IBS поставя спазми в училищния ви живот? Тези 8 съвета могат да помогнат

ASIFE/Гети изображения

Училището може да бъде достатъчно трудно с изпити, претъпкани графици на класове и драма в съблекалнята. Но синдромът на раздразнените черва (IBS) често добавя допълнително предизвикателство.

IBS може да причини много неприятни симптоми, включително:

 • запек
 • диария
 • спазми
 • подуване на корема
 • газ

Тези симптоми може да не представляват непременна опасност за вашето здраве, но все пак могат да причинят много страдания – нещо, което може би вече знаете за себе си, ако стомахът ви някога е започнал да къркори в претъпкана лекционна зала.

Ако сте студент, който се занимава със симптоми на IBS, имате много компания. IBS засяга приблизително 3 милиона американци всяка година, включително много тийнейджъри и млади възрастни.

Въпреки това не е нужно да живеете в страх от капризите на дебелото черво. Вместо това помислете дали да не изпробвате тези осем стратегии, за да управлявате симптомите на IBS в училище и потенциално да направите живота си малко по-лесен.

1. Носете си обяд

Храната в кафенето не винаги е приятелска за чувствителните черва. Основните продукти за училищния обяд, които могат да предизвикат симптоми на IBS, включват:

 • Пица: Сирене, чесън, лук и други обичайни добавки могат да повлияят на храносмилането, когато имате IBS.
 • Печен боб: Бобът, грахът и лещата могат да доведат до подуване на корема и газове.
 • Пържени картофки: Пържените храни с високо съдържание на мазнини често могат да причинят диария, ако имате чувствителен стомах.
 • Броколи и карфиол: Тези зеленчуци могат да причинят запек или диария, особено когато се консумират сурови.
 • Диетична сода: Изкуствените подсладители могат да причинят спазми или диария.

Опаковането на вашия обяд ви позволява да контролирате какво ядете за деня. Например, ако жадувате за пилешко месо, но версията на вашето училище ви дава газ, опитайте да изпечете парчета пиле, вместо да ги пържите. Малки корекции като тези могат да направят голяма разлика за здравето на червата ви.

Като бонус, опаковането на обяда ви позволява да пропуснете дългите опашки в кафенето и да прекарате целия си обяд, наслаждавайки се на храната си. Когато ядете по-бавно, вие давате на храносмилателната система повече време да реагира на постъпващата храна.

Сприятелявайте се с фибри и вода

Фибрите и водата могат да помогнат на изпражненията ви да се движат през тялото ви.

За да управлявате симптомите на IBS, Международната фондация за стомашно-чревни заболявания препоръчва да приемате 25 до 30 грама фибри на ден и да останете хидратирани, като пиете 8 чаши течност на ден.

2. Седнете до вратата

Спастичното дебело черво рядко е дебело черво на пациент. Ако се опитате да задържите всичко в себе си, болката ви вероятно ще се влоши, докато не се облекчите. Предпочитате да избягвате да излизате до тоалетната по средата на час, но това вероятно ще привлече по-малко внимание от най-лошия сценарий: инцидент.

Заемането на място до вратата може да помогне заминаването ви да остане по-малко забелязано. Ако седнете в средата на стаята, ще трябва да се изправите, да се измъкнете покрай всички в редицата си и да преминете през стаята, за да излезете. Но ако седнете точно до вратата, можете да се измъкнете, без да е необходимо да маневрирате около някой друг.

Ако очаквате, че ще трябва да напускате час редовно, вероятно ще искате да уведомите учителя си за вашето медицинско състояние.

Тъй като IBS може да се счита за увреждане, може да имате право на настаняване, според Министерството на образованието на САЩ. Постоянният пропуск за зала може да бъде едно настаняване.

В колеж и вече не се нуждаете от разрешение за напускане на час? Въпреки това, информирането на вашия професор преди време все още може да помогне за предотвратяване на неудобни въпроси по средата на урока.

3. Направете стратегически график

За много хора симптомите на IBS са по-лоши сутрин.

Вашето дебело черво не е толкова активно през нощта, така че понякога има малко изоставане, когато се събудите и закусите, което може да доведе до симптоми на запек, Изследване от 2020 г. Сутрешните нива на кортизол също могат да играят роля.

Ако сте студент със сутрешни симптоми на IBS, може да искате да се запишете за уроци следобед и вечер, когато може да имате по-малко проблеми с червата.

Разбира се, нямате много контрол върху учебните си часове в гимназията. Все пак може да обмислите да попитате вашия консултант за насрочване на занималня или свободен час сутрин, за да си осигурите вградена почивка в банята.

Не забравяйте, че е добре да отделите необходимото време, за да вършите бизнеса си. Акането е процес, който може да отнеме повече време, когато имате IBS, така че имайте търпение с тялото си.

4. Бъдете внимателни към менструацията

Ако имате менструация, вашият цикъл може да има голям ефект върху червата ви. Хормоните естроген и прогестерон могат да намалят мускулните контракции в червата, като забавят преминаването на изпражненията през тялото ви. Това може да причини запек по време на вашата лутеална фаза (стадият между овулацията и менструацията).

По време на вашия цикъл нивата на естроген и прогестерон спадат, което позволява на чревните мускули да се движат по-свободно от обикновено. Тази промяна помага да се обясни защо диарията и болката обикновено се случват по време на менструалния цикъл.

Проследяването на вашия цикъл през всяка фаза може да предложи прогноза за бъдещото ви здраве на червата. Накратко, симптомите на IBS могат да се появят по всяко време, но може да искате да полагате допълнителни грижи за себе си през седмицата на вашия цикъл.

Избягвайте да използвате менструални превръзки при диария

Използването на превръзки в бельото ви като краткосрочна мярка за справяне с диарията може да изглежда като страхотна идея, особено ако смятате, че менструалните превръзки са по-дискретни от превръзките при инконтиненция.

Имайте предвид обаче, че менструалните превръзки са предназначени да абсорбират течност, а не полутвърди изпражнения. Подложките за инконтиненция, от друга страна, са оформени така, че да задържат редките изпражнения и да минимизират миризмите, което в крайна сметка ги прави по-дискретната опция за диария.

5. Подгответе консумативите предварително

Опаковането на комплект за доставка в раницата ви може да облекчи част от стреса ви около това как ще се справите със симптомите на IBS далеч от дома.

Може да включите някои лекарства без рецепта (OTC), включително:

 • антидиарични средства за борба с диарията и за уплътняване на изпражненията

 • спазмолитици за намаляване на болката, причинена от крампи и спазми

 • лаксативи за облекчаване на запек

Само имайте предвид, че обикновено искате да използвате тези лекарства само за краткотрайно облекчение, а не за продължително лечение. Когато използвате тези лекарства, винаги следвайте инструкциите за дозиране на етикета и попитайте медицински специалист, преди да ги използвате за по-дълги периоди от време.

Ако лекарствата без рецепта не облекчат симптомите ви, добър вариант е да се свържете със здравен специалист. Те могат да предпишат лекарства, които спокойно можете да приемате за по-дълъг период от време.

Неща за носене

В допълнение към лекарствата, може също да искате да опаковате:

 • бутилка вода, за да останете хидратирани по време на час
 • преносима нагревателна подложка за облекчаване на болката
 • подложки за инконтиненция и смяна на бельо, в случай на злополука

6. Отпуснете се колкото е възможно повече

Стресът често може да влоши симптомите на IBS.

Тъй като стресът увеличава възпалението в дебелото черво, това може да доведе до подуване, спазми и повишени сигнали за болка от нервите ви. Стресът може също да влоши както запека, така и диарията, въпреки че вашите специфични симптоми могат да зависят от това кой подтип IBS имате.

Но как да се освободите от стреса, докато сте прегърбени от болка в обществена тоалетна? Вашите дихателни упражнения може да не се окажат успокояващи, предвид околната среда. Няколко други възможности за намиране на спокойствие включват:

Масаж на корема

Разтриването на корема може да помогне за облекчаване на запек и болка, според изследване от 2013г.

Стремете се да започнете с лек натиск – целта е да се отпуснете, а не физически да маневрирате червата си. Ако дадена област се чувства чувствителна, може да искате да преминете към други части на корема си, за да разхлабите нещата.

Прогресивна мускулна релаксация

Можете също да опитате прогресивна мускулна релаксация.

Ето как да го изпробвате:

 1. Свийте лицето си нагоре колкото можете по-здраво за 3 вдишвания.
 2. Задръжте за 3 вдишвания.
 3. След това отпуснете лицето си, забелязвайки топлото облекчение, когато мускулите ви се отпускат.
 4. Повторете с други мускули, като се спускате от раменете към гърдите и ръцете, оставяйки топлината да се разпространи през вас.
 5. След като сте тренирали върху други части на тялото си, можете да опитате с корема.
 6. Стегнете сърцевината си за 3 вдишвания, задръжте и след това отпуснете.
 7. Можете да повторите този процес с корема си или можете да продължите, за да отпуснете глутеусите и краката.

Когато приключите, може да откриете, че тялото ви се чувства по-малко напрегнато, отколкото преди.

7. Планирайте дни с тежки симптоми

Като всяко хронично заболяване, IBS понякога може да затрудни много фокусирането върху училищната ви работа или нещо друго.

Според а Проучване за 2019 г включително 1885 души с IBS, които са работили или посещавали училище, симптоми на IBS:

 • намалена производителност средно 8 дни в месеца
 • накара участниците да пропуснат средно по 1,5 дни от работа или училище на месец
 • накара 6% от участниците да пропуснат поне 6 дни от работа или училище на месец

Поддържането на училищната ви работа, като правите малко всеки ден, може да ви помогне да сведете до минимум смущенията, свързани с IBS.

Казано по друг начин, ако оставите цялото учене за изпита в понеделник до неделя вечерта, стресът от отлагането може да предизвика епизод на IBS и може да се окаже, че изобщо не можете да учите.

Ако редовно пропускате много учебни дни, попитайте учителя си как можете да получите бележки от класа. Някои училища може дори да предлагат опция за гледане на уроци от разстояние у дома.

8. Посетете вашия училищен съветник

Училище или консултант по ориентиране действа като защитник на учениците, така че те могат да предложат подкрепа при справяне с всякакви притеснения, свързани с IBS, включително:

 • тормоз или тормоз
 • проблеми с това да накарате учителите да приемат сериозно вашите медицински нужди
 • промени в графика, за да отговарят на вашите нужди

Те могат също, в някои случаи, да ви помогнат да проучите други фактори, които могат да допринесат за симптомите на IBS. Много хора с IBS също живеят с психични заболявания, например.

Според 2021 изследване, хората с IBS са три пъти по-склонни да имат тревожно разстройство и четири пъти по-вероятно да имат разстройство на настроението като депресия. Тези състояния могат да саботират съня ви и да повишат нивата на стрес, като резултат често влошават симптомите на IBS.

Лечението на тези проблеми често може да има значение, когато става въпрос за вашите симптоми на IBS. Ако не сте сигурни как да получите подкрепа сами, съветник може да предложи следващи стъпки, като например да се свържете с терапевт или лекар, за да научите повече за възможностите за лечение.

Долния ред

IBS може да хвърли ключ в училищния ви живот, но не е задължително да съсипе образованието ви. Малки промени, като опаковане на обяда или практикуване на техники за релаксация, могат да ви помогнат да управлявате симптомите си.

Ако стратегиите по-горе не допринасят много за подобряване на ежедневната ви рутина, добра следваща стъпка може да включва консултация с гастроентеролог за по-персонализирана подкрепа.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss