Болка в ставите при лупус: защо, къде и как да се справим

Повечето хора с лупус изпитват болки в ставите, обикновено в по-малки стави като пръстите на ръцете и краката. Някои лекарства за лупус може вече да помогнат при болки в ставите, но лекарят може да препоръча други лекарства, упражнения или диетични промени.

Андрей Попов/Гети изображения

Когато мислите за болка в ставите, първата връзка често е артрит. Но лупусът, автоимунно заболяване, също често засяга ставите. Всъщност почти 90% от хората с лупус изпитват известна степен на болка в ставите и до 50% я изпитват преди всеки друг симптом.

При някои хора с лупус болката в ставите (артралгия) може да е лека. Други могат да получат по-тежки симптоми. Някои видове лупус могат дори да увеличат риска от развитие на артрит.

Ако сте получили диагноза лупус и сте любопитни защо изпитвате болки в ставите, прочетете, за да научите причините, симптомите и потенциалните възможности за лечение.

Защо лупусът засяга ставите ми?

Подобно на други автоимунни заболявания, лупусът може да накара тялото ви да атакува погрешно здрави клетки и тъкани. Чрез сложна верига от събития лупусът активира антитела, сякаш създавате имунен отговор на заболяване. Това може да засегне вашите стави, кожа, кръвоносни съдове и вътрешни органи.

Като част от тази верига от събития тялото ви освобождава протеини, наречени цитокини, които помагат за активирането на имунната ви система. Цитокините, освободени при 50% до 75% от хората с лупус, са същите, които тялото ви освобождава в отговор на вирус. Много хора с лупус описват своите болки в ставите като подобни на болки в ставите, които се появяват едновременно с вирусна инфекция.

Как лупусът засяга ставите ми?

При някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит (RA), освобождаването на цитокини предизвиква възпаление, което причинява болка. Но при лупус може да имате болка със или без възпаление.

Болката в ставите при лупус обикновено се проявява по един от трите начина:

Неерозивен артрит

Лупусът може да причини малко възпаление в или около ставите. Но това не е като възпалението при РА.

Болката в ставите при лупус обикновено не води до загуба на хрущял или някакви структурни промени в ставите. Може дори да не изпитате отличителни симптоми на възпаление, като подуване или еритема (промени в цвета на кожата).

Според а Преглед на изследването за 2018 г, хората с лупус най-често развиват симетричен полиартрит. Това означава, че засяга едни и същи стави от двете страни на тялото ви, като например коленете или кокалчетата.

Артропатия на Jaccoud

Артропатия на Jaccoud (JA) е по-тежка форма на артрит, която може да засегне ръцете ви, особено кокалчетата. JA може да доведе до структурни промени, но клиницистът обикновено може ръчно да ги коригира. JA също не е ерозивен.

Около 3% до 13% от хората с лупус развиват JA.

“Rhupus”

Някои хора с лупус изпитват болка в ставите, която прилича на ревматоиден артрит, но това се случва рядко. Тези случаи могат да доведат до структурни промени.

Въпреки че няма ясна дефиниция на „рупус“, проучванията показват, че засяга 0,1% до 9,7% от хората с лупус.

Какво е усещането за болка в ставите при лупус?

Болката в ставите е често срещан симптом на лупус. Може да забележите, че засегнатите стави са:

 • скован и труден за движение, особено след почивка и когато се събудите сутрин
 • болезнени, когато се опитате да ги преместите
 • нежна и подута
 • червени или обезцветени по протежение на засегнатата кожа или топли на допир

Може също да откриете, че ставните Ви симптоми са симетрични, което означава, че засягат и двете страни на тялото Ви. Примерите включват двете колена или пръстите на двете ръце.

Други често срещани симптоми на лупус включват:

 • безболезнени рани в устата
 • възпаление или обриви около очите ви
 • обрив с форма на пеперуда по бузите и носа
 • умора
 • треска
 • затруднено дишане
 • главоболие
 • световъртеж
 • мозъчна мъгла или объркване

 • болка в гърдите
 • чувствителност към светлина
 • косопад

Кои стави засяга първо лупусът?

Въпреки че лупусът може да засегне всяка става в тялото, той има тенденция първо да се развие в по-малките ви стави, далеч от торса. Те включват вашите:

 • пръсти
 • пръсти на краката
 • коленете
 • глезени
 • китките
 • лакти
 • костохондрални стави (в гърдите)

Как мога да управлявам болките в ставите от лупус?

лекарства

Лечението на основното възпаление, което причинява болка в ставите при лупус, може да помогне за намаляване на симптомите ви с течение на времето. Лекарят може да препоръча:

 • Антималарийни лекарства: Някои експерти са открили, че лекарствата, които лекуват малария, могат да помогнат на някои хора да се справят с болки в ставите, умора и други симптоми на лупус.
 • Биологични: Anifrolumab (Saphnelo) и belimumab (Benlysta) са биологични продукти, които лекуват лупус чрез потискане на видовете автоантитела, които допринасят за възпалението.
 • Кортикостероиди: Приети като хапче или чрез инжекция, тези стероиди могат да помогнат за намаляване на възпалението, когато ги приемате за кратък период от време.
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARD): Тези лекарства намаляват възпалението, като същевременно променят начина, по който лупусът засяга тялото ви. DMARDs могат да бъдат особено полезни за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ставите.
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): Лекарите обикновено предписват НСПВС с DMARDs, за да помогнат за намаляване на възпалението на ставите и намаляване на болката.

Упражнение

Може да помислите да поговорите с лекар за започване на тренировъчна програма. Упражнението е важно, ако имате ставно заболяване. Може да помогне за укрепване на мускулите, които заобикалят вашите стави и да помогне за намаляване на болката и сковаността.

В някои случаи лекарят може да ви насочи към физиотерапевт, който може да ви преведе през специфични упражнения, насочени към слаби мускули и болезнени стави.

Диета

Въпреки че няма специфична диета за лупус, един преглед от 2021 г предполагат, че хората с автоимунно заболяване могат да се възползват от противовъзпалителна диета. Тази диета включва храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини – всички те също са основни храни в средиземноморската диета.

Болките в ставите от лупус изчезват ли някога?

Както при други автоимунни заболявания, в момента няма лек за лупус. Вместо това можете да очаквате болката в ставите ви да се подобри с лечения, които могат да управляват основното възпаление. Някои от тези лечения, като DMARDs, също могат да помогнат за предпазване на вашите стави от увреждане.

Подобно на други автоимунни заболявания, лупусът може да причини симптоми, които варират във времето. Това означава, че всяка свързана болка в ставите може да се появява и да си отива, с периоди на пристъпи и ремисии.

Много хора с лупус изпитват мускулно-скелетни симптоми като болки в ставите. Подобно на други симптоми на лупус, болката в ставите се дължи на това, че тялото ви атакува здрави тъкани, което често включва възпаление.

Понастоящем няма лечение за лупус, но можете да управлявате пристъпите с медицинско лечение. Някои от тези лекарства, като НСПВС, също могат директно да помогнат за насочване на болката в ставите.

Говорете с лекар, ако имате лупус и изпитвате болки в ставите, подуване или скованост. Колкото по-бързо успеете да се справите с лупус, толкова по-бързо можете да намерите облекчение от болките в ставите и да увеличите мобилността си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss