Билки и добавки за лечение на болестта на Crohn

За хората с болестта на Crohn надеждата идва под формата на постигане и поддържане на ремисия възможно най -дълго. Има няколко лекарства с рецепта, които могат да ви помогнат да управлявате симптомите си. Но някои хора се обръщат към алтернативната медицина.

Босвелия

Едно лекарство, което е проучено е Boswellia serrata. Добавките Boswellia се получават от дървета, които произвеждат сладко миришеща смола, богата на въглехидрати, етерични масла и босвелови киселини. Киселината в смолата е активната съставка. Смята се, че действа като противовъзпалително средство.

Едно скорошно проучване установи, че 14 от 20 души с болестта на Crohn, които са получавали добавки босвелия, са постигнали ремисия.

Босвелия се продава в магазините за здравословни храни като хранителна добавка. Понякога се използва и за лечение на астма, възпаление и депресия.

Куркума

Куркумата е подправка, която е свързана с джинджифил. Той придава на къри ярко жълтия цвят. Изследвания обхващащ последните две десетилетия предполага, че куркуминът, съединение, открито в куркумата, има няколко лечебни свойства, които могат да бъдат полезни за хората с болестта на Crohn. Те включват:

  • противовъзпалителни свойства
  • противоракови свойства
  • антиамилоидни свойства
  • антиартритични свойства

Той също така има антиоксидантни свойства и е антимикробен. Това може да помогне в борбата с инфекциите при хора с болестта на Crohn.

Според изследвания, едно голямо предизвикателство при използването на куркума за лечение на болестта на Crohn е доставянето на достатъчно висока доза. Това е така, защото хората с Крон имат проблеми с усвояването на куркума по време на храносмилането. В момента изследователите разработват различни начини за доставяне на куркума в тялото за максимално усвояване.

Освен това, рисковете за здравето от консумацията на куркума трябва да се вземат предвид за всеки човек. Съединението може да влоши заболяванията на жлъчния мехур, да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта и да попречи на усвояването на желязото. Когато куркуминът е в тялото, той също може да действа подобно на хормоните. Трябва да говорите с Вашия лекар, преди да приемете тази добавка, ако имате състояние, което е чувствително към хормони.

Зелен чай

Зеленият чай е популярен по целия свят. Любителите на здравето отдавна рекламират многото ползи за здравето на зеления чай през годините, но неговото въздействие върху червата и дебелото черво все още се изследва. В скорошни изследвания на гризачи, е установено, че зеленият чай намалява възпалението на дебелото черво, както и сулфасалазин на лекарството на Crohn. Той също така намалява риска от гризачи от рак на дебелото черво. Не е ясно дали зеленият чай има същите ефекти върху хората, но няма риск от консумацията му.

Маршмелоу

Маршмелоу е нещо повече от сладък бял десерт, който печете над огъня. Билка, наречена блата, която идва от Althaea officinalis растението е използвано за лечение на болестта на Crohn.

Последните изследвания показват, че блатът може да успокои тъканите по време на заздравяването, особено в стомаха. Това намалява възпалението при хора с болестта на Crohn. Освен това коренът предпазва лигавицата на стомаха. Това намалява стомашните киселини без видими странични ефекти върху тялото.

N-ацетилглюкозамин

N-ацетилглюкозаминът е добавка, най-често получена от миди. В някои тестове това се свързва с успех при лечението на автоимунни заболявания. Добавката може да спре клетките, които предизвикват възпаление. Едно проучване установи, че добавките на N-ацетилглюкозамин намаляват възпалението на дебелото черво при деца с болест на Crohn без отрицателни странични ефекти.

Витамин D

Витамин D помага за поддържане на нормални нива на калций и фосфор в кръвта, които укрепват костите. В резултат на това той се превърна в основен продукт в много мултивитаминни добавки на пазара.

Последните проучвания показват, че витамин D може да бъде полезен при лечението на болестта на Crohn. Хроничният дефицит на витамин D е често срещан при хора с болестта на Crohn. Някои изследователи са установили, че хроничният недостиг на витамин D може да доведе до възпаление в стомаха и дебелото черво. Като добавят витамин D обратно в диетата, хората с болестта на Crohn могат да помогнат за свеждане до минимум на симптомите и повишаване на здравето на имунната система. Тъй като болестта на Crohn се причинява от неизправност в автоимунната ви система, повишаването на имунната система на тялото ви може да бъде бонус.

В12

Витамин В-12 е важен за създаването на нови клетки и разграждането на мазнините и протеините в организма. Той също така защитава нервните клетки и помага за производството на червени кръвни клетки.

Хората с болестта на Crohn обикновено имат дефицит на B-12. Скорошни изследвания предполага, че допълнителният витамин D може да помогне за намаляване на симптомите на болестта на Crohn. Той може също да помогне за възстановяване след анемия, често срещано хранително разстройство сред хората с болестта на Crohn.

Взимането

Билките и добавките могат да допълнят вашия план за лечение. Винаги обаче трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете някое от тези лечения. Те могат да повлияят на настоящите Ви лекарства, алергии или съществуващи здравословни състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss