загуба, но е важно да се предпазите от умора. Това означава да обръщате голямо внимание на това колко тренирате и да се уверите, че не се натоварвате твърде много.

Също така е добра идея да присъства друг човек, докато тренирате, за да сте сигурни, че вашето усилие не води до нараняване, свързано с умора, или миастенична криза, което е обостряне на симптома, което може да попречи на способността ви да дишате.

Може да обмислите следните видове упражнения:

 • ходене: Изберете удобно темпо на равна повърхност. Избягвайте трафика и екстремните температури.
 • Използване на стационарен велосипед: Можете да управлявате умората, като останете седнали и ограничите скоростта, съпротивлението и продължителността на каране.
 • плуване: Важно е винаги да имате някой с вас, да стоите във вода, която е достатъчно плитка, за да можете да си починете, и да избягвате екстремни температури.
 • Тренировка с тежести: Въпреки че хората без MG често вдигат тежести до степен на умора, важно е да избягвате това. Вместо това използвайте леки тежести, изпълнявайте ограничени повторения и спрете, преди да сте се уморили.
 • Използване на бягаща пътека: Използването на предпазния ключ и лентата, както и ръкохватките за опора, прави използването на бягащата пътека по-безопасно. Също така е жизненоважно да ограничите стриктно скоростта, продължителността и наклона, за да сте сигурни, че няма да прекалите с това упражнение.
 • Правене на упражнения за баланс: Обучение за баланс може да намали шансът ви да паднете, увеличава костната ви плътност и увеличава мускулните митохондрии, което води до по-малко умора.
 • Разтягане: Редовното разтягане може да подобри здравето на мускулите и ставите, като същевременно намалява болката.
 • дишане: Тренирането на дихателните мускули може да доведе до намаляване на умората, според a Проучване от 2020 г.

Хората с лека до умерена MG трябва да се стремят към поне 150 минути упражнения всяка седмица.

Упражнението е най-добро за хора с добре управляван MG. Ако изпитвате екзацербация на MG, най-добре е да се консултирате с вашия лекар или терапевт преди да тренирате.

Ако приемате лекарства за MG, можете да попитате Вашия лекар за пиковия час на дозата на Вашето лекарство, така че да можете да планирате упражненията си кога ще имате повече енергия.

Кога ще видя резултатите?

Резултатите могат да варират между отделните хора.

Типът подкрепа, която получавате, също може да повлияе колко време ще мине, преди да видите резултати.

Може да отнеме няколко седмици, преди да забележите ползите от упражненията. Стратегия за пестене на енергия обаче, като доставка на хранителни стоки, може да има незабавна полза.

MG е автоимунно заболяване, което засяга местата, където нервите ви се свързват с мускулите. Един от ключовите ефекти на това състояние е мускулна слабост.

OT могат да ви подкрепят, като ви научат на енергоспестяващи стратегии, за да улесните ежедневието. PTs могат да ви помогнат да укрепите мускулите си, така че да работят по-ефективно.

Важно е всички членове на вашия екип за грижа да работят заедно, за да гарантират, че няма да бъдете затрупани от излишък от изтощаващи енергия терапии.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss