9 книги, които хвърлят светлина върху аутизма

Независимо дали диагнозата аутизъм е нова или родителят вече е на пътешествие с детето си няколко години, аутизмът може да бъде предизвикателно състояние за разбиране и живеене.

Според Националната асоциация за аутизъм, разстройството от аутистичния спектър засяга 1 от 68 деца в Съединените щати. Някои може да имат затруднения със социалните взаимодействия, комуникацията и игровите дейности.

Прочетете, за да научите за някои от най-добрите книги, които предлагат основно четиво за семейства, които имат деца от аутистичния спектър.

Уникално човешки: различен начин за разглеждане на аутизма

Бари М. Призант, д-р, е авторитет в областта на аутизма. в „Уникално човешки“, той показва разстройството в нова светлина. Вместо да изобразява аутизма като увреждане, нуждаещо се от лечение, той се фокусира върху разбирането на хората с аутизъм. Като се стремите да разберете човека зад диагнозата, можете по-добре да подобрите опита му и да му помогнете да изгради по-добър живот.

Десет неща, които всяко дете с аутизъм желае да знаете

Ами ако аутизмът може да се сведе до 10 прости неща? в „Десет неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете“, се доближава авторът Елън Нотбом. Книгата е организирана от 10 различни характеристики на децата с аутизъм. Последното издание включва също 10 неща, които да споделите с деца с аутизъм, когато достигнат пубертета и зряла възраст. Тази книга е страхотен ресурс за родители, учители и лица, които се грижат за тях.

Ръководство за родители за високофункционално разстройство от аутистичния спектър: Как да посрещнете предизвикателствата и да помогнете на детето си да процъфтява

Децата от аутистичния спектър изпитват състоянието по различни начини и в различна степен. Много от тях са високофункционални и продължават да живеят продуктивен, пълноценен живот на възрастни. в „Ръководство за родители за високофункциониращо разстройство от аутистичния спектър“, авторите Сали Озоноф, д-р, Джералдин Доусън, д-р и Джеймс С. Макпартланд, д-р, помагат на родителите да отглеждат деца, които ще продължат да бъдат независими членове на обществото. Книгата съдържа полезни съвети и примери как да помогнете на децата от спектъра да изградят взаимоотношения и да действат по подходящ начин.

Мисленето в картини: Моят живот с аутизъм

Темпъл Грандин, доктор на науките, е добре известен учен по животни и може би на най-известният аутист. Тя изнася лекции по темата и е автор на няколко книги, включително „Мисленето в картини.” В този том Грандин разказва своята история за това какво е да си аутист. За външни хора това е чужд свят, но Грандин успява да го илюстрира ясно и дава прозрения, които иначе не се виждат.

Разстройство от аутистичния спектър: Пълното ръководство за разбиране на аутизма

Понякога имате нужда от книга, която обхваща всички основни неща – онези неща, които може да чуете от лекар, поведенчески учен или друг експерт по аутизъм – но във формат, лесен за разбиране. „Пълно ръководство за разбиране на аутизма” от Шантал Сициле-Кира е този буквар. Ще намерите глави за причините, диагнозата, лечението и др. Това е страхотна първа книга за аутизъм за родители, баби и дядовци, учители и всеки друг в живота на дете с аутизъм.

NeuroTribes: Наследството на аутизма и бъдещето на невроразнообразието

Ами ако аутизмът и други разстройства като ADHD не се разглеждат като разстройства, а вариации? в „NeuroTribes“, авторът Стив Силбърман предлага точно това – че разстройството на аутистичния спектър е просто една от многото вариации на съществуващия тип хора. Той се връща назад, за да очертае историята на изследванията на аутизма и разкрива много неща, включително защо диагнозите за аутизъм може да се увеличават.

Ранно начало за вашето дете с аутизъм: използване на ежедневни дейности, за да помогнете на децата да се свързват, общуват и учат

Сали Дж. Роджърс, доктор, Джералдин Доусън, доктор, и Лори А. Висмара, доктор, написаха „Ранно начало за вашето дете с аутизъм“, за да даде на родителите на деца с аутизъм бърз старт за развитието на тяхното дете. Книгата е насочена към родители, учители и настойници и предлага ежедневни стратегии за подпомагане на децата да учат и общуват. Той също така ви насочва как да направите ежедневните задачи като време за къпане и хранене като възможности за растеж и развитие.

Аутизъм в зряла възраст: стратегии и прозрения за пълноценен живот

Децата с аутизъм растат като възрастни с аутизъм. За родителите тази възможност може да бъде тревожна. в „Аутизъм в зряла възраст“, ​​авторката Сюзън Сенатор използва собствения си личен опит като майка на възрастен син с аутизъм, за да образова други родители за предизвикателствата и наградите, пред които те и техните деца ще се сблъскат. Книгата е пълна с лични истории на сенатор и други, които се ориентират в зряла възраст като аутист.

Мисля, че може да съм аутист: Ръководство за диагностициране на разстройство от аутистичния спектър и самооткриване за възрастни

Синтия Ким знае какво е да разбереш, че си възрастен аутист. Тя споделя знанията и личния си път в „Мисля, че може да съм аутист.” Книгата е чудесен ресурс за възрастни, които получават нови диагнози или имат подозрение, че тяхната уникалност всъщност е аутизъм. Тя обсъжда симптомите и разглежда какво е да се приспособиш към новата си реалност, след като получиш диагноза. Емоционалната страна на такава диагноза може да бъде трудна и Ким предлага полезни съвети за справяне.


Ние избираме тези артикули въз основа на качеството на продуктите и изброяваме плюсовете и минусите на всеки, за да ви помогнем да определите кой ще работи най-добре за вас. Ние си партнираме с някои от компаниите, които продават тези продукти, което означава, че Healthline може да получи част от приходите, когато купите нещо, като използвате връзките по-горе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss