Бендопнея: Недостиг на въздух при навеждане

Недостигът на въздух при навеждане може да се появи поради влошаване на сърдечната недостатъчност, но може да се случи и при други състояния или да бъде страничен ефект от наднорменото тегло.

Недостигът на въздух при навеждане е известен като бендопнея. Това може да е симптом на сърдечна недостатъчност и други потенциално сериозни здравословни проблеми.

Бендопнея обикновено се определя като задух, който се случва в рамките на 30 секунди след навеждане в кръста.

Ако почувствате недостиг на въздух при навеждане, Вашият лекар може да Ви прегледа за редица заболявания, включително сърдечна недостатъчност и белодробна фиброза.

Нека да разгледаме по-отблизо какво причинява задух при навеждане и как се диагностицира и лекува.

Какво причинява задух при навеждане?

Терминът “bendopnea” е въведен за първи път в a 2014 проучване публикуван в списанието на Американския колеж по кардиология.

Лекарите казаха, че докато задухът във всяка позиция е често срещан симптом на сърдечна недостатъчност, те забелязаха, че много от техните пациенти се оплакват конкретно от задух при навеждане в кръста.

Излишна течност поради сърдечна недостатъчност

А Преглед на изследванията за 2019 г предполага, че около 31% от хората със сърдечна недостатъчност също изпитват бендопнея и развитието на този симптом може да е признак за влошаване на сърдечната недостатъчност.

Недостигът на въздух при навеждане се случва, защото сърцето – вече отслабено от сърдечна недостатъчност – не може да се приспособи към променящите се нива на течности в корема.

Хората със сърдечна недостатъчност са склонни да задържат излишни течности. Като такъв, натискът, упражняван от тази течност върху сърцето при навеждане, прави още по-трудно за сърцето да изпомпва ефективно.

Белодробни заболявания и наднормено тегло

Недостигът на въздух при навеждане може да бъде симптом и на други състояния. Повечето са свързани със сърдечната или белодробната функция.

Например, бендопнея може да бъде симптом на белодробна фиброза, състояние, при което белодробната тъкан е белязана и увредена.

Индивиди с белодробна фиброза, които също носят наднормено тегло около корема си, могат да получат бендопнея, тъй като допълнителното тегло може да окаже натиск върху диафрагмата и други мускули, необходими за дишане.

По подобни причини хората с белодробна артериална хипертония (БАХ) – високо кръвно налягане в артериите в белите дробове – също могат да имат задух при навеждане.

А 2018 проучване предполага, че около една трета от индивидите с ПАХ също изпитват бендопнея.

Има ли други симптоми?

Затрудненото дишане е основният симптом на бендопнея, но понякога може да бъде придружено от натиск или дискомфорт в гърдите.

Внезапната поява на задух може също да увеличи безпокойството и стреса, докато се опитвате да възобновите нормалното си дишане.

Някои хора с бендопнея може също да имат задух в други моменти. Ако легнете легнало и имате задух, например, се нарича ортопнея. Това също е често срещан симптом на сърдечна недостатъчност и други сърдечно-съдови проблеми.

Ако имате недостиг на въздух, когато се навеждате, но не сте диагностицирани със сърдечен проблем или респираторен проблем, посетете Вашия лекар. Те могат да назначат тестове за оценка на здравето на сърцето и белите дробове.

Това е особено важно, ако имате други симптоми на сърдечно заболяване, като например:

  • продължаваща умора
  • ускорен или неправилен сърдечен ритъм
  • намалена издръжливост при упражнения
  • подуване на стъпалата и долната част на краката
  • хрипове, дори когато не се напрягате

Кога да получите незабавна медицинска помощ

Недостигът на въздух също е класически симптом на инфаркт. Ето защо е важно да получите незабавна медицинска помощ, ако внезапно имате проблеми с дишането, особено ако е придружено от други симптоми като:

  • болка в гърдите
  • замаяност или замаяност
  • гадене
  • болка в рамото, челюстта или шията
Беше ли Ви полезно?

Как се диагностицира бендопнея?

Лекарят може да разбере дали имате бендопнея, като ви накара да се огънете в кръста, за да видите дали дишането ви става по-трудно.

Обикновено при хора, които имат бендопнея, задухът обикновено се развива в рамките на около 30 секунди след навеждане напред.

Ако не сте били диагностицирани със сърдечно или белодробно заболяване, Вашият лекар ще назначи различни тестове, за да определи основната причина за недостиг на въздух, когато се наведете.

Как се лекува?

Няма специфично лечение за бендопнея. Лечението ще зависи от основната причина.

Ако задухът се дължи на сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да Ви предпише диуретик (известен също като хапчета за отводняване), за да помогне за намаляване на нивата на течности в тялото Ви.

Според Американска сърдечна асоциация, диуретиците могат да помогнат за облекчаване на натоварването на сърцето и също така да намалят нивата на течности в белите дробове. Диуретиците могат да бъдат сред няколко вида лекарства, предписани за лечение на сърдечна недостатъчност.

Загуба на тегло може да се препоръча и за някои хора с бендопнея. Ако имате сърдечна недостатъчност или белодробна артериална хипертония, важно е да обсъдите всички промени в диетата и рутинните си упражнения с Вашия лекар.

Каква е перспективата?

Прогнозата за някой с бендопнея зависи от причината. Сърдечната недостатъчност е сериозно състояние, което може да се управлява, когато е леко. Напредналата сърдечна недостатъчност е по-трудна за лечение.

Според Американското общество за сърдечна недостатъчност около 50% от хората със сърдечна недостатъчност ще живеят поне 5 години, докато само около 10-20% от хората с напреднала или тежка сърдечна недостатъчност ще живеят поне 1 година след диагностицирането.

Ако нямате сърдечни или белодробни здравословни проблеми, но изпитвате недостиг на въздух при навеждане, програма за отслабване може да помогне за облекчаване на симптомите на бендопнея.

Долния ред

Бендопнея е симптом: задух при навеждане. Ако забележите, че ви е по-трудно да дишате, когато се наведете, не забравяйте да уведомите лекар.

Бендопнея може да се дължи на наднормено тегло около стомаха. Но това също може да е признак на по-сериозно сърдечно или белодробно заболяване, като влошаваща се сърдечна недостатъчност или белодробна фиброза.

Лечението на бендопнея ще зависи от основната причина. Ако се дължи на сърдечна недостатъчност, може да Ви бъдат предписани диуретици, които да помогнат за намаляване на нивата на течности в тялото Ви, както и други лекарства, които да помогнат за управлението на здравето на Вашето сърце.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss