Акарбоза, миглитол и прамлинтид: лекарства, които пречат на абсорбцията на глюкоза

Абсорбция на глюкоза и диабет

Вашата храносмилателна система разгражда сложните въглехидрати от храната до форма на захар, която може да се предаде в кръвта ви. След това захарта преминава в кръвта ви през стените на тънките черва.

Ако имате диабет, тялото ви има проблем с преместването на захарта от кръвния поток в клетките. Това оставя повече захар или глюкоза в кръвта ви. Лечението на диабета зависи от контрола на нивото на кръвната Ви захар. Дългосрочното повишаване на нивата на кръвната захар може в крайна сметка да причини опасни усложнения.

Акарбоза, миглитол и прамлинтид са всички лекарства, които помагат за справяне с диабета. Всеки от тях предотвратява твърде бързото навлизане на твърде много захар в кръвта ви. Те идват в различни форми и работят по малко по -различни начини.

Акарбоза и миглитол: Алфа-глюкозидазни инхибитори

Акарбозата и миглитолът се предлагат като генерични и търговски марки. Precose е марковото лекарство за акарбоза. Glyset е марковото лекарство за миглитол. Всички тези лекарства са инхибитори на алфа-глюкозидазата.

Как работят

Глюкозидазата е ензим в тялото ви, който помага за превръщането на сложните въглехидрати в прости захари. Инхибиторите на алфа-глюкозидазата действат, като помагат да се блокира това действие на глюкозидазата. Това помага да се предотврати преминаването на захарите през тънките черва в кръвта. Инхибиторите на алфа-глюкозидазата обаче не спират простите захари (намиращи се в храни като плодове, десерти, бонбони и мед) да преминат в кръвта ви.

Как ги приемате

И акарбозата, и миглитолът се предлагат в таблетки, които приемате през устата. Приемате ги с първата хапка на всяко хранене. Ако не приемате тези лекарства с първата хапка на всяко хранене, те са много по -малко ефективни.

Кой може да ги вземе

Тези лекарства са одобрени за лечение на хора с диабет тип 2. Обикновено се предписват на хора с диабет тип 2, чиито нива на кръвната захар стават твърде високи, след като ядат храна с високо съдържание на сложни въглехидрати. Може да се използва самостоятелно или с други лечения за диабет.

Инхибиторите на алфа-глюкозидазата не са идеални за всички. Те също така обикновено не се предписват на хора на възраст под 18 години или жени, които кърмят. Ако имате тежки храносмилателни нарушения или чернодробни нарушения, Вашият лекар може да предложи алтернативно лечение.

Прамлинтид

Pramlintide е аналог на амилин. Предлага се само като марково лекарство SymlinPen. Това означава, че няма да го намерите като генерично лекарство.

Как работи

Обикновено панкреасът отделя естествен амилин всеки път, когато ядете. При някои хора с диабет обаче панкреасът не произвежда достатъчно или естествен амилин. Amylin забавя усвояването на захарта в кръвта Ви, като намалява скоростта, с която храната напуска стомаха Ви. Той също така помага за намаляване на апетита и увеличаване на чувството за ситост и ситост.

Аналозите на амилин като прамлинтид имитират действието на естествения амилин. Те намаляват колко бързо храната напуска стомаха ви, помагайки ви да се чувствате по -сити и забавят усвояването на захарта в кръвта ви. Pramlintide насърчава както контрола на кръвната захар, така и загубата на тегло.

Как го приемате

Pramlintide се предлага като инжекционен разтвор в предварително напълнена инжекционна писалка. Писалката е регулируема, така че можете да я настроите така, че да Ви даде точна доза.

Вие сами си инжектирате прамлинтид под кожата на корема или бедрото. Вие си поставяте инжекция преди всяко хранене. Използвайте различно място за инжектиране всеки път, когато си правите инжекция с прамлинтид. Ако използвате и инсулин с прамлинтид, уверете се, че сте инжектирали прамлинтид на различно място от мястото, където сте инжектирали инсулина.

Научете повече: Подкожни инжекции и как да ги поставите »

Кой може да го вземе

Pramlintide е одобрен за употреба при хора с диабет тип 1 и тип 2, които са на 18 или повече години. Pramlintide може да се използва самостоятелно като лечение. Може да се използва и с инсулин, за да осигури допълнителна помощ при контролиране на нивата на кръвната захар.

Предупреждения

Pramlintide забавя усвояването на всяко лекарство, което приемате през устата. Не използвайте никакви перорални лекарства в рамките на един час преди употребата на прамлинтид или два часа след употребата на прамлинтид.

Също така, винаги трябва да следите внимателно кръвната си захар, докато приемате прамлинтид. Може да получите тежка хипогликемия (ниска кръвна захар) в рамките на три часа след приема. Симптомите на хипогликемия включват:

 • главоболие
 • треперене
 • глад
 • раздразнителност
 • проблеми с концентрацията
 • изпотяване без причина

Ако проверите кръвната си захар и установите, че имате хипогликемия, хапнете твърди бонбони или глюкозни таблетки. Ако нивата на кръвната Ви захар спаднат твърде ниско, рискувате:

 • загуба на съзнание
 • гърчове
 • смърт

Странични ефекти на акарбоза, миглитол и прамлинтид

Акарбозата, миглитолът и прамлинтидът могат да причинят странични ефекти при някои хора, включително замаяност и сънливост. Има и странични ефекти, уникални за всеки вид лекарство.

Други странични ефекти на акарбоза и миглитол включват:

 • подуване на корема (разширяване на корема)
 • диария
 • метеоризъм
 • повишени нива на чернодробните ензими
 • тежка алергична реакция
 • световъртеж
 • слабост

Уникалните странични ефекти на прамлинтид включват:

 • кашлица
 • главоболие
 • болки в ставите
 • загуба на апетит
 • гадене
 • хрема
 • възпалено гърло
 • повръщане

Взаимодействия

Акарбозата, миглитолът и прамлинтидът също могат да причинят отрицателни странични ефекти, ако всеки от тях се комбинира с други лекарства. Други лекарства, които могат да взаимодействат отрицателно с всяко от тях, са подробно описани в статиите на Healthline за прамлинтид, миглитол и акарбоза.

Говорете с Вашия лекар

Акарбозата и миглитолът са инхибитори на алфа-глюкозидазата, така че действат по подобен начин. Те обикновено се използват само за диабет тип 2.

Pramlintide се използва както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2. Използва се самостоятелно или като допълнение към инсулин в комбинирани лечения.

За повече информация относно това дали някое от тези лекарства може да е подходящо за Вас, говорете с Вашия лекар. Вашият лекар знае историята на вашия диабет, както и останалата част от медицинската ви история. Тази информация е важна при избора на подходящото за вас лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss