Бъбречно заболяване и наддаване на тегло: как са свързани?

Бъбречното заболяване може да повлияе на количеството вода, което тялото ви задържа, причинявайки наддаване на тегло. Загубата на тегло може да намали риска от развитие на бъбречно заболяване. Промените в начина на живот и храната и лекарствата могат да подобрят здравето на бъбреците ви.

Вашите бъбреци са система за филтриране за вашето тяло. Тези два органа с форма на боб работят заедно, за да премахват отпадъците, да връщат важни хранителни вещества и електролити обратно в тъканите ви и да контролират баланса на течностите в тялото ви.

Бъбречните заболявания могат да ви накарат да загубите твърде много течности и да задържите твърде много течности. Това е само един от начините, по които бъбречните заболявания могат да повлияят на теглото ви.

Тази статия ще обясни повече за връзката между здравето на вашите бъбреци и наддаването на тегло и какво можете да направите, за да помогнете и на двете, ако имате проблеми с бъбреците и наддаването на тегло.

Може ли бъбречното заболяване да причини наддаване на тегло?

Бъбречното заболяване може да причини наддаване на тегло, но обикновено това не е типът наддаване на тегло, за който си мислите.

Теглото, качено от хора с бъбречно заболяване, не е същото като теглото, качено от хора със затлъстяване. Наддаването на тегло при хора с бъбречни или бъбречни заболявания обикновено е резултат от задържане на течности.

Когато бъбреците ви не работят правилно, те не отстраняват достатъчно течност от кръвта и тъканите ви. Увредените бъбреци не могат да превърнат излишната течност в урина, така че тези течности се натрупват в тялото ви без къде да отидат. Един литър вода тежи около 2,2 паунда, така че няколко допълнителни литра течност в тялото ви могат да се натрупат бързо, когато става въпрос за числата, които виждате на кантара.

Голямата разлика между теглото, натрупано от бъбречно заболяване, и затлъстяването е, че промяната на хранителните ви навици няма да промени много теглото ви.

Докато бъбречната ви функция не се подобри или излишната течност не бъде отстранена чрез лечение като диализа, няма да можете да свалите килограмите, които сте натрупали с течност.

Какво е бъбречно заболяване и какво го причинява?

Бъбречните заболявания се развиват, когато бъбреците ви не работят както трябва. Остри бъбречни увреждания могат да настъпят внезапно след интоксикация с токсично вещество и при определени заболявания или инфекции. Хронично бъбречно заболяване е дългосрочната форма на бъбречно заболяване, което обикновено се развива и влошава с течение на времето.

Заболяване на бъбреците може да бъде причинено от генетика, определени медицински състояния или дори травматично нараняване. Но има и няколко фактора за начина на живот, които могат да допринесат за бъбречно заболяване, като неконтролирано високо кръвно налягане или диабет.

Хроничното бъбречно заболяване, което не се управлява добре, ще прогресира с течение на времето до бъбречна недостатъчност или краен стадий на бъбречно заболяване. В по-късните стадии на заболяването можете да изпитате всякакви усложнения и може да се нуждаете от редовно, интензивно лечение като хемодиализа.

Обръщането към вашите рискови фактори за бъбречно заболяване и извършването на промени в диетата и начина ви на живот може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на бъбречните проблеми.

Беше ли Ви полезно?

Ще доведе ли затлъстяването до бъбречно заболяване?

Затлъстяването всъщност не причинява директно бъбречно заболяване. Вместо това, той допринася за други проблеми, които могат да увеличат риска от развитие на бъбречно заболяване.

Върха причини на бъбречно заболяване включват неща като:

  • диабет
  • високо кръвно налягане
  • генетични мутации или състояния
  • инфекции
  • интоксикация или излагане на токсини

Въпреки че затлъстяването не е пряка причина за бъбречно заболяване, то е фактор, допринасящ за много от проблемите, които водят до бъбречно заболяване, като напр. диабет и високо кръвно налягане.

Бездействието, небалансираната диета и други избори на начин на живот могат да увеличат шансовете ви за развитие както на високо кръвно налягане, така и на диабет тип 2, като и двете могат да ви изложат на риск от развитие на бъбречно заболяване.

Струва си да се отбележи, че ефектите от дискриминацията в теглото също могат да допринесат за отрицателни ефекти върху здравето.

Можете ли да подобрите бъбречната функция чрез отслабване?

Отслабването само по себе си няма да помогне много за подобряване на бъбречната функция.

Възможността да управлявате състоянието си на диабет или високо кръвно налягане може да помогне за защитата на бъбреците ви и след време бъбреците ви ще възстановят поне част от първоначалната си функция.

Загубата на тегло сама по себе си няма вероятност да има пряк ефект върху бъбречната функция – но загуба на тегло, която подобрява метаболизма и цялостното ви здраве, може, въз основа на изследвания от 2014 г.

Случва ли се наддаване на тегло в различни стадии на бъбречно заболяване?

Тъй като бъбреците ви губят своята филтрираща сила, различни вещества, които са полезни за вас в нормални граници, могат да се натрупат и да станат токсични. Това включва вещества, които се намират в много от храните, които ядете, като калий, натрий и фосфор.

Твърде много или твърде малко от тях минерали и електролити може да предизвика промени в кръвното налягане, сърдечния ритъм и други жизненоважни процеси. Промяната на течностите може да се случи и с промени в тези нива на електролити, а електролитите извън диапазона могат да допринесат за излишно задържане или загуба на течности.

С напредването на увреждането на бъбреците тялото ви в крайна сметка губи способността си да отстранява излишните течности чрез урината и тези течности се натрупват в тялото ви и водят до наддаване на тегло. Натрупването на течности е най-често в по-късните стадии на бъбречно заболяване или краен стадий на бъбречно заболяване.

Може ли бъбречното заболяване да ви накара да отслабнете?

Въпреки че наддаването на тегло е често срещано в по-късните стадии на бъбречно заболяване, отслабване също може да бъде сериозен проблем. Много хора с бъбречно заболяване се съветват да поддържат специфични диети, ограничавайки храни, които съдържат големи количества неща като калий.

Тези бъбречни диети могат затрудни го да консумирате достатъчно калории и може да бъдете посъветвани да ограничите количеството, което пиете.

Беше ли Ви полезно?

Лечения

Ако имате неконтролиран диабет, хипертония или други проблеми, които увеличават риска от развитие на бъбречно заболяване, вашият здравен екип може да препоръча промени в диетата и начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшно увреждане.

След като получите диагноза хронично бъбречно заболяване или краен стадий на бъбречно заболяване, лечението ви ще зависи от това колко бъбречна функция ви е останала и как това се отразява на цялостното ви здраве.

В ранните стадии на бъбречно заболяване може да ви бъдат предписани лекарства, които да ви помогнат да управлявате кръвната си захар, кръвното налягане, задържането на течности или комбинация от тях. В по-късните стадии на заболяването вероятно ще се нуждаете от някаква форма на диализа.

Диализата може да се извърши по няколко начина, но крайната цел на всяка форма на диализа е да филтрира токсините от кръвта ви и да премахне излишната течност. Трансплантацията на бъбрек често е най-добрият вариант, но може да се нуждаете от диализа за дълго време, преди да отговаряте на изискванията за трансплантация или бъбрек, който е подходящ за вас, стане достъпен.

Промените в теглото са често срещани при хора с напреднало бъбречно заболяване. Повишаването на теглото може да се случи в резултат на излишно задържане на течности, когато бъбреците ви вече не могат да превръщат токсините и отпадъците в урина. Възможна е и загуба на тегло, особено когато се нуждаете от ограничения на течностите и диетата, за да управлявате състоянието си.

Загубата на тегло може да ви помогне да намалите риска от развитие на бъбречно заболяване чрез подобряване на допринасящите състояния като хипертония и диабет, но промените в теглото при хора с бъбречни заболявания са свързани повече с промени в течностите и електролитите, отколкото с телесната маса или запасите от мазнини.

Помислете за разговор със здравен екип относно правилната диета и промени в начина на живот въз основа на вашето индивидуално здраве, рискови фактори и бъбречна функция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss