ACDF хирургия: усложнения, ограничения и възстановяване

До 1 на всеки 5 души има усложнения от ACDF операция, но тежките странични ефекти са редки. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на 6-8 седмици, но някои може да се нуждаят от друга операция.

Предна цервикална дискектомия и сливане (ACDF) е операция на шията, която включва отстраняване на повреден диск. След това костна присадка слива костите над и под отстранения диск. Хирургът фиксира тази присадка на място с метални пластини и винтове.

ACDF хирургията е една от най-честите операции на шията, извършвани в Съединените щати, с приблизително 137 000 процедури на година. Експертите го смятат за златен стандарт за лечение на състояния като:

 • цервикална дискова херния
 • дегенеративно дисково заболяване
 • Цервикална спондилоза

Операцията може да намали болката във врата и неврологичните симптоми чрез облекчаване на натиска върху гръбначния мозък, но идва с известен риск от странични ефекти.

В тази статия разглеждаме по-задълбочено краткосрочните и дългосрочните рискове от ACDF операцията.

Какви са възможните усложнения на ACDF операцията?

Степента на усложнения при ACDF операция е в диапазона от 13,2–19,3%, според преглед на проучвания от 2019 г. Някои от най-честите усложнения включват:

 • затруднено преглъщане
 • синини
 • повишена компресия на гръбначния мозък

В някои случаи сливането може да не работи. Това ще изисква друга процедура.

В същия преглед от 2019 г. изследователите съобщават за следните нива на странични ефекти от проучвания, проведени през 1989–2019 г.

Страничен ефект Оценете
затруднено преглъщане (дисфагия) 1,7–9,5%
следоперативни синини 0,4–5,6% (изискваща операция в 2,4–5,6% от случаите)
повишена компресия на гръбначния мозък (миелопатия) 0,2–3,3%
повтарящи се проблеми с ларингеалния нерв (нервна парализа) 0,9–3,1%
изтичане на цереброспинална течност 0,5–1,7%
инфекция 0,1–1,6%
повишена компресия на нервните коренчета (радикулопатия) 1,3%
увиснал клепач, свита зеница и загуба на изпотяване на лицето (синдром на Horner) 0,06–1,1%

затруднено дишане (респираторна недостатъчност)

1,1%
перфорация на хранопровода (хранопровода) 0,3–0,9% (смъртност 0,1%)
повреда на хирургическото оборудване 0,1–0,9%

ACDF и заболяване на съседния сегмент

Операцията на ACDF може потенциално да доведе до дегенерация на околните дискове, състояние, наречено болест на съседния сегмент (ASD). Според изследователите на финландско проучване от 2021 г., предишни проучвания, изследващи нивата на ASD след ACDF, съобщават:

 • около 1 на 33 шанс за развитие на ASD всяка година
 • по-малко от 1 на 50 шанс за развитие на ASD, изискващ операция всяка година
 • около 1 към 4 шанс за развитие на ASD през целия живот

В предишно проучване на същите изследователи те съобщават, че годишният шанс за развитие на ASD, изискващ операция след операция на ACDF, е 1,1% сред 476 души, които са получили лечение в университетската болница в Хелзинки.

В Проучване от 2023 гизследователите съобщават, че 3,6% от хората се нуждаят от операция за лечение на дългосрочни странични ефекти, дължащи се най-вече на ASD.

Какви са симптомите на неуспешна ACDF операция?

Неуспешна ACDF операция може да доведе до симптоми като:

 • неврологични проблеми в ръцете или краката, като например:
  • болка
  • изтръпване
  • изтръпване
  • проблеми с придвижването
 • главоболие
 • болка в лицето
 • световъртеж

Кога да се свържете с лекар

Важно е да посещавате всичките си планирани прегледи след операцията, за да сте сигурни, че лекувате според очакванията. Също така е важно да се свържете с Вашия лекар, ако развиете някакви потенциално тревожни симптоми, като например:

 • повишена болка във врата
 • треска
 • слабост
 • загуба на контрол върху пикочния мехур или загуба на контрол върху червата

 • проблеми с ходенето или движението на крайниците
Беше ли Ви полезно?

Какви ограничения ще имам след ACDF операция?

Вратът ви вероятно ще бъде болезнен и схванат няколко дни до седмици след процедурата. Вашият хирург ще ви даде списък с дейности, които трябва да избягвате, докато се възстановявате, което вероятно ще включва:

 • извивайки врата си
 • вдигане на големи тежести
 • използване на тютюневи или алкохолни продукти
 • извършване на физически натоварващи дейности

Вероятно ще можете да се върнете към обичайните си дейности, след като сте напълно излекувани, но вече няма да можете да огъвате или извивате врата си през споения сегмент.

Как изглежда възстановяването след ACDF операция?

Периодът на възстановяване при ACDF операция зависи от степента на вашите симптоми и цялостното ви здраве. Лекарите често препоръчват да се избягва вдигането на тежки предмети за около 6 седмици и да се избягва шофирането за 2 седмици.

След операцията Вашият лекар може да Ви постави мека или твърда скоба за врата, за да ограничи движението през врата. Ще трябва да носите твърда скоба, докато не ви кажат да я махнете. Ако получите мека скоба, вероятно ще ви кажат, че можете да намалите времето, през което го носите за 6–8 седмици.

Обикновено ще се срещнете с физиотерапевт малко след операцията и той ще ви даде серия от разтягания и упражнения, за да подобрите функцията на врата си.

Как мога да намаля риска от усложнения след операция на ACDF?

Някои начини, по които можете да намалите риска от усложнения след ACDF операция, включват:

 • отказване от пушенето, поне в идеалния случай 4 седмици преди вашата операция
 • уверете се, че диабетът е добре контролиран преди процедурата
 • отслабване преди процедурата, ако в момента имате наднормено тегло или затлъстяване
 • приемате предписаните лекарства след процедурата
 • следвайки инструкциите за възстановяване на вашия хирург

Минимално инвазивните ACDF процедури, извършвани през малки разрези, изглежда имат по-ниски ставки тежко кървене и по-бързи времена за възстановяване от традиционната хирургия.

Какви са перспективите за хората след ACDF операция?

Много хора, които имат ACDF операция, изпитват подобрения в симптомите си и се радват на общо по-високо качество на живот.

В проучването от 2021 г. изследователите установиха, че някои млади възрастни, които са претърпели операция на ACDF, съобщават за някои проблеми с мобилността, болката и извършването на обичайните си дейности. Въпреки това, те изглеждат много доволни от операцията си и няма значителна разлика в трудовия статус в сравнение с хората от общото население.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно ACDF операцията, възстановяването и усложненията, свързани с операцията.

Какъв процент от ACDF операциите са успешни?

Степента на успеваемост при ACDF процедурите е в диапазона от 85–95%.

Какво е най-често срещаното усложнение на ACDF?

Най-често срещаното усложнение след операция на ACDF е затрудненото преглъщане. Вашият хранопровод е точно пред гръбнака и този тип операция обикновено го засяга.

Други често срещани нежелани реакции включват синини и компресия на гръбначния мозък или нервните корени.

Колко време отнема възстановяването от ACDF?

Времето за възстановяване при ACDF операция зависи от степента на вашата процедура и цялостното ви здраве. Като цяло е добра идея да избягвате вдигането на тежки предмети и прекомерното въртене на врата си в продължение на 6 седмици.

Може ли цервикалната спинална фузия да причини проблеми по-късно в живота?

Някои хора, които се подлагат на спинална фузия, развиват проблеми с околните прешлени. Ако това се случи, може да се нуждаете от друга операция.

Хирургията на ACDF е процедура, която включва отстраняване на диск от врата ви от хирург и сливане на костите над и под отстранения диск. Може да помогне за намаляване на болката във врата или компресията на гръбначния ви мозък.

Както всички операции, процедурата ACDF идва с някои рискове, включително синини, влошени неврологични симптоми и проблеми с преглъщането. Следването на следоперативните инструкции ви дава най-добрия шанс да сведете до минимум страничните си ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss