8 съвета за самообслужване за жени, живеещи с метастатичен рак на гърдата

Ако сте били диагностицирани с метастатичен рак на гърдата (MBC), правилната грижа за себе си е едно от най-важните неща, които можете да направите. Да имаш подкрепа от близките си е важно, но с времето научих, че да бъда мил към себе си е също толкова важно за управлението на състоянието и за насладата на добро качество на живот.

Грижата за себе си се различава от човек на човек, но ето осем неща, които наистина ми помагат всеки ден.

1. Грижете се за косата си

Не, не е плитко. Два пъти съм губил косата си от диагнозата. Да бъдеш плешив обявяваш на света, че имаш рак. Нямаш избор.

Все още правя химиотерапия, но това не е от вида, който кара косата ми да пада. След мастектомията и операциите на черния дроб ми беше трудно да държа ръцете си достатъчно дълго, за да изсуша косата си със сешоар, което е единственият начин да я контролирам (имам дълга, много гъста и къдрава коса). И така, аз се поглезвам със седмично измиване и издухване със стилист.

Това е твоята коса. Погрижете се за това, както искате! Дори ако това означава да се лекувате с издухване от време на време.

2. Излезте навън

Ракът може да бъде поразителен и ужасяващ. За мен разходката навън помага по начин, по който нищо друго не може. Да слушаш птиците и звуците на реката, да гледаш нагоре към облаците и слънцето, да помиришеш дъждовните капки по тротоара — всичко това е много спокойно.

Да бъдеш сред природата може да ви помогне да центрирате. Пътят, по който вървим, е част от естествения ред на нещата.

3. Инвестирайте в услуга за почистване

Лечението на рак може да причини анемия, която ще ви накара да се чувствате много уморени. Лечението може също да доведе до спад в броя на белите ви кръвни клетки, което ви излага на по-висок риск от получаване на инфекции.

Чувството на умора и по-висок риск от инфекции може да ви накара да се чувствате загрижени относно почистването на мръсния под в банята. Освен това, кой иска да прекара ценно време в търкане на пода в банята?

Инвестирането в месечна услуга за почистване или наемането на икономка може да реши много проблеми.

4. Научете своите ограничения

След девет години лечение вече не мога да правя някои от нещата, които можех да правя. Мога да отида на кино, но не и вечеря и кино. Мога да изляза на обяд, но не и да изляза на обяд и да пазарувам. Трябва да се огранича до една дейност на ден. Ако прекаля, ще си платя с гадене и главоболие, което може да продължи с дни. Понякога не мога да стана от леглото.

Научете ограниченията си, приемете ги и не се чувствайте виновни за това. Вината не е твоя. Освен това се уверете, че вашите близки също са наясно с вашите ограничения. Това може да улесни социалните ситуации за вас, в случай че не се чувствате добре или трябва да напуснете по-рано.

5. Намерете хобита

Хобитата са чудесен начин да се отклоните от нещата, когато се чувствате потиснати. Едно от най-трудните неща за необходимостта да напусна работата си беше да нямам върху какво да се съсредоточа, освен върху състоянието си.

Да седиш вкъщи и да мислиш за болестта си не е добре за теб. Да се ​​занимавате с различни хобита или да посветите времето си на такова, което наистина обичате, може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Вземете нещо толкова просто като оцветяването. Или може би опитайте ръката си в скрапбукинг! Ако има нещо, което искате да научите как да правите, сега е чудесно време да започнете. Кой знае? Може дори да създадете нов приятел по пътя.

6. Помагайте на другите

Да помагаш на другите е едно от най-възнаграждаващите неща, които човек може да направи. Въпреки че ракът може да ви постави физически ограничения, умът ви все още е силен и способен.

Ако обичате да плетете, може би изплетете одеяло за дете с рак или пациент в болница. Има и благотворителни организации, които могат да ви свържат с новодиагностицирани пациенти с рак, за да можете да им изпращате писма и да им помагате през процеса на лечение. Ако имате възможност, можете да станете доброволец в организация като Американско дружество за борба с рака или дори да направите кучешки бисквити за местен приют за животни.

Където и да ви отведе сърцето, има някой в ​​нужда. Внимавайте за собственото си здраве (приберете се вкъщи, ако чуете подсмърчане!), но няма причина да не можете да помогнете на другите.

7. Приемете състоянието си

Ракът се случва и на вас се е случило. Не си поискал това, нито си го причинил, но трябва да го приемеш. Може би не можете да стигнете до тази сватба в цялата страна. Може би ще трябва да напуснете работа, която обичате. Приемете го и продължете напред. Това е единственият начин да се примирите със състоянието си и да намерите щастието с нещата, които можете да правите — дори ако това е просто преяждане в любимото ви телевизионно шоу.

Времето е мимолетно. Никой не е по-наясно с това от тези от нас с MBC. Защо да губите време да се чувствате тъжни за нещо напълно извън вашия контрол? Ценете времето, което имате, и се възползвайте максимално от него.

8. Помислете за финансова помощ

Грижата и лечението на рака без съмнение ще натоварят финансите ви. Освен това вероятно ще трябва да напуснете работата си, за да се съсредоточите върху здравето си. Разбираемо е, ако сте загрижени за финансите и чувствате, че не можете да си позволите неща като услуга за почистване на дома или седмично продухване.

Ако случаят е такъв, за вас са налични финансови програми. Тези сайтове предлагат финансова помощ или предоставят допълнителна информация за това как да получите финансова помощ:

  • Грижа за рака
  • Финансова помощ за рак
    Коалиция (CFAC)
  • Общество за левкемия и лимфом (LLS)

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss