Бихте ли поставили бяла панделка на вратата си за информираност за рака на белия дроб?

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Хайди Нафман-Онда

Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в Съединените щати. Въпреки тази стряскаща статистика, хората, които живеят с рак на белия дроб, са изправени пред продължаваща стигма и срам.

Американската белодробна асоциация казва, че кампаниите за обществено здраве за рисковете от тютюнопушенето са спасили животи.

Но тези кампании също доведоха до схващането, че хората с рак на белия дроб носят лична отговорност за състоянието. Това може да накара хората да не желаят да търсят лечение и да намали техните системи за подкрепа.

Проектът White Ribbon е организация с нестопанска цел, насочена към намаляване на стигмата на рака на белия дроб и премахване на бариерите пред застъпничеството на пациентите и финансирането на изследванията на рака на белия дроб.

Основателите на проекта, Хайди Нафман-Онда и нейният съпруг Пиер Онда, говориха с Healthline за историята на проекта, неговите цели и как хората могат да се включат.

Това интервю е редактирано за дължина и яснота.

Как започна проектът White Ribbon?

Хайди: Аз съм здравен ентусиаст, здравен педагог и фитнес треньор. Омъжена съм за Пиер, лекар по първична медицинска помощ, който наскоро се пенсионира.

Бяхме заслепени от моята диагноза рак на белия дроб в стадий 3 през октомври 2018 г. Нямах никакви симптоми. Беше случайна находка. Първоначално ми беше дадена прогноза от 4 до 6 месеца.

По онова време изглеждаше, че няма системи за подкрепа за хора с рак на белия дроб. Оттогава открих общност, но мина почти година, за да се случи.

Когато пандемията от COVID-19 удари, започнахме виртуални срещи с пациенти и болногледачи чрез Zoom. И решихме да започнем да работим като мрежа от хора в цялата страна в различни онкологични центрове, за да изготвим стратегия за месеца на осведомеността за рака на белия дроб през ноември 2020 г.

Защо символът на бялата панделка?

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Хайди Нафман-Онда

Хайди: В ранните разговори за застъпничество получавахме само пренебрежителни отговори от потенциални партньори. Последната капка за мен беше една обидна забележка от онкологичен център, че белите им болнични лампи и белите лекарски престилки са достатъчно ежедневно признание.

Много се разстроих. Изкрещях на Пиер: „Иска ми се да ми направиш голяма бяла панделка от дърво.“ И той го направи.

Знаех, че лентата ще издържи повече от мен. Мога да го сложа на входната си врата и да изкрещя на моята малка общност, моя свят, че имам рак на белия дроб и не се срамувам от това.

Лентата беше 2 фута висока и 1 фут широка. Снимах го и го сложих на лична страница във Facebook за други адвокати в Колорадо. Също така завързах панделки около дърветата и пощенската си кутия.

Хората отговориха, като поискаха панделки за собствените си къщи. И те започнаха да правят някои доста невероятни неща с тях, като да правят снимки с техните лекари и да ги пускат във всякакви социални медии.

Помислих си: „Никой не изглежда засрамен на тези снимки.“ Тези снимки в крайна сметка бяха публикувани на публични страници във Facebook и хората от цялата страна започнаха да искат панделки.

Сега нашите ленти по целия свят. Те са във всичките 50 щата и 33 държави. Беше невероятно да видя как медицинската общност също ги иска.

Какви са основните цели на проекта?

Мисията на проекта White Ribbon е да промени общественото възприятие за рака на белия дроб.

Пренапишете историята за рака на белия дроб

Хайди: Всеки с бели дробове може да получи рак на белите дробове и никой не го заслужава. Предотвратяването на рак на белия дроб изисква ранно откриване и скрининг.

Но съобщенията относно превенцията на рака на белия дроб изглежда казват: „Не пушете и ракът на белите дробове няма да ви се случи.“

И двамата с Пиер сме обучени за превенция на болести. Нямахме представа, че може да съм изложен на риск от рак на белия дроб. Има хиляди хора, които познавам по света, които са точно като мен.

Нагласата трябва да се промени. Да, пушенето на цигари е вредно за вашето здраве. Но медиите го свързват единствено с рака на белите дробове, а съобщенията за общественото здраве ни научиха да изпитваме липса на съпричастност и състрадание към хората с болестта. И това не е ОК.

Спрете личната вина

Пиер: В моята 30-годишна медицинска практика не мога да си спомня нито един пациент, който е пушил, който да е искал да продължи да пуши. И повечето от тях се бяха опитвали да се откажат много пъти.

Нека не обвиняваме тези, които развиват рак на белия дроб. Хората с анамнеза за пушене наистина имат най-висок риск от развитие на рак на белия дроб.

Но искаме да сме сигурни, че всички, включително лекари, медицински сестри и други здравни специалисти, знаят, че хора без история на тютюнопушене също могат да развият рак на белия дроб.

Увеличете нивата на скрининг

Пиер: Пациентите трябва да бъдат насочвани за скрининг за рак на белия дроб и лекарите от първичната медицинска помощ най-често определят дали дадено лице отговаря на изискванията.

Има толкова много истории за хора без история на тютюнопушене — особено млади хора — които се явяват на лекарите си с продължила месеци хронична кашлица или някакъв друг симптом и никой дори не обмисля да си направи рентгенова снимка на гръдния кош, защото не мисли за рак на белия дроб.

В национален мащаб нивата на скрининг за рак на белия дроб са под 6% за тези, които в момента са изложени на висок риск. За сравнение, нивата на скрининг за колоректален рак въз основа на последните насоки са над 60%а нивата на скрининг за рак на гърдата са над 75%. Това наистина е просто неприемлива празнина.

Ако ракът на белия дроб се открие рано, 5-годишната преживяемост може да достигне 59%. Но в момента 5-годишната преживяемост при рак на белия дроб е около 23%. Това е така, защото по-голямата част от тях са хванати в късни етапи.

Страстно искам да се представя пред лекарите от първичната медицинска помощ по какъвто и да е начин, за да популяризирам скрининга за рак на белия дроб.

Друга възможност е намаляването на различията в грижите. Ние се фокусираме върху общности и хора, които са изложени на най-висок риск, които нямат достъп до подходящи центрове за торакална онкология за скрининг.

Подкрепяте ли някакви изследователски инициативи?

Пиер: Бихме искали да видим отделите за обществено здравеопазване или други организации с нестопанска цел да разработят програми за информираност за рака на белите дробове, които са фокусирани върху насърчаването на скрининга в селските общности или други интервенции.

Мисля, че има много възможности за нас и други застъпници да кандидатстваме за безвъзмездни средства и да разработваме проекти, които в крайна сметка водят до някакъв вид ползи за засегнатите от рак на белия дроб.

Също така, ние се стремим да увеличим сътрудничеството с медицинската общност, изследователската общност, индустрията и други организации с нестопанска цел, за да станем много по-ефективни в лобирането за повече финансиране на изследвания за рак на белия дроб.

Това включва фундаментални научни изследвания. Не можем да подчертаем достатъчно колко важни са фундаменталните изследвания. Защото това не е една болест. Има много различни вариации на заболяването и всички те изискват различен подход.

Как могат хората да се включат?

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Хайди Нафман-Онда

Пиер: Проектът White Ribbon започна като организация на местно ниво, която просто искаше да активира хората и да разпространи съобщението за осведомеността за рака на белия дроб. Сега се разви.

Една от основните ни цели е да привлечем повече хора в застъпничеството за рак на белите дробове и да ги насърчим да използват в работата какъвто набор от умения имат. Например:

  • Ако сте човек, който разбира от медиите, намерете начин да разпространите историята в медиите.
  • Ако сте опитен в политическото лобиране, помогнете ни да работим за увеличаване на правителственото финансиране за изследвания на рака на белия дроб.
  • Ако сте артистичен, използвайте уменията си, за да предадете някак си посланието.

Всичко е свързано с повишаване на осведомеността за рака на белия дроб, което в крайна сметка включва всяка дейност, която води до действие, което води до по-добри проценти на преживяемост и качество на живот за хората с рак на белия дроб.

Хайди: Има спектър от застъпничество. Можете да закачите бяла панделка, както направих аз първоначално, и да я поставите на входната врата. Това беше огромна стъпка за мен.

Или можете да занесете лентата си на Капитолийския хълм и да я получите в ръцете на законодател. Имаме много от това, което се случва в страната в момента.

Съвети за действие

  • Покажете бяла панделка във вашата общност, за да повишите осведомеността за рака на белия дроб.
  • Покажете съпричастност и състрадание към всички, живеещи с рак на белия дроб.
  • Насърчавайте скрининга за рак на белия дроб с вашия лекар.
  • Разработете или се присъединете към програма за информираност за рак на белите дробове във вашата общност.
  • Използвайте личния си набор от умения, за да се застъпите за по-добро качество на живот на хората, живеещи с рак на белия дроб.

Какво друго бихте искали хората да знаят за вашата работа?

Хайди: Проектът Бяла панделка помогна за малко по-добро обединяване на общността на рак на белия дроб.

Все още имаме път да вървим. Има различни подтипове рак на белия дроб и хората са склонни да се придържат към определена мутация, за която искат да се застъпят и да съберат средства, например.

Освен това хората, които имат история на пушене, често все още се чувстват така, сякаш не искат да говорят. Трябва да включим всички. Трябва да имаме съпричастност към хората, които живеят със зависимост.

И трябва да разберем, че да имаш този срам, да го носиш със себе си плюс да се занимаваш с диагноза рак на белия дроб, е наистина ужасно и неприемливо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss