Април е месецът за информираност за болестта на Паркинсон

Месецът на осведомеността за болестта на Паркинсон обучава хората относно ранното откриване, набира пари за изследвания и инициативи и помага на хората, които живеят или се грижат за тези с болестта на Паркинсон, да се почувстват забелязани и ценени.

Илюстрация, подчертаваща, че април е месецът за информираност за болестта на Паркинсон
Илюстрация от Уитни Уилямс

Болестта на Паркинсон е прогресивно състояние, за което в момента няма лечение. Това е второто най-разпространено неврогенеративно заболяване в Съединените щати след болестта на Алцхаймер.

Месецът на осведомеността за болестта на Паркинсон се отбелязва със събития, предназначени да повишат видимостта за тези, които живеят със заболяването, както и да почетат изследователи, медицински екипи, членове на семейството и други, които се грижат за хората, живеещи с болестта на Паркинсон.

Сивият цвят често се свързва с болестта на Паркинсон и тези, които работят за повишаване на осведомеността на хората с болестта на Паркинсон, както и на техните близки, често ще носят сива панделка през април.

Понастоящем в Съединените щати няма национален ден на Паркинсон, но Световният ден на Паркинсон се отбелязва по целия свят на 11 април.

Факти за болестта на Паркинсон

 • Според Фондацията на Паркинсон повече от 10 милиона души живеят с болестта на Паркинсон по света.
 • Рискът от болестта на Паркинсон нараства с възрастта. Средната възраст на поява е 70.
 • Хората, назначени мъжки по рождение, са два пъти по-вероятно да развият болестта на Паркинсон в сравнение с тези, определени за жени при раждането.
 • Приблизително 90 000 души се диагностицират всяка година в Съединените щати.
 • Изчислено е, че до 2030 г. 1,2 милиона души в Съединените щати ще получи диагноза Паркинсон.
 • Проучване е показал връзка между токсините и химикалите в околната среда и болестта на Паркинсон.
Беше ли Ви полезно?

Как можете да се включите?

Има няколко начина, по които можете да наблюдавате месеца на осведомеността за болестта на Паркинсон, дори ако не сте диагностицирани със заболяването:

 • Обърнете се към някой, когото познавате, който се грижи за човек с Паркинсон. Попитайте дали има конкретни начини, по които можете да им помогнете.
 • Уговорете среща с вашия първичен лекар или невролог, за да обсъдите собствените си симптоми и възможния риск от Паркинсон.
 • Помислете за участие в a клинично изпитване за подобряване на бъдещите грижи за хората с Паркинсон.
 • Дарете за благотворителна организация за болестта на Паркинсон, като например Американската асоциация по болестта на Паркинсон (APDA) или Фондацията на Паркинсон.
 • Увеличете видимостта на болестта на Паркинсон, като споделяте информация за болестта на Паркинсон чрез вашите акаунти в социалните медии.

Кой е изложен на риск от болестта на Паркинсон?

Всеки може да получи Паркинсон, но определени групи хора са изложени на по-висок риск от други.

Възраст

Основният рисков фактор за болестта на Паркинсон е възрастта. Само 4% от хората със заболяването са диагностицирани преди да навършат 50 години. Рисковете нарастват с по-напреднала възраст. Средната възраст, на която започват симптомите, е 70.

Изследване на Фондацията за болестта на Паркинсон посочва, че честотата на диагностициране в Съединените щати се увеличава драстично. Изследователите предполагат, че това се дължи на застаряването на населението като цяло.

секс

Човек, назначен мъж при раждането, е два пъти по-вероятно да получи диагноза Паркинсон, отколкото някой, назначен женски при раждането. Симптомите на състоянието понякога могат да изглеждат малко по-различно и при различните полове.

Генетика

Паркинсоновата болест има силен генетичен компонент. Изчислено е, че 15–25% от хората с Паркинсон имат някой в ​​​​семейството си с това заболяване.

Има и специфични генетични мутации, които са свързани с болестта на Паркинсон.

Токсично излагане

Излагането на определени химикали може да увеличи риска от болестта на Паркинсон.

Хората, които живеят в „щатите с ръждив пояс“, където е концентрирано промишленото производство, се диагностицират с по-високи нива.

Това изглежда предполага, че някои производствени токсини могат да активират болестта на Паркинсон. Хората, които живеят в селски райони с висока употреба на пестициди може също имат повишен риск.

Наранявания на главата

Хората, които са имали травматични мозъчни травми, изглежда са по-вероятно да развият Паркинсон по-късно в живота.

Какви са ранните симптоми на болестта на Паркинсон?

Научаването на ранните симптоми на болестта на Паркинсон е чудесен начин да станете по-наясно как може да изглежда животът със състоянието. Симптомите на запазената марка на Паркинсон включват:

 • треперене и треперене
 • мускулна скованост
 • забавяне и загуба на равновесие
 • неравномерна походка

Когато болестта на Паркинсон се развие за първи път, тя може да бъде толкова лека, че симптомите ви да не се забелязват. Симптомите на това, което е известно като етап 1 на болестта на Паркинсон, може да са ограничени до едната страна на тялото ви.

Може да отнеме месеци или дори години, преди състоянието да прогресира до етап 2, когато симптомите станат по-забележими.

Тъй като състоянието се влошава, болестта на Паркинсон преминава през няколко допълнителни етапа. Етап 5 се счита за най-тежък.

Как се диагностицира болестта на Паркинсон?

Прегледът за Паркинсон е чудесен начин да повишите информираността си за състоянието. Освен това ви позволява да говорите с вашия лекар за вашите специфични рискове. Все пак имайте предвид, че няма кръвен или лабораторен тест, който да може да скринира за болестта на Паркинсон.

Лекарите обикновено провеждат неврологичен преглед, за да определят дали имате заболяването. Диагностични инструменти, като ЯМР, могат да се използват за оценка на вашите симптоми.

Болестта на Паркинсон може да прилича на няколко други неврологични състояния, така че може да са необходими няколко посещения при лекар, за да се потвърди диагнозата на Паркинсон.

Има ли лек за болестта на Паркинсон?

В момента няма лек за болестта на Паркинсон. Настоящите стратегии за лечение включват:

 • Лекарства: Лекарства за лечение на Паркинсон може да се увеличи нивата на допамин в мозъка или забавят разграждането му. Те могат също да управляват симптомите на неволно движение. Класовете лекарства, включени в плановете за лечение на Паркинсон, включват:

  • допаминови агонисти
  • ензимни инхибитори
  • антихолинергични лекарства
 • Дълбока мозъчна стимулация (DBS): Това лечение изисква операция за имплантиране на малки електроди в мозъка ви. След това импулси се освобождават към електродите. Тези импулси блокират определени неврони и се смята, че помагат на мозъка ви да поддържа състояние на равновесие.
 • Физикална и трудова терапия: Физическите и професионалните терапевти могат да ви помогнат да научите стратегии за подобряване на вашата сила и координация. Тези терапии имат за цел да помогнат на хората с Паркинсон да запазят способността си да бъдат активни и независими възможно най-дълго.

Потенциални бъдещи лечения

В момента се проучват нови лечения за болестта на Паркинсон, като текат клинични изпитвания.

Ролята на автоимунитета и Т-клетките в развитието на Паркинсон все още не е напълно разбрана, но някои изследователи се надяват, че изследванията в тази област могат да доведат до използването на биологични лекарства.

Тези пробиви биха могли да означават, че някой ден симптомите на болестта на Паркинсон могат да бъдат лекувани по-рано, предотвратявайки неврологични увреждания.

Стратегии за превенция на болестта на Паркинсон

Изследователите все още не са открили сигурен начин за предотвратяване на болестта на Паркинсон. Състоянието се предизвиква от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Стареенето също увеличава риска.

някои вярвам че редовните аеробни упражнения, както и здравословната, разнообразна диета, могат да намалят риска от болестта на Паркинсон или поне да забавят прогресията на състоянието.

Необходими са повече проучвания, за да се направят твърди заключения за това какво могат да направят хората, за да намалят своите рискови фактори за болестта на Паркинсон.

Беше ли Ви полезно?

Месецът за осведоменост за болестта на Паркинсон е важно събитие в календара за хора, които живеят с, грижат се или обичат някой с болестта на Паркинсон.

Можете да повишите собствената си осведоменост за болестта на Паркинсон, като разберете дали имате по-висок риск от развитие на заболяването. Можете също така да се свържете с приятели и близки, които са били засегнати от болестта на Паркинсон, за да поговорите за това как състоянието е оформило живота им.

Хората с Паркинсон имат подобна продължителност на живота на хора, които не го правят. Тъй като заболяването е прогресивно, най-добре е да го хванете възможно най-рано, за да предотвратите по-нататъшно неврологично увреждане и да създадете план за лечение, докато симптомите Ви са стабилни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss