TMJ ли е или зъбна болка?

Нарушенията на TMJ често имат връзка със зъбната болка и други симптоми. Трудно е да се разбере дали тази зъбна болка е свързана с TMJ или е друг проблем без оценка от зъболекар.

Заболяванията на TMJ (темпоромандибуларната става) са група състояния, които причиняват болка и дисфункция на челюстните мускули и ставите.

Болката в зъбите, свързана с нарушение на TMJ, може да бъде трудна за разграничаване от болката в зъбите поради други проблеми.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, 40% хора в Съединените щати съобщават за болка в устата през последната година.

Докато кариесът и заболяванията на венците вероятно са зад тази болка в много случаи, нарушенията на TMJ също могат да причинят болка в устата и зъбите.

Как нарушенията на TMJ причиняват зъбна болка?

Нарушенията на TMJ могат да причинят болка в устата, която е тъпа или остра. Болката може да бъде постоянна или по-спорадична. Може също да прилича на зъбна болка от други причини.

Нарушението на TMJ може да причини зъбна болка по различни причини. Една от причините за болка в зъбите е, че TMJ в тялото ви са разположен в близост до много нерви, мускули и връзки.

Това означава, че болката в тази област може да се излъчва към други части на лицето и шията. Когато тази болка се движи нагоре, може да причини главоболие, но ако се движи надолу, може да причини болка в устата и зъбите.

Може също да изпитате болка в устата, ако е челюстта ви неправилно подравнен поради нарушение на TMJ. Това може да окаже по-голям натиск върху определени зъби.

Често срещана причина за нарушения на TMJ е скърцането със зъби по време на сън, така че това също може да доведе до болка в зъбите.

Важно е да запомните, че болката в зъбите не е единственият симптом на нарушения на TMJ. други потенциални симптоми на нарушения на TMJ включват:

 • щракване, пукане или заключване на челюстта
 • болка в лицето, челюстта и шията
 • главоболие
 • шум в ушите

Какви са другите причини за болка в зъбите?

Други потенциални причини за болка в зъбите включват:

 • кариес и кариес
 • пукнат зъб или повредена пломба
 • инфекции на устата
 • възпалени или подути венци
 • нараняване на челюстта или устата
 • язви по венеца
 • абсцес
 • синузит

Много малките деца също могат да изпитват зъбна болка, тъй като зъбите им пробиват венците. По същия начин възрастните могат да почувстват зъбна болка, ако техните мъдреци изникват през линията на венците.

Кога болката в зъбите е свързана с проблеми с TMJ?

Може да е трудно да се определи дали зъбната болка е свързана с нарушение на TMJ.

Но може да подозирате, че болката в зъбите ви е свързана с вашия TMJ, ако изпитвате и други симптоми на нарушения на TMJ, като щракане на челюстта и главоболие.

Може също да подозирате, че болката в зъбите е свързана с нарушение на ТМС, ако лечението на свързаната с ТМС болка помогне за намаляване на симптомите.

Понякога здравните специалисти диагностицират нарушения на TMJ чрез процес на изключвайки други потенциални причини за болката.

Вашият зъболекар може да ви помогне да изключите други причини като кариес и заболяване на венците. В някои случаи може да има няколко причини за болка в зъбите.

Как се лекува зъбната болка в TMJ?

Болка, свързана с нарушение на TMJ може да разреши самостоятелно без лечение. Ако зъбната Ви болка, свързана с разстройство на TMJ, е лека и не засяга способността Ви да ядете, говорите или извършвате ежедневни дейности, може да не е необходимо да правите нищо.

Ако имате постоянна или по-силна зъбна болка в ТМС, вие може да се възползва от:

 • предпазител за уста
 • лицеви упражнения за отпускане на лицето и челюстта
 • студени или горещи компреси на лицето
 • противовъзпалителни лекарства
 • техники за релаксация (напр. медитация, йога, водене на дневник)
 • практикуване на добра стойка

Хранете се с мека храна и не дъвчете дъвка може да помогне за намаляване Зъбна болка, свързана с TMJ, също.

Долния ред

Нарушенията на TMJ могат да причинят болка в челюстта, болка в лицето, болка във врата и болка в зъбите. Те също могат да затруднят дъвченето.

Ако изпитвате зъбна болка поради нарушение на TMJ, може да е полезно да носите предпазител за уста и да изпълнявате лицеви упражнения, за да отпуснете лицето си.

Вашият зъболекар може също да препоръча използването на топли или студени компреси върху лицето ви или приемането на противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката, свързана с ТМС.

Може да е трудно да се направи разлика между зъбна болка, свързана с нарушения на ТМС, или зъбна болка от други причини без професионална оценка.

Ако имате болка в устата, добра идея е да говорите с вашия зъболекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss