Акупунктура за фибромиалгия: действа ли за облекчаване на симптомите и болката?

Фибромиалгията е болезнено хронично състояние, което в момента не се лекува. Акупунктурата може да бъде един от начините за намаляване на болката при фибромиалгия, особено когато се комбинира с други форми на лечение.

Никола Стоядинович/Гети изображения

Фибромиалгията засяга около 4 милиона възрастни в САЩ или около 2% от възрастното население на страната. Хората, които живеят с фибромиалгия, могат да изпитат умора, мускулна болка и проблеми с концентрацията или запомнянето.

Това хронично състояние няма лечение. Може да е трудно да се диагностицира точно, така че лекарите често се фокусират върху облекчаването на симптомите и болката на индивида.

Можете да прочетете повече по-долу за предложените лечения за фибромиалгия, които могат да включват комбинация от лекарства и природни средства, включително акупунктура.

Как действа акупунктурата, ако имате фибромиалгия?

Акупунктурата се използва за a разнообразие на болезнени хронични състояния, защото може:

 • намаляване на възпалението
 • подобряване на кръвообращението
 • отпуснете стегнатите мускули
 • стимулират отделянето на ендорфини (естественото средство за облекчаване на болката в тялото)

Тъй като фибромиалгията често води до симптоми, които включват болка в цялото ви тяло, акупунктурата се разглежда като една от възможностите за облекчаване на тези болезнени симптоми.

Има научни доказателства че акупунктурата може да има ефект върху нервната система и телесните тъкани. Вярата в процедурата или добрите отношения с практикуващия също могат да играят роля при всяко облекчаване на болката.

Относно акупунктурата

Въпреки че лекарите все още имат много въпроси относно фибромиалгията, с течение на времето те са постигнали напредък в стесняването на потенциалните причини и ефективните лечения. Можете да прочетете повече за потенциалните причини и възможностите за лечение на акупунктурата тук.

Не забравяйте, че акупунктурата не е заместител на редовните медицински грижи. Не трябва да се използва като начин за забавяне или избягване на разговор с Вашия лекар относно сериозни здравословни състояния като фибромиалгия.

Кои са най-добрите акупунктурни точки, ако имате фибромиалгия?

Акупунктурните точки се избират въз основа на местоположението на симптомите на дадено лице. След като разговаря с клиентите за тяхната болка, акупунктурист ще постави игли по протежение на съответното място на тялото.

12 основни меридиана на акупунктурата

Известни като „12-те основни меридиана“ в китайската медицина, тези меридиани съвпадат с основните точки на болка в тялото. Всеки включва също определен номер, който медицинските специалисти използват, когато предписват и обсъждат акупунктурни точки:

 • Бял дроб 7: Тази точка се намира над китката от вътрешната страна на ръката.
 • Стомах 36: Тази точка се намира отпред на крака, точно под коляното.
 • Далак 6: Тази точка се намира от вътрешната страна на крака точно над глезена.
 • Жлъчен мехур 20: Тази точка се намира в основата на черепа, където се съединява с врата отзад.
 • Черен дроб 3: Намира се в горната част на стъпалото, между първия и втория пръст.
 • Перикард 6: Тази точка се намира от вътрешната страна на ръката, точно над китката.
 • Сърце 7: Тази точка се намира от външната страна на китката.
 • Пикочен мехур 40: Тази точка се намира в задната част на коляното.
 • Бъбрек 3: Тази точка се намира точно зад вътрешния глезен.
 • Дебело черво 4: Тази точка се намира на гърба на ръката между палеца и първия пръст.
 • Тънко черво 3: Тази точка се намира отстрани на ръката, под малкия пръст.
 • Тройна горелка 5: Тази точка на канала се намира от външната страна на ръката, над китката.
 • Управляващ кораб 20: Тази точка се намира в горната част на главата.

В традиционната китайска медицина (ТКМ) Ци е една от основните концепции и се превежда като „жизнена енергия“. Всеки път, когато тази Чи (произнася се „чи“) е блокирана, това е известно като стагнация на Чи. Това води до бездействие (стаза) на кръвта, което причинява болка.

За тези, които използват китайска медицина, фибромиалгията се причинява главно от емоционални разстройства, засягащи черния дроб. Тази концепция е това, което информира използването на акупунктура при фибромиалгия.

Това Проучване от 2020 г за акупунктура и фибромиалгия изберете да поставите игли в 3 акупунктурни точки на главата, 4 на гърба, 2 на горните крайници и 8 на долните крайници. Тези места са избрани, защото са акупунктурни точки, за които се смята, че регулират стагнацията на Ци и кръвта.

В зависимост от симптомите и видовете болка, които човек изпитва, възможно е други акупунктурни точки да осигурят по-ефективно облекчаване на болката. Лицензиран акупунктурист ще обсъди болката ви с вас, когато взема решения относно най-добрите места за поставяне на игли.

Това добро ли е за облекчаване на болката в сравнение с други лечения?

Въпреки че няма директно сравнение, което да покаже, че акупунктурата е по-добра от други лечения, това Проучване от 2021 г намери доказателства в подкрепа на употребата му като част от мултимодален подход за облекчаване на болката при фибромиалгия.

Някои примери за други лечения, с които акупунктурата може да се комбинира, включват:

 • упражнения (аеробни или за укрепване на мускулите)
 • когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • техники за управление на стреса като йога, медитация, масаж

Когато сравнявате ефективността на акупунктурата при лечение на пет състояния на болка, научен преглед установиха, че фибромиалгията е състояние с някои от най-благоприятните резултати. Въпреки че това също не доказва как акупунктурата се сравнява с други възможности за лечение, това все пак показва, че тези с фибромиалгия могат да получат облекчаване на болката от акупунктурата.

Все още са необходими повече изследвания на причините за болката при фибромиалгия и ефективността на комбинирането на различни лечения за облекчаване на болката.

Има ли рискове при използването на акупунктура за болка от фибромиалгия?

Ако работите с лицензиран практикуващ акупунктура, рисковете при акупунктурата са ниски.

Иглите за еднократна употреба поддържат нисък риск от инфекция и е малко вероятно обучен лекар да постави игла на място или по начин, който ще причини дълготрайни увреждания. Въпреки това, дори и при лицензиран практикуващ, страничните ефекти на акупунктурата могат да включват болезненост и леки синини или кървене на мястото на поставяне на иглите.

Фибромиалгията е болезнено хронично състояние, което в момента няма лечение. Лечението на болката от фибромиалгия често включва комбинация от лекарства, природни средства и промени в начина на живот за справяне със специфични симптоми.

Все още са необходими повече изследвания за ролята на акупунктурата за облекчаване на болката, свързана с фибромиалгия. Рисковете от акупунктура от квалифициран специалист са сравнително ниски, но винаги е добра идея да обсъдите всички планове да опитате акупунктура за облекчаване на болката с вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss