8 начина за лечение на слънчево изгаряне у дома

Домашни средства за слънчево изгаряне

Лятото е тук и това означава, че е време да излезем навън и да се потопим на слънцето. Но заедно с всички тези часове, прекарани на открито през летния сезон, обикновено идва едно неизбежно нещо: слънчево изгаряне. За щастие на всички нас, има много домакински предмети, които можете да използвате, за да охладите изгарянето, сърбежа и лющенето, които идват с увреждане от слънцето.

Продължете да четете, за да научите за домашните средства, които могат да помогнат за излекуването и успокояването на кожата ви.

Студена вода

По принцип слънчевото изгаряне е възпаление на кожата. Един от най -лесните начини за лечение на възпаление е да се охлади засегнатата област. Ефективен начин незабавно да помогнете за слънчево изгаряне, дори когато все още сте навън, е да скочите във водата, независимо дали е океан, езеро или поток. Потапянето и излизането през целия ден може да помогне за предпазване от влошаване на слънчевите изгаряния. Внимавайте с басейните, тъй като хлорираната вода може да раздразни кожата повече. Също така трябва да избягвате директно прилагане на лед. Въпреки че може да изглежда привлекателно, когато кожата ви изгаря, всъщност може да причини още повече щети на вашата изключително чувствителна слънчево изгоряла кожа.

Можете също да опитате да скочите във ваната, за да охладите и успокоите кожата си.

Сода за хляб и овесени ядки

Хвърлянето на няколко натрупани супени лъжици сода за хляб във вана, пълна със студена вода, и накисването за около 15 до 20 минути помага да се намалят до минимум щетите от слънцето. Добавянето на чаша овес във ваната също успокоява раздразнението и помага на кожата да запази естествената си влага.

Не търкайте кожата си нито във ваната, нито след като сте излезли. Изсушете се с кърпа – не търкайте.

Алое вера

Ако нямате растение от алое вера в къщата си, трябва да го получите. Гелът вътре в това сочно растение се използва от векове за всякакви заболявания, от разстроен стомах до бъбречни инфекции. Това е и облекчението от слънчево изгаряне, което най -често се среща без рецепта.

Отчупването на парче от растението и нанасянето на гела директно върху кожата осигурява незабавно, успокояващо облекчение от ужилването при леко слънчево изгаряне. Ако не можете да се докоснете до растение, опитайте 100 % гел от алое вера (не лосион или мехлем на основата на алое). Можете да намерите тези гелове в повечето аптеки.

Чай от лайка

Чаят от лайка може да успокои духа ви, но също така може да успокои изгорялата от слънцето кожа. Сварете чая както обикновено и го оставете да се охлади. Когато е готов, намокрете кърпа в него и го нанесете върху засегнатата област.

Ако сте алергични към цветен прашец, не трябва да използвате това лечение. Това може да причини алергична реакция в кожата ви.

Оцет

Мненията са различни относно използването на оцет за облекчаване на слънчеви изгаряния. Някои казват, че добавянето на две чаши оцет към студена вода за вана може да помогне за премахване на ужилването от изгаряне, докато други казват, че високата киселинност в оцета само влошава нещата. Ако преди не сте използвали лечението при по -малки, по -леки слънчеви изгаряния, най -добре е да не го пробвате за по -големи, по -сериозни изгаряния.

Носете широки дрехи

Тъй като кожата ви се възстановява, не забравяйте да носите дрехи, които не залепват по кожата ви. Кожата ви е най -големият орган на тялото ви, затова е най -добре да й дадете малко място за дишане, тъй като се лекува от голям травматичен епизод като слънчево изгаряне. Естествените влакна, като памук или бамбук, са най-добрите покрития след изгаряне.

Пийте много вода

Тъй като кожата ви се бори с щетите от слънчевите лъчи, тя се нуждае от влага, която е загубила по време на престоя ви на слънце. Ако още не пиете осемте си чаши вода на ден, неприятното слънчево изгаряне трябва да е достатъчна причина да започнете да го правите.

Не забравяйте овлажнителя

След първоначалното третиране кожата ви все още ще се нуждае от нежна любяща грижа. Едно от най -важните неща, които можете да направите, за да предотвратите беленето на кожата – или поне да я сведете до минимум – е редовно да нанасяте овлажняващ крем върху засегнатите области. Използвайте овлажнител без аромати и оцветители (продаван за „чувствителна кожа“), за да сведете дразненето на кожата до минимум.

Получете повече информация

Останете хидратирани, охладете се и ако слънчевото изгаряне е твърде болезнено, можете да вземете малко ибупрофен. Следващия път, когато излезете навън, трябва да сте сигурни, че слънчевото изгаряне не е изложено на още повече слънце. Обадете се на лекар, ако слънчевото изгаряне причинява треска или ако показвате признаци на дехидратация.

И помнете, най -лесният начин за лечение на слънчево изгаряне е да го избегнете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss