Вагиналното течение отделя цвят по време на бременност

Бременността причинява промени във влагалищното течение, които могат да варират по цвят и обем. Увеличението на вагиналното течение често е един от най-ранните признаци на бременност. Някои промени в цвета също са нормални, докато други може да показват инфекция или друг проблем.

Цветът е една от най-забележимите промени, които могат да възникнат. Вагиналното течение може да бъде:

 • бистра или млечнобяла
 • бял и бучка
 • зелено или жълто
 • сиво
 • кафяв
 • розово
 • червен

Тази статия разглежда вагиналното течение по време на бременност, какво означават различните цветове на вагиналното течение и кога трябва да отидете на лекар.

Какво е нормалното вагинално течение?

Вагиналното течение отделя цвят по време на бременност
Някои промени в цвета на влагалищното течение са нормални, а някои промени могат да показват инфекция или друг проблем.

Нормално е да има вагинални секрети на различни етапи от менструалния цикъл и по време на бременност.

Здравословното влагалищно течение, наричано още левкорея, е тънко и ясно или бяло и има само лека миризма.

Обемът на вагиналното течение се увеличава през цялата бременност, за да се намали рискът от вагинални и маточни инфекции.

Вагиналното течение е най-силно в последните седмици на бременността, когато може да съдържа розова слуз.

Слузта обикновено е лепкава и наподобява желеобразна консистенция и показва, че тялото се подготвя за раждане.

Цветове на вагиналното течение и тяхното значение

Различните цветове на вагиналното течение могат да показват различни здравословни проблеми. Тези цветове включват:

Бистър или млечнобял вагинален секрет

Този цвят предполага левкорея, която обикновено е нормално и здравословно вагинално течение, особено ако мирише леко.

Въпреки това, всякакви промени в неговото количество или консистенция могат да подскажат проблем. Жена, която е бременна, но все още не е в пълен срок, трябва да се обърне към лекар, ако усети увеличаване на прозрачните вагинални секрети, които изтичат непрекъснато или стават дебели и желеобразни.

Тези промени могат да предполагат преждевременно раждане.

Бели и бучки влагалищни секрети

Вагиналните секрети, които са на бучки и са бели или почти бели, наподобяващи извара, могат да показват инфекция с дрожди.

Дрождовите инфекции са често срещани и тялото е особено податливо на тях по време на бременност. Други симптоми включват сърбеж, усещане за парене и болезнено уриниране или болка при полов акт.

Зелено или жълто вагинално течение

Зеленото или жълтото вагинално отделяне не е здравословно и предполага полово предавани инфекции, като хламидия или трихомониаза. Други възможни симптоми включват зачервяване или дразнене в гениталиите. Полово предаваната инфекция понякога не причинява никакви симптоми.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), полово предаваната инфекция може да причини усложнения по време на бременност, които могат да засегнат както жената, така и детето. Тези усложнения понякога се проявяват едва години след раждането, но те могат да повлияят на нервната система и развитието на детето и да причинят безплодие при жената.

Хората понякога могат да си помислят, че имат жълто вагинално течение, когато просто изтичат малки количества урина.

Сиво вагинално течение

Сивото вагинално течение може да означава вагинална инфекция, наречена бактериална вагиноза, особено ако има и рибна миризма, която става по-силна след полов акт.

Бактериалната вагиноза е резултат от бактериален дисбаланс във влагалището. Вагиналното измиване и наличието на множество сексуални партньори са рискови фактори за бактериална вагиноза, която е най-честата вагинална инфекция през детеродната възраст.

Кафяв вагинален секрет

Вагиналните секрети обикновено са кафяви поради остарялата кръв от тялото, което може да бъде ранен симптом на бременността. Кафявото отделяне по време на бременност обикновено не е причина за безпокойство.

Въпреки това, бременни жени, които изпитват тъмнокафяви вагинални секрети, трябва да се свържат със своя лекар.

Розово вагинално течение

Розовите вагинални секрети по време на бременност могат или не могат да бъдат нормални. Вагинално отделяне с розов оттенък често се появява по време на ранна бременност или в последните седмици, когато тялото се подготвя за раждане. Този проблем може да възникне и преди спонтанен аборт или по време на извънматочна бременност.

Проучване с 4510 участници установи, че зацапването и леките епизоди на кървене през първия триместър, особено тези, които продължават само 1 до 2 дни, не съответстват на по-висок риск от спонтанен аборт.

Други причини за леко зацапване по време на бременност включват сексуален контакт и вагинални инфекции.

Червено вагинално течение

Червеното влагалищно течение по време на бременност изисква незабавно внимание на лекар, особено ако кървенето е силно, съдържа съсиреци или се появява заедно с спазми и коремна болка.

Тези симптоми предполагат спонтанен аборт или извънматочна бременност. Приблизително 10% до 15% от бременностите завършват със спонтанен аборт, което хората също могат да наричат ​​загуба на бременност.

Други причини за червеното влагалищно течение могат да бъдат по-малко сериозни, особено през първия триместър, когато това може да е резултат от имплантация или инфекция. Проучванията показват, че между 7% и 24% от жените кървят по време на ранна бременност.

Кървенето по-късно по време на бременност може да показва потенциално сериозни проблеми или преждевременно раждане, което ще изисква незабавна медицинска помощ.

Справяне с влагалищното течение по време на бременност

Бременната жена може да поддържа вагинално здраве, като се храни здравословно.
Бременната жена може да поддържа вагинално здраве, като се храни здравословно.

Увеличаването на обема на леко миришещи вагинални секрети по време на бременност е нормално, но необичайните цветове и миризми често показват инфекция.

Лекарят може да предпише антибиотици или други лекарства за лечение на инфекции в тази област на тялото.

Жените обикновено могат да поддържат вагинално здраве по време на бременност, като правят следното:

 • Избягвайте използването на тампони.
 • Избягване на вагинално измиване.
 • Избор на продукти за лична хигиена без аромат и женски хигиенни артикули, включително тоалетна хартия и сапуни без аромат.
 • Носенето на чорапогащници за абсорбиране на излишните вагинални секрети.
 • Избърсване на гениталната област отпред назад след отделяне на урина или изпражнения.
 • Изсушавайте обилно гениталиите след душ или плуване.
 • Носенето на бельо, изработено от дишаща материя.
 • Избягвайте носенето на тесни дънки и найлонови чорапогащници, които увеличават риска от инфекция.
 • Храненето на здравословна диета и избягването на твърде много захар, което може да насърчи инфекциите с дрожди.
 • Опитване на пробиотични храни и добавки, които са безопасни за консумация по време на бременност, което може да предотврати бактериален дисбаланс във влагалището.

Кога трябва да отидете на лекар?

Трябва да обсъдите всяко необичайно вагинално течение с лекар, тъй като този симптом може да предполага инфекция, която изисква лечение или проблем с бременността. Без лечение инфекциите могат да доведат до усложнения.

Обобщение

Увеличаването на влагалищното течение по време на бременност е нормално, но необичайното отделяне заедно със силни миризми или дискомфорт във влагалището или корема често е показател за здравословен проблем. Зелен, жълт или сив вагинален секрет показва проблем.

Жените трябва да потърсят незабавна медицинска помощ, ако получат зацапване или кървене, което е тежко, продължава повече от един ден или се появява заедно с болка или спазми.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss