8 медицински лечения и домашни средства за очна розацея

Очната розацея е възпалително състояние на очите, което все още няма лек. Можете да използвате множество лечения и лекарства, включително лечебни капки за очи, за да управлявате симптомите на очна розацея.

Оценките предполагат повече от 5% от световното население има някакъв вид розацея, хронично кожно заболяване, което засяга кожата на лицето.

Очната розацея обикновено засяга хора, които вече живеят с розацея. Това състояние може да причини сърбеж на очите, зачервяване и дразнене заедно с други очни симптоми, като например:

 • сухота
 • разкъсване
 • изтръпване и парене
 • светлочувствителност
 • замъглено зрение
 • песъчливо усещане
 • подпухналост на очите

Ако имате очна розацея, вие сте с по-висок риск от развитие на по-сериозни проблеми с очите, като инфекция и дори загуба на зрение. Но управлението на вашите симптоми с правилното лечение може да ви помогне да не се влошават и да подобри качеството ви на живот.

Прочетете, за да получите подробности за лечението и домашните средства за очна розацея.

Лечения за очна розацея

Няма лек за розацея, но лечението често може да помогне за облекчаване на симптомите.

Възможностите за лечение на очна розацея включват:

Изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи, наричани още смазващи капки за очи, могат да помогнат за облекчаване на дразненето и сухотата, които често идват с очна розацея. Често можете да лекувате по-лека розацея с изкуствени сълзи без рецепта.

За по-тежки случаи може да искате да работите с вашия екип за грижа, за да получите рецепта за по-силни капки за очи, като циклоспорин (Restasis) или lifitegrast (Xiidra).

Стероидни капки за очи

Стероидните капки за очи, предписани от медицински специалист, могат да помогнат за успокояване на възпалението и контролират симптомите на очна розацея.

Тези лекарства могат да включват лотепреднол етабонат (Lotemax, Alrex) или Pred Forte (преднизолон ацетат).

Имайте предвид, че стероидните капки за очи са предназначени само за краткотрайна употреба. Вашият предписващ лекар ще ви даде повече насоки за безопасното им използване.

антибиотици

Вашият екип може също да предпише локални или перорални антибиотици за лечение на симптоми на очна розацея.

Според а 2016 прегледантибиотиците, които ефективно лекуват тежки симптоми, включват:

 • локален еритромицин капки за очи 1%
 • локален циклоспорин
 • кларитромицин
 • метронидазол

Според преглед от 2020 г. тетрациклиновите антибиотици като доксициклин също могат да помогнат за намаляване на тежкото възпаление.

Терапия с интензивна импулсна светлина (IPL).

Този тип светлинна терапия използва различни дължини на вълната на светлината, за да проникне през втория слой на кожата.

А 2022 преглед и Проспективно проучване за 2022 г и двете предполагат, че това лечение може да помогне за облекчаване на симптомите на розацея, засягащи очите ви.

Домашни средства за очна розацея

Няколко домашни средства също могат да ви помогнат да управлявате симптомите на очна розацея. Те включват:

Ексфолианти за клепачи

Ексфолиантите за клепачи без рецепта съдържат антибактериални съставки, които помагат да поддържате очите си и зоната около тях чисти и здрави.

Според 2021 г изследваниядобрата хигиена на очите предлага първа линия на защита срещу симптомите на очна розацея.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има естествени антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за справяне със симптомите на розацея.

Изследванията все още не са потвърдили ефективността на маслото от чаено дърво при очна розацея по-специално, но доказателства предполага, че това етерично масло може да има полза като лекарство за няколко очни заболявания, включително блефарит.

Можете да закупите ексфолианти за клепачи, които съдържат масло от чаено дърво. Просто не забравяйте да следвате инструкциите на производителя за употреба.

Никога не нанасяйте масло от чаено дърво директно върху очите си и никога не го нанасяйте директно върху кожата си, без първо да го разредите.

Винаги е най-добре да се консултирате с вашия екип за грижа, преди да опитате етерични масла като масло от чаено дърво, особено върху деликатната кожа около очите ви. Те могат да предложат повече насоки за безопасна употреба.

Омега-3

Според 2021 изследванеприемането на добавки с омега-3 мастни киселини може да помогне за облекчаване на симптомите на очна розацея.

Можете също да опитате храни с високо съдържание на омега-3, като например:

 • сьомга
 • ядки
 • семена
 • масла на растителна основа

Избягване на задействания

Понякога можете да управлявате симптомите на розацея, като идентифицирате и избягвате специфични задействания.

Честите причини за розацея включват:

 • екстремно време, като топлина, студ или вятър
 • пиене на горещи напитки или алкохол
 • ядене на пикантна храна
 • стрес
 • бягане, колоездене и други физически дейности, които могат да причинят вятър да удари лицето ви

Воденето на дневник на вашето ежедневие и симптомите на розацея може да ви помогне да започнете да идентифицирате вашите тригери. Дерматолог или друг специалист по грижа за кожата може да предложи повече насоки.

Кога да получите медицинска помощ

Тъй като очната розацея може потенциално да причини проблеми със зрението или увреждане на роговицата с течение на времето, най-добре е да потърсите помощ от очен лекар или друг медицински специалист.

Рутинните очни прегледи могат да помогнат на вашия медицински екип да намери най-доброто лечение за намаляване на възпалението и защита на очите ви от усложнения на розацея.

Лекарят може да ви помогне да разработите план за грижа, който включва както предписани лечения, така и домашни средства.

Долния ред

Можете да използвате много подходи, за да помогнете за лечение и управление на симптомите на очна розацея, от поддържане на добра хигиена на очите и използване на изкуствени сълзи до избягване на потенциални задействания като силен вятър или студ.

Тъй като неконтролираната очна розацея може да причини проблеми със зрението с течение на времето, ще искате да се свържете със здравен специалист възможно най-скоро. Навременното лечение може да помогне за подобряване на ежедневното ви качество на живот и може да помогне за предотвратяване на сериозни симптоми в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss