Citicoline: потенциални употреби, ползи и предпазни мерки

Citicoline е добавка, която може да повиши работата на мозъка, да подобри паметта и да помогне за лечение на неврологични заболявания. Изследванията за неговата ефективност са смесени.

Citicoline е естествен мозъчен химикал, който има неврозащитни ефекти, което означава, че помага за защитата и възстановяването на клетките, структурата и функцията на вашата нервна система. Citicoline се предлага като хранителна добавка, която може да се използва за подобряване на мисловните способности и паметта.

Изследователите също са изследвали цитиколин като лекарство за неврологични състояния като инсулт, травматично увреждане на мозъка и деменция.

Тази статия разглежда по-отблизо потенциалните употреби и ползи, странични ефекти и дозировка на цитиколин.

Какво представлява цитиколин?

Citicoline е естествено срещащо се химично съединение, което поддържа мозъчната функция и здравето. Известен е още като цитидин 5′-дифосфохолин или CDP-холин.

В човешкото тяло цитиколинът играе решаваща роля при формирането на мембраните на невронните клетки. Известно е, че има невропротективни свойства като насърчаване на мозъчния метаболизъм и повишаване на нивата на невротрансмитери в централната нервна система.

Citicoline се предлага като хранителна добавка, която е химически идентична с естествено срещащото се съединение. Той принадлежи към клас вещества, наречени ноотропни агенти, които се използват за подобряване на мисловните способности и паметта.

Хранителната добавка се предлага без рецепта в Съединените щати и като лекарство с рецепта в Европа и Япония.

В клинични условия здравните специалисти могат да дават терапия с цитиколин като лекарство, което приемате през устата, като инжекция в мускул или като интравенозно лекарство, което се влива директно във вената ви.

Цитиколин срещу холин

Цитиколинът и холинът са хранителни добавки, които поддържат здравето на мозъка, но не са едно и също.

Добавките с цитиколин освобождават две основни вещества в тялото ви: цитидин и холин. Веднъж абсорбирани, те преминават кръвно-мозъчната бариера и достигат централната нервна система, където произвеждат редица невропротективни ефекти.

За разлика от тях добавките с холин осигуряват само холин, основно хранително вещество, което поддържа метаболизма на мазнините, здравето на черния дроб и мозъчната функция.

Беше ли Ви полезно?

Какви са потенциалните употреби и ползи от цитиколин?

Като хранителна добавка цитиколинът се използва за повишаване на мозъчната дейност и подобряване на паметта. Също така е изследван като лекарство за лечение на широк спектър от състояния, включително инсулт, деменция, биполярно разстройство и депресия.

Въпреки че някои изследвания са обещаващи, резултатите са смесени. Ето какво са открили настоящите изследвания за ефективността на цитиколин за конкретни употреби.

Памет и мозъчна функция

Много проучвания са открили доказателства, които предполагат, че цитиколинът подобрява паметта и мозъчната функция.

Малък Проучване от 2021 г със 100 участници установиха, че хранителните добавки с цитиколин подобряват цялостната памет при по-възрастни хора със свързано с възрастта увреждане на паметта. А 2023 преглед също отбеляза, че цитиколинът е полезен за функцията на паметта при възрастни хора.

А 2022 преглед от повече от 800 проучвания върху цитиколин заключава, че той подобрява паметта и вниманието при като цяло здрави хора и при хора със съдова деменция. В допълнение, a Проучване от 2008 г предполага, че добавките с цитиколин увеличават потреблението на енергия и енергийните резерви в мозъка.

Въпреки това, някои от тези проучвания са проведени при животни, а повечето проучвания при хора са използвали малки размери на извадката. Необходими са повече изследвания, за да се изследват потенциалните ползи от цитиколин за мозъчната функция и паметта.

Неврологични състояния

Citicoline е изследван за лечение на различни неврологични състояния, включително:

 • удар
 • черепно-мозъчна травма
 • болестта на Паркинсон
 • Болест на Алцхаймер

Някои ранни клинични проучвания през 1997 г. установиха, че цитиколин подобрено възстановяване от инсулт и черепно-мозъчна травма. Но по-скорошенголям клинични изпитвания не намери доказателства в подкрепа на това.

Според а 2021 преглед, цитиколин може да подобри когнитивната функция при хора с болестта на Паркинсон, когато се използва след първично лечение. Освен това проучванията, включени в a 2022 преглед предполагат, че цитиколинът може да има защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер.

Все пак са необходими повече изследвания в подкрепа на тези открития.

Глаукома

Изследователи са изследвали употребата на цитиколин за глаукома, която сега се счита за невродегенеративно заболяване.

А Проучване от 2022 г установяват, че комбинацията от орален цитиколин и хомотаурин подобрява зрителната функция при хора с глаукома.

Състояние на психичното здраве

Някои изследвания предполагат, че цитиколинът може да бъде полезен при лечението на психични заболявания като депресия, биполярно разстройство и шизофрения.

Изследванията обаче са ограничени или до животински модели, или до малки размери на проби при хора. Необходими са по-мащабни, дългосрочни проучвания при хора.

Какви са потенциалните нежелани реакции и предпазните мерки, които трябва да знаете при употребата на цитиколин?

Тъй като цитиколинът се среща естествено в тялото ви, той има ниска токсичност и нисък риск от странични ефекти.

Изследвания, включително малък опит от 2021 г., показват, че цитиколинът е безопасен и се понася добре. Страничните ефекти са редки и леки.

Страничните ефекти на цитиколин могат да включват:

 • главоболие
 • гадене
 • стомашни болки
 • диария
 • запек
 • безпокойство

Проучване предполага, че цитиколинът взаимодейства с лекарството леводопа, допаминергичен агент, използван за лечение на болестта на Паркинсон.

Говорете със здравен специалист, преди да приемете цитиколин като хранителна добавка. Те могат да предоставят информация за всички потенциални странични ефекти или взаимодействия, които може да има с лекарствата, които използвате.

Кой не трябва да използва цитиколин?

Хората, които са бременни или кърмят, не трябва да използват цитиколин. Безопасността на цитиколин за тези популации не е известна.

Беше ли Ви полезно?

Каква е препоръчителната дозировка и продължителност?

Препоръчителната доза цитиколин като хранителна добавка е 500 милиграма (mg) на ден. Важно е да не приемате повече от препоръчаното количество.

Когато цитиколинът се използва като лекарство за специфични медицински състояния, дозировката варира от 500 до 2000 mg на ден. Клиничните изпитвания са изследвали употребата на цитиколин за 3-12 седмици, в зависимост от лекуваното състояние.

Преди да приемете хранителни добавки цитиколин, не забравяйте да говорите със здравен специалист. Те могат да препоръчат безопасна доза и продължителност въз основа на цялостното ви здравословно състояние и всички лекарства, които приемате в момента.

Какво да търсите, когато купувате хранителни добавки цитиколин

 • Изберете продукти, които използват прозрачни тестове от трети страни за безопасни съставки и ефективност.
 • Изберете марки, които се придържат към Текуща добра производствена практика (CGMP) стандарти.
 • Уверете се, че етикетът на опаковката на добавката ясно изброява всички съставки.
 • Проверете отзивите на клиенти онлайн и потърсете продукти с положителни и истински отзиви.
 • Сравнете цените, за да намерите достъпен продукт, който отговаря на вашия бюджет.
Беше ли Ви полезно?

Citicoline е естествен мозъчен химикал, който има невропротективни свойства. Предлага се като хранителна добавка, която може да се използва за подобряване на паметта и мисловните способности.

Някои изследвания подкрепят тези употреби, особено при по-възрастни хора със загуба на паметта, но са необходими повече изследвания за потенциалните ползи от цитиколин.

Говорете със здравен специалист, преди да вземете добавки с цитиколин. Те могат да обсъдят всякакви опасения за безопасността и потенциални взаимодействия с други лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss