Вашето ръководство за психотерапия за наркомании и злоупотреба с вещества

Доказано е, че много видове психотерапия помагат на хората да преодолеят пристрастяването и да направят трайни промени в поведението си.

Разстройството при употреба на вещества – независимо дали включва алкохол, наркотици или и двете – може да засегне хора от всяка сфера на живота. Само в Съединените щати повече от 20 милиона души на възраст 12 и повече години са се сблъскали с разстройства, свързани с употребата на вещества през 2019 г. — като 8,3 милиона от тези хора са се сблъскали с разстройства, свързани с употребата на незаконни наркотици (без алкохол).

Въпреки че пристрастяването към наркотици засяга милиони хора всяка година, само около една четвърт от хората, страдащи от разстройство, свързано с употребата на вещества, получават лечение, като лекарства или терапия. Доказано е обаче, че психотерапията е ефективна възможност за лечение на хора, които се възстановяват от пристрастяване – не само когнитивно-поведенческа терапия (CBT), но и други форми на терапия.

По-нататък ще проучим ролята на психотерапията при лечението на разстройство, свързано с употребата на вещества, включително как да получите достъп до ресурси за лечение, ако вие или ваш близък имате разстройство, свързано с употребата на наркотици.

Какво е психотерапия срещу терапия?

Въпреки че термините „психотерапия“ и „терапия“ са много сходни и често се използват взаимозаменяемо, има някои разлики и припокриване между двете.

Психотерапията, понякога наричана просто „терапия“, се отнася до дългосрочно лечение на проблеми с психичното здраве от квалифициран специалист по психично здраве като психолог или психиатър. Много професионалисти, специализирани в психотерапията, използват различни подходи, като CBT и диалектическа поведенческа терапия, в продължение на месеци или години, за да помогнат на хората да управляват психичното си здраве.

Консултирането, което повечето хора имат предвид, когато казват „терапия“, се отнася до краткосрочното управление на по-остри проблеми с психичното здраве и симптоми като стрес, мъка или дори употреба на вещества. Въпреки че консултирането се извършва и с лицензиран специалист по психично здраве, то обикновено е по-остър, краткосрочен подход с по-кратка инвестиция във времето.

Какво представлява психотерапията за пристрастяване?

Психотерапията се предлага в много форми и терапевтичните подходи, използвани по време на психотерапевтични сесии, са уникално пригодени към индивида и това, през което преминава.

Според изследвания, има множество терапевтични подходи, които могат да бъдат полезни за хора, които се справят с проблеми, свързани с наркотична зависимост. Някои от тези подходи включват управление на извънредни ситуации, CBT, мотивационно интервюиране и семейна терапия и терапия за двойки, които са полезни по различни начини.

Например, управление на извънредни ситуации сесиите може да се съсредоточат върху обсъждане на определени цели за трезвеност в замяна на стимул, с чести проверки за проверка на напредъка.

Или CBT сесия с терапевт – независимо дали се прави индивидуално, с група или с членове на семейството – може да се съсредоточи върху разпознаването на задействания за употреба на вещества и след това да се научи как да избягвате или да се справяте с тези задействания.

Плюсове и минуси на психотерапията за пристрастяване

Според Американската психиатрична асоциация психотерапията е ефективна възможност за лечение на хора със зависимост, защото може да им помогне:

 • разпознават мислите, чувствата и поведението, свързани с тяхната употреба на вещества
 • управлявайте силни емоции, като стрес, които могат да предизвикат употреба на вещества
 • справяне с други съпътстващи състояния на психичното здраве, които може да са налице
 • подхранват и развиват своето самочувствие, самооценка и независимост

Една от най-полезните причини за използване на психотерапия за разстройства, свързани с употребата на вещества, е фактът, че статистиката показва, че приблизително 7,7 милиона възрастни имат съпътстваща употреба на вещества и психични разстройства – и психотерапията е ефективна и за двете.

Други ползи от психотерапията за пристрастяване към наркотици включват индивидуална подкрепа и партньорска подкрепа, предотвратяване на рецидиви и подобрени умения за справяне.

Съществуват обаче някои бариери пред достъпа, които могат да изпитат хората с разстройство, свързано с употребата на вещества. Според Националния институт за злоупотреба с наркотици някои от тези бариери включват:

 • потенциално високи разходи
 • липса на достъп до лечение или време
 • отрицателни мнения и преценки относно терапията

Получаване на подкрепа за пристрастяване

Ако вие или някой, когото обичате, живеете с разстройство, свързано с употребата на вещества – независимо дали включва наркотици, алкохол или и двете – ето някои ресурси, които могат да помогнат:

 • Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) има национална денонощна поверителна линия за помощ и локатор за лечение.

 • USA.gov има страница, посветена на ресурси и организации за употреба на вещества.

 • 211 е безплатна линия за помощ, която предоставя местни ресурси за здравеопазване и човешки услуги.

 • Американските центрове за пристрастяване имат страница с портфолио, пълна с организации за употреба на вещества.

 • Recovery.org има страница, посветена на ресурси за тези, които търсят рехабилитация.

Какъв е успехът на психотерапията за пристрастяване?

Доказано е, че психотерапията е ефективен подход за лечение на нарушения, свързани с употребата на наркотици и други вещества.

А 2018 преглед обсъжда как подходът към разстройството при употреба на наркотици като състояние на психичното здраве влияе върху лечението. Според изследователите множество видове поведенчески подходи, включително CBT, могат да бъдат ефективни за някой в ​​процес на възстановяване – както когато се използват самостоятелно, така и когато се прилагат с други подходи за лечение.

Подобен преглед от 2020г проучи ефективността на CBT и фармакотерапията (лекарства) при възрастни с нарушения, свързани с употребата на алкохол или наркотици. Според изследването, когато се използва с лекарства, е установено, че CBT е по-ефективен при лечението на разстройства, свързани с употребата на вещества, отколкото „обичайните“ подходи като консултиране за наркотици и клинично управление.

Друго проучване от 2019 г. изследва ролята на внимателното осъзнаване в телесно-ориентираната терапия (MABT) за лечение на разстройство, свързано с употребата на вещества при жени с анамнеза за травма и емоционални проблеми. Според резултатите от проучването, в сравнение със стандартното лечение, 8 седмици MABT показват по-високо въздържание и по-добра емоционална регулация при участниците в проучването.

Как да намерим най-добрия психотерапевт за лечение на зависимости

Намирането на правилния терапевт може да отнеме време, особено ако току-що започвате своето пътуване за възстановяване. И така, ето няколко съвета, които да имате предвид, когато търсите най-добрия психотерапевт за вас.

Определете от какво ниво на помощ се нуждаете

Разстройството при употреба на вещества може да засегне всеки, а за някои хора с разстройство при употреба на наркотици има други житейски обстоятелства, които могат да направят възстановяването по-трудно. Ако сте човек, който също има други психични заболявания или уникални обстоятелства, имайте ги предвид, когато започвате търсенето на нов терапевт.

В зависимост от вашите нужди може да помислите за стационарна рехабилитация, амбулаторни центрове или виртуална рехабилитация.

Проверете инструменти и директории за професионалисти

Много национални организации, като Американските центрове за пристрастяване и SAMHSA, имат онлайн директории, които включват специалисти по разстройства, свързани с употребата на вещества. Можете да използвате тези инструменти за търсене, за да стесните специалистите и възможностите за лечение в близост до вас.

Вземете направление от медицински специалист

Ако имате проблеми да направите сами първата стъпка към възстановяването, може да ви е от полза да се свържете с доверен медицински специалист, който може да ви насочи към специалист за лечение. Лекарят може също да ви помогне да се уверите, че всяко лечение, което получавате, вече е покрито от план за здравно осигуряване.

Други възможности за лечение на злоупотреба с вещества или пристрастяване

Лечението на злоупотреба с вещества или разстройство, свързано с употребата на вещества, е силно персонализирано и често зависи изцяло от това къде се намира някой в ​​процеса на възстановяване. Въпреки това, общите подходи за лечение обикновено включват:

 • хоспитализация за медицинска детоксикация
 • стационарно стационарно лечение
 • интензивно амбулаторно лечение
 • лечение на симптомите
 • индивидуална терапия и групи за подкрепа от връстници

Въпреки че има множество подходи, които могат да помогнат на някого да се възстанови от разстройство, свързано с употребата на вещества, психотерапията е доказано, че е една от най-ефективните възможности за лечение за дългосрочно възстановяване. Психотерапията не само може да ви научи как да разпознавате и управлявате чувствата и поведението, свързани с употребата на вещества, но може да бъде чудесен начин да получите както индивидуална, така и партньорска подкрепа по време на вашето пътуване.

Ако вие или някой, когото обичате, страдате от разстройство, свързано с употребата на наркотици, свържете се със специалист близо до вас, който може да ви помогне да започнете по пътя към възстановяването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss