9 упражнения за напредване на МС: Идеи за тренировка и безопасност

Ползите от упражненията

Всеки има полза от упражненията. Това е важна част от поддържането на здравословен начин на живот. За 400 000 американци с множествена склероза (МС) упражненията имат някои специфични ползи. Те включват:

 • облекчаване на симптомите
 • подпомагане на мобилността
 • минимизиране на риска от някои усложнения

Важно е обаче да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете някаква тренировъчна програма. Вашият лекар може да поиска да работите специално с физически или професионален терапевт, докато не научите как да изпълнявате упражнения, без да претоварвате мускулите си.

Ето девет вида упражнения, които можете да правите сами или с помощта на физиотерапевт. Тези упражнения имат за цел да ви помогнат да поддържате високо качество на живот и да облекчите симптомите.

Йога

А проучване от Университета за здраве и наука в Орегон установиха, че хората с МС, които практикуват йога, изпитват по -малка умора в сравнение с хората с МС, които не са практикували йога.

Коремното дишане, което се практикува по време на йога, може да помогне за подобряване на дишането ви дори когато не правите йога. Колкото по -добре дишате, толкова по -лесно кръвта може да циркулира през тялото ви. Това подобрява здравето на дишането и сърцето.

Водни упражнения

Хората с МС често изпитват прегряване, особено когато тренират навън. Поради тази причина упражненията в басейн ще ви помогнат да запазите хладнокръвие.

Водата също има естествена плаваемост, която поддържа тялото ви и улеснява движението. Може да се почувствате по -гъвкави, отколкото когато не сте във водата. Това означава, че може да можете да правите неща в пул, които не можете да правите извън пула, като например:

 • опъвам, разтягам
 • вдигане на тежести
 • изпълнете кардио упражнения

Освен това тези дейности могат да подобрят както психическото, така и физическото здраве.

Вдигане на тежести

Истинската сила на вдигането на тежести не е това, което виждате отвън. Това се случва вътре в тялото ви. Силовите тренировки могат да помогнат на тялото ви да стане по -силно и да се възстанови по -бързо от нараняване. Също така може да помогне за предотвратяване на наранявания.

Хората с МС може да пожелаят да опитат тренировка с тежести или съпротива. Обучен физиотерапевт или треньор може да приспособи рутинните упражнения към вашите нужди.

Разтягания

Разтягането предлага някои от същите предимства като йога. Те включват:

 • позволява на тялото да диша
 • успокояване на ума
 • стимулиране на мускулите

Разтягането също може да помогне:

 • увеличаване на обхвата на движение
 • намаляване на мускулното напрежение
 • изграждане на мускулна издръжливост

Балансирана топка

МС засяга малкия мозък в мозъка. Тази част от мозъка ви отговаря за баланса и координацията. Ако имате проблеми с поддържането на баланс, топка за баланс може да ви помогне.

Можете да използвате топка за баланс, за да тренирате основните мускулни групи и други сетивни органи в тялото си, за да компенсирате затрудненията си в баланса и координацията. Баланс или медицински топки могат да се използват и при силови тренировки.

Бойни изкуства

Някои форми на бойни изкуства, като тай чи, са с много слабо въздействие. Тай чи стана популярен за хората с МС, защото помага за гъвкавост и баланс и изгражда основна сила.

Аеробни упражнения

Всяко упражнение, което повишава пулса ви и увеличава дишането, предлага много ползи за здравето. Този вид упражнения дори могат да помогнат за контрол на пикочния мехур. Аеробиката е чудесен начин да засилите естествената защитна система на тялото си, да облекчите симптомите на МС и да изградите издръжливост. Примерите за аеробни упражнения включват ходене, плуване и колоездене.

Лежащо колело

Традиционното колоездене може да бъде твърде предизвикателно за човек с МС. Модифицираното колоездене, като например лежащо колоездене, може да бъде полезно. Все още бихте въртели с педали като на традиционен велосипед, но няма да се притеснявате за баланса и координацията, защото велосипедът е неподвижен.

Спорт

Спортните дейности насърчават баланса, координацията и силата. Някои от тези дейности включват:

 • баскетбол
 • хандбал
 • голф
 • тенис
 • конна езда

Много от тези дейности могат да бъдат модифицирани за лице с МС. В допълнение към физическите ползи, спортуването на любим спорт може да бъде от полза за вашето психично здраве.

Неща, които трябва да имате предвид, докато тренирате

Ако не можете физически да се справите с изискванията на 20- или 30-минутна тренировка, можете да я разделите. Петминутните периоди на упражнения могат да бъдат също толкова полезни за вашето здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss