Ботоксът лекува ли хронична мигрена?

В стремежа си да намерите облекчение от хронична мигрена, може да опитате почти всичко. В крайна сметка пристъпите на мигрена могат да бъдат болезнени и изтощителни и могат значително да повлияят на качеството ви на живот.

Ако изпитвате симптоми на мигрена на 15 или повече дни всеки месец, имате хронична мигрена. Съществуват лекарства за мигрена или за справяне с острите симптоми, или за предотвратяване на появата на пристъпи.

Една такава превантивна терапия е ботокс, инжекционно лекарство, направено от пречистен протеин, наречен Clostridium botulinum. Когато се инжектира в тялото ви, той блокира определени химически сигнали от нервите ви, причинявайки временна парализа на мускулите ви.

Въпреки че Botox придоби популярност като средство за намаляване на бръчките, изследователите признаха потенциала на Botox и за лечение на медицински състояния. Днес се използва за лечение на проблеми като повтарящи се спазми на врата, потрепване на очите и свръхактивен пикочен мехур. Използва се и за предотвратяване на хронична мигрена.

Ботоксът е одобрен от FDA за предотвратяване на пристъпи на мигрена

През 2010 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на onabotulinumtoxinA като лечение на хронична мигрена. Ако други възможности за лечение не са работили за вас, може да е време да обсъдите ботокса с Вашия лекар.

Как се използва Botox за лечение на мигрена?

Лечението с ботокс може да помогне за намаляване на симптомите на мигренозни пристъпи, включително:

 • гадене
 • повръщане
 • чувствителност към светлини, звуци и миризми

Ботоксът се инжектира в области, засегнати от главоболие и мигрена. Той засяга нервните окончания и блокира освобождаването на химикали, участващи в предаването на болката.

След като получите инжекции с ботокс, може да отнеме 10 до 14 дни или повече, за да почувствате облекчение. В някои случаи може да не изпитате никакво облекчение от симптомите си след първия набор от инжекции. Допълнителните лечения могат да се окажат по-ефективни.

А проучване от 2018 г показа, че ботоксът, използван за лечение на хронична мигрена, е ефективен, безопасен и добре поносим за период от 3 години. Проучването показа значително намаляване на средните месечни дни с главоболие.

А Преглед на проучванията за 2019 г също така показа, че инжекциите с ботокс са ефективни за предотвратяване на хронична мигрена след 3 месеца терапия.

Места за инжектиране на ботокс при мигрена

Дизайн на Wenzdai Figueroa

Лечението за предотвратяване на хронична мигрена обикновено включва 31 инжекции с 5 единици на инжекция. Местата на инжектиране вероятно включват:

 • горен мост над носа
 • челото
 • храмове
 • задната част на главата
 • врата
 • горната част на гърба

Странични ефекти на ботокс при мигрена

Усложненията и страничните ефекти от лечението с ботокс са редки. Най-честите странични ефекти от инжекциите с ботокс са болка във врата и скованост на мястото на инжектиране.

След това може да развиете главоболие. Може също да изпитате временна мускулна слабост във врата и горната част на раменете. Това може да затрудни поддържането на главата ви изправена. Когато се появят тези нежелани реакции, те обикновено отзвучават сами в рамките на няколко дни.

В редки случаи токсинът от ботокс може да се разпространи в области извън мястото на инжектиране. Ако това се случи, може да изпитате:

 • мускулна слабост
 • промени в зрението
 • затруднено преглъщане
 • увиснали клепачи
 • рязко повдигнати вежди

За да намалите риска от сериозни странични ефекти и усложнения, винаги се уверете, че Botox се предписва и прилага от обучен медицински специалист. Потърсете сертифициран лекар или невролог с опит в употребата на ботокс за хронична мигрена.

Какво да очаквате от получаването на ботокс

Самите инжекции с ботокс са почти безболезнени. Може да почувствате много малко ужилване или леко парене при всяка инжекция.

Всяка сесия ще продължи между 10 и 15 минути. По време на сесиите Вашият лекар ще инжектира множество дози ботокс в определени точки по главата и раменете.

След лечението повечето пациенти могат да продължат деня си както обикновено без никакви проблеми.

Колко често да приемате ботокс за превенция на мигрена

Ако се подлагате на лечение с ботокс за мигрена, Вашият лекар обикновено ще ги прилага веднъж на всеки 3 месеца. По-честото инжектиране на ботокс не е добре проучено, така че рисковете в момента са неизвестни.

След лечението някои хора могат да се подобрят значително и да могат да прекратят лечението без рецидив. В зависимост от отговора ви към ботокс, Вашият лекар ще препоръча период от време за Вашия план за лечение.

Ако имате хронична мигрена, ботоксът е една от многото възможности за лечение, с които разполагате. Вашият лекар може да не препоръча инжекции с ботокс, докато други възможности за лечение не се окажат неуспешни. Те могат също да предложат да опитате ботокс, ако не понасяте добре лекарствата за мигрена.

Ако други превантивни лечения не са облекчили симптомите на хронична мигрена, може да е време да поговорите с Вашия лекар за ботокс. Процесът е бърз и с нисък риск и може да е вашият билет за повече дни без симптоми.

Повечето доставчици на застраховки вече покриват разходите за инжекции с ботокс, когато се използват за лечение на хронична мигрена. Ако нямате застраховка или вашата застраховка няма да покрие разходите за процедурата, това може да ви струва няколко хиляди долара.

Преди да започнете да получавате инжекции, говорете с вашата застрахователна компания. В някои случаи може да изискват от вас да се подложите на други процедури или тестове, преди да покрият разходите за лечение с ботокс.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss