Амнезия

Какво е амнезия?

Амнезията е форма на загуба на паметта. Някои хора с амнезия изпитват трудности при формирането на нови спомени. Други не могат да си припомнят факти или минали преживявания. Хората с амнезия обикновено запазват познания за собствената си идентичност, както и двигателни умения.

Леката загуба на памет е нормална част от стареенето. Значителна загуба на памет или невъзможност за формиране на нови спомени може да показва наличието на амнестично разстройство.

Симптоми на амнезия

Основният симптом на амнезия е загуба на памет или невъзможност за формиране на нови спомени. Ако имате амнезия, ще имате трудности с припомнянето на факти, събития, места или конкретни подробности. Подробностите могат да варират от това, което сте яли тази сутрин, до името на настоящия президент. Все пак ще запазите двигателните си умения, като например способността си да ходите, както и свободното владеене на всички езици, които говорите.

Има няколко вида амнезия, включително ретроградна амнезия, антероградна амнезия и преходна глобална амнезия.

Ретроградна амнезия

Когато имате ретроградна амнезия, губите съществуващи, направени преди това спомени. Този тип амнезия има тенденция да засяга първо наскоро формираните спомени. По -старите спомени, като спомени от детството, обикновено се повлияват по -бавно. Заболявания като деменция причиняват постепенна ретроградна амнезия.

Антероградна амнезия

Когато имате антероградна амнезия, не можете да създадете нови спомени. Този ефект може да бъде временен. Например, можете да го изпитате по време на затъмнение, причинено от твърде много алкохол. Тя може да бъде и постоянна. Можете да го изпитате, ако областта на мозъка ви, известна като хипокампус, е повредена. Вашият хипокампус играе важна роля за формирането на спомени.

Преходна глобална амнезия

Преходна глобална амнезия (TGA) е слабо проучено състояние. Ако го развиете, ще изпитате объркване или възбуда, които идват и си отиват многократно в продължение на няколко часа. Може да изпитате загуба на памет в часовете преди атаката и вероятно няма да имате трайна памет за преживяното. Учените смятат, че TGA възниква в резултат на подобна на гърчове дейност или кратко блокиране на кръвоносните съдове, захранващи мозъка ви. По-често се среща при хора на средна и по-възрастна възраст.

Детска амнезия

Повечето хора не могат да си спомнят първите три до пет години от живота си. Това често срещано явление се нарича инфантилна или детска амнезия.

Причини за амнезия

Деменция

Смята се, че местоположението на паметта в мозъка ви зависи от възрастта му. За да загубите стари спомени, трябва да имате широко разпространено влошаване на мозъка. Това може да бъде причинено от болестта на Алцхаймер или други форми на деменция. Хората с деменция обикновено първо губят по -нови спомени и запазват по -старите спомени по -дълго.

Аноксия

Изчерпването на нивата на кислород също може да засегне целия ви мозък и да доведе до загуба на паметта. Това състояние се нарича аноксия. Ако аноксията не е достатъчно тежка, за да причини мозъчно увреждане, загубата на памет може да бъде временна.

Увреждане на хипокампуса

Вашият хипокампус е част от мозъка и лимбичната система, отговорна за паметта. Дейностите му включват формиране на спомени, организиране на спомени и извличането им, когато е необходимо. Клетките му са едни от най-енергичните и крехки в мозъка ви. Те са най -лесно разрушени от аноксия и други заплахи като токсини.

Когато хипокампусът ви е нарушен, ще имате трудности с формирането на нови спомени. Ако вашият хипокампус е повреден в двете половини на мозъка, можете да развиете пълна антероградна амнезия.

Травми на главата

Травматичните наранявания на главата, както и инсулт, тумори и инфекции, също могат да причинят увреждане на мозъка ви. Това увреждане може да включва постоянни проблеми с паметта. Сътресенията често нарушават спомените за часовете, дните или седмици преди и след като сте били ранени.

Употреба на алкохол

Краткосрочната употреба на алкохол може да причини затъмнение. Това е временна форма на антероградна амнезия. Дългосрочният алкохолизъм може да причини синдром на Wernicke-Korsakoff. Ако развиете това състояние, ще имате трудности с формирането на нови спомени, но може да не го осъзнавате.

Травма или стрес

Тежката травма или стрес също могат да причинят дисоциативна амнезия. При това състояние умът ви отхвърля мислите, чувствата или информацията, с която сте твърде претоварени, за да се справите. Специфичен вид дисоциативна амнезия, наречена дисоциативна фуга, може да доведе до неочаквано пътуване или скитане. Това също може да доведе до амнезия около обстоятелствата на пътуване, както и до забравяне на други подробности от живота ви.

Електроконвулсивна терапия

Ако получавате електроконвулсивна терапия за депресия или други състояния, може да изпитате ретроградна амнезия през седмиците или месеците преди лечението. Можете също така да изпитате антероградна амнезия, която обикновено преминава в рамките на 2 седмици от лечението.

Как се диагностицира амнезия?

Амнезия може да бъде диагностицирана от Вашия лекар или невролог. Те ще започнат с задаване на въпроси относно загубата на памет, както и други симптоми, които може да имате. Те могат да помолят член на семейството или болногледач да помогне с оценката им, тъй като може да не успеете да си спомните отговорите на въпросите им.

Вашият лекар може също да използва когнитивни тестове, за да провери паметта ви. Те могат да поръчат и други диагностични тестове. Например, те могат да използват ЯМР или КТ, за да проверят за признаци на мозъчно увреждане. Те могат да използват кръвни тестове, за да проверят за хранителни дефицити, инфекции или други проблеми. Те могат също така да извършват тестове, за да проверят за гърчове.

Ако се притеснявате за загубата на памет и все още нямате невролог, можете да видите лекарите във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Как се лекува амнезията?

За лечение на амнезия, Вашият лекар ще се съсредоточи върху основната причина за Вашето състояние.

Химически индуцираната амнезия, например от алкохол, може да бъде разрешена чрез детоксикация. След като лекарството излезе от вашата система, проблемите с паметта вероятно ще отшумят.

Амнезията от лека травма на главата обикновено преминава без лечение с течение на времето. Амнезията от тежка травма на главата може да не отстъпи. Подобренията обаче обикновено настъпват в рамките на шест до девет месеца.

Амнезия от деменция често е нелечима. Въпреки това, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за подпомагане на ученето и паметта.

Ако имате постоянна загуба на памет, Вашият лекар може да препоръча трудова терапия. Този вид терапия може да ви помогне да научите нова информация и умения за памет за ежедневието. Вашият терапевт може също да ви научи как да използвате помощни средства и техники за организиране на информация, за да улесните извличането.

Предотвратяване на амнезия

Следните здравословни навици могат да намалят риска от затъмнения, наранявания на главата, деменция, инсулт и други потенциални причини за загуба на памет:

  • Избягвайте тежка употреба на алкохол или наркотици.
  • Използвайте защитни шапки, когато спортувате, което ви излага на висок риск от сътресение.
  • Останете психически активни през целия си живот. Например, ходете на уроци, изследвайте нови места, четете нови книги и играйте на умствено предизвикателни игри.
  • Останете физически активни през целия си живот.
  • Яжте здравословна диета, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини с ниско съдържание на мазнини.
  • Останете хидратирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss