Алергии и астма: Има ли връзка?

Алергии и астма

Алергиите и астмата са две от най -често срещаните хронични заболявания в Съединените щати. Астмата е дихателно състояние, което причинява стесняване на дихателните пътища и затруднява дишането. Влияе 1 на 13 души.

Широка гама от фактори може да предизвика симптоми при 50 милиона американци, които живеят с вътрешни и външни алергии.

Това, което много хора може да не осъзнаят, е, че има връзка между двете условия, които често се срещат заедно. Ако изпитате едно от двете състояния, можете да се възползвате от това да научите как са свързани. Това ще ви помогне да ограничите експозицията си на тригери и да лекувате симптомите си.

Симптоми на алергия и астма

Както алергиите, така и астмата могат да причинят респираторни симптоми, като кашлица и задръстване на дихателните пътища. Съществуват обаче и уникални за всяка болест симптоми. Алергиите могат да причинят:

 • сълзящи и сърбящи очи
 • кихане
 • хрема
 • надраскано гърло
 • обриви и копривна треска

Астмата обикновено не причинява тези симптоми. Вместо това хората с астма по -често изпитват:

 • стягане в гърдите
 • хрипове
 • задух
 • кашлица през нощта или рано сутрин

Алергично-индуцирана астма

Много хора изпитват едно състояние без друго, но алергиите могат или да влошат астмата, или да я задействат. Когато тези състояния са толкова тясно свързани, това е известно като алергична или алергична астма. Това е най -често срещаният тип астма, диагностициран в Съединените щати. Той засяга 60 % от хората с астма.

Много от същите вещества, които предизвикват алергии, могат да засегнат и хората с астма. Полен, спори, прахови акари и пърхот на домашни любимци са примери за често срещани алергени. Когато хората с алергии влязат в контакт с алергени, имунната им система атакува алергените по същия начин, по който биха се справили с бактерии или вируси. Това често води до сълзене на очите, хрема и кашлица. Той може също да предизвика обостряне на симптомите на астма. Следователно може да бъде полезно за хората с астма да следят отблизо броя на полените, да ограничат времето, прекарано навън в сухи и ветровити дни, и да имат предвид други алергени, които могат да предизвикат астматична реакция.

Фамилната анамнеза влияе върху шансовете на човек да развие алергия или астма. Ако един или и двамата родители имат алергии, е много по -вероятно децата им да имат алергии. Наличието на алергии като сенна хрема увеличава риска от развитие на астма.

Лечение за подпомагане на алергии и астма

Повечето лечения са насочени или към астма, или към алергии. Някои методи специално лекуват симптомите, свързани с алергична астма.

 • Монтелукаст (Singulair) е лекарство, предписано предимно за астма, което може да помогне както при алергия, така и при симптоми на астма. Приема се като ежедневно хапче и помага за контролиране на имунната реакция на организма.
 • Изстрелите за алергия действат чрез въвеждане на малки количества от алергена в тялото ви. Това позволява на имунната ви система да изгради толерантност. Този подход се нарича още имунотерапия. Обикновено това изисква серия от редовни инжекции в продължение на няколко години. Оптималният брой години не е определен, но повечето хора получават инжекции поне три години.
 • Имунотерапията срещу имуноглобулин Е (IgE) е насочена преди всичко към химическите сигнали, които причиняват алергичната реакция. Обикновено се препоръчва само за хора с умерена до тежка персистираща астма, за които стандартната терапия не е дала резултат. Пример за анти-IgE терапия е омализумаб (Xolair).

Други съображения

Важно е да се отбележи, че макар да има силна връзка между алергиите и астмата, има много други възможни тригери за астма, които трябва да знаете. Някои от най -често срещаните неалергенни задействания са студен въздух, упражнения и други респираторни инфекции. Много хора с астма имат повече от един спусък. Добре е да сте наясно с различни задействания, когато се опитвате да управлявате симптомите си. Най -добрата защита срещу алергии и астма е да обърнете внимание на собствените си тригери, тъй като те могат да се променят с течение на времето.

Като бъдат информирани, консултират се с лекар и предприемат стъпки за ограничаване на експозицията, дори хората с астма и алергии могат ефективно да се справят и с двете състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss