Вашето ръководство за дисплазия, причинена от IBD

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е група от заболявания, които засягат храносмилателния тракт, червата и червата. Включва състояния като болестта на Crohn и улцерозен колит. Първичните симптоми на IBD засягат ежедневното храносмилане, но може да има и дългосрочни усложнения.

Известно е, че дисплазията е дългосрочно усложнение на IBD. Дисплазията е общ термин, който показва анормален растеж на клетките. Може да се появи навсякъде в тялото, но при IBD обикновено се появява в дебелото черво или ректума.

Растежът се счита за предрак. Обикновено се открива по време на процедури за скрининг, като колоноскопия, и се отстранява по същото време.

Продължете да четете, за да научите повече за дисплазията и как да я лекувате.

Какво е дисплазия при IBD?

„Дисплазия“ е медицински термин, който описва как изглежда необичаен полип или група от клетки в лигавицата на дебелото черво или ректума, когато се извика под микроскоп.

Полипите, които са по-анормални, се считат за високостепенни дисплазии. Полипите, които са по-малко анормални, се считат за дисплазия с ниска степен. Тъй като клетките са анормални, дисплазията се счита за вид предрак.

Дисплазията не причинява никакви симптоми. Наличието на дисплазия не означава, че ще развиете рак.

Дисплазия просто означава, че има клетки, които имат потенциал да станат ракови. Важно е да ги премахнете и да обсъдите какво означават с лекар.

Какво причинява дисплазия на дебелото черво?

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е рисков фактор за развитие на дисплазия на дебелото черво.

Това се случва, защото хората с IBD изпитват хронично възпаление на чревния тракт. Това възпаление може да доведе до анормално образуване на клетки или нискостепенна дисплазия.

Как се диагностицира дисплазия на дебелото черво?

Лекарите използват няколко метода за диагностициране на дисплазия на дебелото черво. Често дисплазия се открива по време на скрининг за рак на дебелото черво и полипи на дебелото черво. Методите за тестване и скрининг включват:

 • Култура на изпражненията: Проба от вашите изпражнения може да бъде събрана и проверена за кръв или наличие на ракова ДНК.
 • Колоноскопия: Колоноскопията е тест, който използва малка камера върху дълга и гъвкава тръба за изследване на вътрешността на дебелото черво и ректума. Тръбата се вкарва внимателно през ануса.
 • Виртуална колоноскопия: Виртуалната колоноскопия е по-малко инвазивна версия на колоноскопията. Извършва се с помощта на компютърна томография. Ако се открие полип по време на виртуална колоноскопия, обикновено ще трябва да имате втора стандартна колоноскопия.
 • Гъвкава сигмоидоскопия: За този тест тънка тръба с малка камера, прикрепена към края, преминава през ануса и в долната трета на дебелото черво.

Лечение на дисплазия при IBD

Обикновено засегнатата област се отстранява по време на колоноскопия или сигмоидоскопия. Ако има само една област с ниска степен на дисплазия, вероятно няма да има нужда всяко по-нататъшно лечение. Все пак ще имате нужда от рутинни колоноскопии, за да сте сигурни, че няма да се развият нови области на дисплазия.

Ако има няколко области на дисплазия или ако има дисплазия с висока степен, Вашият лекар може да предприеме допълнителни стъпки. Може да се наложи да имате процедура, наречена резекция на червата, за да премахнете част от дебелото черво.

Дисплазията е предрак. Това означава, че все още не е рак и не може да се разпространи или да причини вреда. Но се смята за знак, че ракът може да се развие в бъдеще.

Важно е всяка дисплазия да бъде отстранена и да попитате Вашия лекар за степента, броя и местоположението на вашата дисплазия. Добра идея е да знаете какво означава откриването на дисплазия за вас и как това може да повлияе на вашето лечение на IBD в бъдеще.

Вашият лекар може също да поиска да започнете редовни колоноскопии, за да следите за допълнителна дисплазия. В някои случаи колоноскопия на всеки 3 до 12 месеца ще бъде част от вашия план за превенция на рака.

Точната честота ще зависи от това колко тежка е била дисплазията и от всички други рискови фактори за рак на дебелото черво, които имате.

Колко сериозна е дисплазията на дебелото черво?

Дисплазията може да бъде ниска или висока степен. Нито един вид не е рак, но и двата вида са предракови. Високият клас е по-ненормален. Прилича повече на рак под микроскоп.

Дисплазията може да бъде напълно излекувана. Лекарите го лекуват, като го отстраняват по време на процедура за колоноскопия или сигмоидоскопия. В много случаи това е цялото лечение, което е необходимо. Някои хора може да се нуждаят от по-сложна операция и редовни последващи прегледи.

Живот с IBD

IBD причинява неприятни симптоми като коремна болка, диария и спазми. Това също може да повлияе на вашето психично здраве.

Изследванията показват, че до 30% от хората с IBD имат психично състояние, като депресия или тревожност. Изследователите смятат, че връзката между стомаха и мозъка може да обясни защо това се случва.

Ако имате IBD и се нуждаете от подкрепа, има страхотни ресурси на една ръка разстояние. Вижте връзките по-долу:

 • Фондация на Crohn & Colitis: Разгледайте сайта на Crohn’s & Colitis Foundation, за да намерите онлайн групи за подкрепа, местни срещи, обществени събития и др.
 • InflammatoryBowelDisease.net: На този уебсайт ще намерите табло за съобщения, където можете да се свържете както със здравни специалисти, така и с други хора с IBD.
 • Фондация за подкрепа на IBD: Фондацията за подкрепа на IBD предлага изобилие от ресурси, включително онлайн форум за поддръжка, групи за подкрепа на общността, подкрепа при кризи и др.
 • Виртуална поддръжка на Hoag: Посещавайте ежемесечни срещи за виртуална поддръжка за хора с IBD с виртуалните групи за поддръжка на Hoag. Срещите се провеждат от клиничен терапевт или практикуваща медицинска сестра.
 • Цвят на болестта на Крон и хроничното заболяване (COCCI): Цветнокожите с IBD и други храносмилателни заболявания могат да намерят подкрепа и общност с COCCI.
 • Girls with Guts: Жени от всички възрасти с IBD могат да намерят ресурси, общност, събития и други на сайта Girls With Guts.
 • Bezzy IBD: Свържете се с други, които живеят с IBD и получете висококачествена информация за управлението на IBD от общността Healthline Bezzy IBD.

За вкъщи

Дисплазията е медицински термин, използван за описване на области с анормален клетъчен растеж. При хората с IBD тези израстъци често се появяват в лигавицата на дебелото черво. Те се считат за предракови образувания и трябва да бъдат отстранени. Дисплазията може да бъде ниска или висока степен в зависимост от тежестта.

Хората с IBD имат по-голям риск от дисплазия, отколкото хората без IBD, тъй като IBD причинява постоянно чревно възпаление.

Дисплазията обикновено се открива при тестове, като колоноскопия, и в повечето случаи може да бъде отстранена по време на същите тези процедури. Ако дисплазията е многобройна или тежка, може да се наложи да се отстрани цялата засегната част от дебелото черво.

Хората, които имат IBD и дисплазия, ще трябва да правят по-редовни колоноскопии, за да предотвратят развитието на рак на дебелото черво. Експертите препоръчват хората, които са имали симптоми на IBD от поне 8 до 10 години, получават рутинна колоноскопия на всеки 6 до 12 месеца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss