Аневризма на коронарната артерия: Какво трябва да знаете

Аневризма на коронарната артерия (CAA) е необичайно, но сериозно явление, което може да причини значителни усложнения и дори смърт, ако не се лекува.

Има различни причини за CAA и лечението може да зависи от основната причина и свързаните фактори.

Тази статия предлага повече подробности за тези видове аневризми и какво трябва да знаете за симптомите и лечението и може да ви помогне да обсъдите личните рискове с вашия здравен екип.

Какво е аневризма на коронарната артерия?

Аневризма на коронарната артерия (CAA) е, когато коронарната артерия се разширява или става по-голяма, повече от 1,5 пътив сравнение с близките части на артерията с обичаен размер.

Това е рядко явление. Когато това се случи, по-често се засяга дясната коронарна артерия. Замесено е в 40% до 70% на CAA.

Какво причинява аневризми в коронарната артерия?

CAA се класифицират по един от трите начина:

 • атеросклеротичен
 • възпалителен
 • невъзпалителен

При децата болестта на Кавазаки е основната причина за CAA поради възпаление, което води до коронарните артерии, ако не се лекува.

Какво представлява болестта на Кавазаки?

Болестта на Кавазаки е състояние при деца, което причинява подуване на тъканите в тялото. Ако не се лекува, може да причини възпаление на сърцето и коронарни артерии.

Обикновено засяга коронарните артерии, като отслабва стените им. Ако стените на артериите са отслабени, докато кръвта преминава през артерията, налягането на кръвта кара артерията да се издуе, образувайки нещо като мехур, което е аневризма.

Ако в аневризмата се образува кръвен съсирек, той може да блокира артерията и да причини сърдечен удар. Аневризмата също може да се спука, въпреки че това не е толкова често.

При възрастни има различни причини за CAA.

Както при децата, болестта на Кавазаки е една от основните причини за CAA при възрастни. Той причинява възпаление, което след това причинява васкулит или възпаление на кръвоносните съдове. Хората с болест на Кавазаки се нуждаят от проследяване през целия живот и наблюдение за сърдечно здраве.

както и да е най-често причината е атеросклероза. Това може да бъде причинено от високо кръвно налягане, висок холестерол, пушене на цигари, високи нива на триглицериди, диабет и затлъстяване. Може да има и генетичен компонент при тези с коронарна артериална болест, който води до CAA.

Има също така загриженост относно постперкутанни коронарни интервенции (PCI), особено внедряване на стент. Това може да се дължи на лекарствата, които подхранват артериите, на самите процедури или и на двете.

Нарушения на съединителната тъкан като синдром на Марфан, болест на Ehlers-Danlos и неврофиброматоза също са свързани с CAA. Други причини за CAA също включват:

 • инфекции (бактериални, гъбични, сифилитични, Лаймска, HIV)
 • употреба на наркотици (кокаин, протеазни инхибитори, амфетамини)
 • вродени причини
 • фибромускулна дисплазия (неатеросклеротично, невъзпалително съдово заболяване)

Невъзпалителните CAA обикновено се свързват с вродени причини или нарушения на съединителната тъкан.

Различава ли се аневризмата на коронарната артерия при възрастни и деца?

При възрастните атеросклерозата причинява повече от 90% на CAA. При децата болестта на Кавазаки причинява повечето CAA.

Често има множество CAA.

Възпалителните CAA се наблюдават повече при по-млади хора. При по-възрастните индивиди е по-вероятно да се наблюдават атеросклеротични CAA. Атеросклеротичните CAA често са свързани с хипертония, хиперлипидемия и пушене на цигари. Находките често включват и области на коронарна артериална болест.

Знаци и симптоми

Повечето пъти CAA нямат симптоми. Когато има симптоми, те могат да варират в зависимост от основната причина. Когато има симптоми, те са подобни на коронарна артериална болест, включително:

 • ангина пекторис
 • затруднено дишане
 • коремен аортен аневризъм
 • хипертония

Клинично симптомите могат да включват:

 • миокардна исхемия и инфаркт или и двете
 • внезапна смърт

Как се лекуват аневризми на коронарните артерии?

Лечението и управлението на CAAs може да бъде предизвикателство. Историята и причините за тези събития са предимно неизвестни.

Няма „оптимално“ лечение. Трябва да се вземат предвид индивидуалните обстоятелства, заедно с местоположението на CAA и клиничното представяне и симптомите.

Най-честите възможности за лечение включват:

 • медицински мениджмънт
 • хирургическа ексцизия
 • коронарен байпас (CABG)
 • перкутанни коронарни интервенции (PCI)

Медикаменти за лечение на аневризми на коронарните артерии

Тъй като атеросклерозата участва в развитието на много CAA при по-възрастните хора, активното лечение на тези рискови фактори е важно. Има дебат относно предписването на антиагреганти или антикоагуланти и няма текущи доказателства за тези лекарства.

Вашият медицински специалист ще прегледа медицинските ви досиета и потенциалните възможности за медицинско управление на CAA.

Хирургични опции

Най-честата хирургична процедура е отваряне на CAA, зашиване на нейните съдове и присаждане на байпас, ако е необходимо. Няма клинични изследвания за успеваемостта на тази операция, тъй като се прави рядко.

Хирургията се извършва за тези, които не могат да имат перкутанна интервенция, тези с обструктивна коронарна артериална болест или тези с големи аневризми, изложени на риск от разкъсване.

Перкутанните коронарни интервенции (PCI) използват минимално инвазивни техники за подпомагане на запечатването на аневризмата. За това, покрити стентове се препоръчват. Стентът се поставя в кръвоносния съд и кръвта преминава през стента.

CAA е изолирана от по-голямата артерия, така че да не стане по-голяма или да се разкъса. В крайна сметка тя ще се свие.

Необходими са повече изследвания за дългосрочните резултати от лечението на CAA.

Възможно ли е да се живее нормален живот с аневризма на коронарната артерия?

Дори след лечение с CAA може да възникне друга CAA. Размерът на CAA при диагностицирането може да предскаже скорост на регресия, или подобрение, с тези с нисък процент на регресия за тези с голям CAA при диагностицирането. Има по-висок процент на регресия за тези с малък CAA при диагностицирането.

Като цяло, прогнозата, особено за малки CAA, е положителна, с a малък риск на неблагоприятни ефекти. Големите CAA или тези с диаметър 8 mm или повече имат висок риск от смъртност.

Приблизително половината от тях ще бъдат запушени, причинявайки инфаркт или смърт. CAA често се свързват с други здравни фактори, които оказват влияние върху здравето на сърцето, като атеросклероза, което може да усложни всички съществуващи проблеми.

Децата, които са имали CAA поради болест на Кавазаки, са изложени на риск от сърдечни усложнения до края на живота си. Те ще се нуждаят от проследяване при специалисти през целия живот, тъй като рискът при тях може да се увеличи с възрастта.

Може да се наложи да ограничите някои дейности след CAA и да приемете диета и здравословно поведение или и двете. Може също да се нуждаете от наблюдение и прегледи.

За вкъщи

Аневризмите на коронарните артерии или CAA са необичайни явления, но могат да бъдат сериозни. Те могат да се появят при деца и възрастни, въпреки че причините за CAAs в различните възрастови популации се различават.

Първоначално може да няма никакви симптоми на CAA и те често се откриват по време на други сърдечни образни тестове или аутопсии. След като се открие CAA, има различни лечения. Вашият здравен екип ще прегледа вашите възможности и ще обсъди кои са най-добри за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss