Вашето посещение при ендокринолог: какво да очаквате

Посещение на ендокринолог

След като сте стегнали търсенето си за ендокринолог, най -накрая сте избрали този, който смятате, че ще ви осигури най -добрата грижа за вашия диабет. Диабетът е едно от най -често срещаните състояния, с които се справят ендокринолозите. Можете да работите с Вашия лекар, за да контролирате това заболяване. Трябва да запишете всички въпроси, които имате като подготовка за вашата среща.

Кога да отида

Трябва да отидете на ендокринолог, когато имате проблеми с контролирането на диабета. Вашият първичен лекар може също да препоръча да посетите специалист за лечение на диабет.

Признаците и симптомите, че вашият диабет не е добре контролиран и може да се възползва от опита на ендокринолог, включват:

 • изтръпване в ръцете и краката от увреждане на нервите
 • чести епизоди на ниски или високи нива на кръвната захар
 • промени в теглото
 • проблеми със зрението
 • бъбречни проблеми
 • чести приеми в болница поради диабет

Какво да очаквам

Посещението при ендокринолог обикновено включва:

 • пълна медицинска история
 • изпит от главата до петите
 • изследвания на кръв и урина
 • обяснение на вашия план за управление

Това е само кратък преглед. Назначаването ви ще започне с измерване на вашия ръст, тегло и жизнени показатели, включително кръвно налягане и пулс. Вероятно ще проверят кръвната Ви захар с пръчка.

Вашият лекар ще иска да провери зъбите ви, за да се увери, че нямате инфекции в устата, и ще провери кожата на ръцете и краката ви, за да се увери, че нямате рани или кожни инфекции. Те ще слушат сърцето и белите дробове със стетоскоп и ще опипват корема ви с ръце.

Бъдете готови за въпроси относно настоящите ви симптоми, фамилна анамнеза и хранителни навици. Вашият лекар ще иска да знае колко спортувате и каква е нормалната Ви кръвна захар. Важно е да носите запис на показанията на кръвната си захар.

Вашият лекар също ще иска да знае какво правите в момента за диабета си, включително всички лекарства, които приемате, колко често проверявате кръвната си захар и дали използвате инсулин или не.

Как да се подготвим

Преди да видите вашия ендокринолог, трябва да получите копие от последните си лабораторни тестове за диабет и всички свързани с тях медицински досиета, които да обсъдите с вашия ендокринолог по време на срещата. Кажете на вашия ендокринолог какви други лекари виждате за вашия диабет, като специалисти по бъбреци, очи или крака.

Също така си направете някои бележки, които да ви помогнат да отговорите на въпросите на Вашия лекар. Трябва също да запишете въпросите, които имате към лекаря относно вашето заболяване. Вземете тетрадка и подгответе списък с информация, която да дадете на Вашия лекар:

 1. Запишете всички симптоми, които изпитвате, дори и да не изглеждат свързани с диабет. Може да имате някакъв симптом, който подсказва на Вашия лекар за ранно усложнение, което може да бъде важно.
 2. Запишете стойностите на кръвната си захар.
 3. Направете списък с важни промени, настъпили в живота ви наскоро. Често стресът може да повлияе на контрола на кръвната захар.
 4. Направете списък на всичките си лекарства, включително дози и часове, и избройте и алергиите си.
 5. Направете списък на всяка подходяща фамилна анамнеза, ако е вероятно да я забравите, когато говорите с Вашия лекар. Може да искате да вземете със себе си член на семейството на срещата, за да си спомните какво е казал лекарят. Често двама души са по -способни да поемат повече от разговора, отколкото само един.
 6. Запишете всички въпроси, които имате към лекаря относно вашия диабет и как да го контролирате. Като имате със себе си бележник с информация, вие и вашият лекар можете да сте сигурни, че обхващате всички важни точки от вашето състояние.
 7. Направете списък с последните си ваксинации, като тази срещу тетанус, дифтерия и коклюш или Tdap, и тези за грип, пневмония и херпес зостер.
 8. Запишете датата на последния си разширен очен преглед и крачен преглед.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss