7 причини за свръхактивен пикочен мехур и как да ги управлявате

Приблизително 33 милиона души в Съединените щати изпитват свръхактивен пикочен мехур (OAB). Въпреки че OAB е често срещана, тя не е нормална част от стареенето.

OAB възниква, когато мускулите на пикочния мехур не са в състояние да се отпуснат и свият, както се предполага.

Има много причини, включително локални състояния на пикочния мехур като възпаление (остро или хронично), злокачествени или премалигнени състояния, диабет, прием на течности, увреждане на мускулите на тазовото дъно, локално увреждане на нервите и др.

В резултат на това мускулите на пикочния мехур се свиват в неправилно или неподходящо време, което води до спешна и потенциално честа нужда от уриниране. В някои случаи това може да доведе и до изтичане на урина (инконтиненция).

Хората с OAB може да открият, че специфични състояния могат да предизвикат техните симптоми на OAB и да причинят по-чести или досадни проблеми с уринирането. В тази статия разглеждаме някои от често срещаните причини за симптоми на OAB и какво можете да направите за тях, за да предотвратите проблеми с пикочния мехур.

1. Прекомерен прием на вода

Пиенето на повече вода увеличава честотата на уриниране. За хората с OAB това може да стане проблематично и може да доведе до влошаване на симптомите.

Това може да е интуитивно, но много хора също вярват, че пиенето на повече вода е по-добро за вашето здраве. В резултат на това хората с OAB може да продължат да пият много течности – повече от необходимото.

А Анализ за 2018 г проучвания от последните 5 десетилетия установиха, че прекомерният прием на вода може да предизвика симптоми на OAB и че намаляването на приема на вода е безопасен и ефективен начин за намаляване на честотата и спешността на уринирането.

Има няма точни препоръки колко вода трябва да пие човек на ден. Нуждите варират в зависимост от различни фактори, включително възраст, пол, здравословно състояние и статус на бременност и нива на активност.

Регулирайте приема на вода според вашите нужди и не се чувствайте задължени да приемате 8-те чаши на ден, често цитирани от популярни източници на новини. Също така не забравяйте, че получавате течности и от храните, които ядете, като плодове и зеленчуци.

2. Запек

Пикочният мехур и червата са тясно свързани, свързани чрез мрежа от пресичащи се нервни пътища. В резултат на това това, което засяга едното, може да повлияе и на другото.

Запекът също причинява подуване на дебелото черво, което може да окаже натиск върху пикочния мехур и нараства честотата и тежестта на симптомите на OAB.

Можете да избегнете запека, като ядете много фибри, правите редовна физическа активност и сте хидратирани. Ако ограничаването на приема на вода води до запек, направете необходимите корекции. Медицински специалист също може да ви помогне да балансирате по-добре здравето на пикочния си мехур и червата.

3. Пушенето

Изследванията показват, че хората, които пушат, особено младите жени, са по-вероятно да изпитвате проблеми с урината като OAB и инконтиненция.

Тютюнопушенето може да повлияе на притока на кръв в тялото, като повлияе на това колко добре работят мускулите на пикочния мехур. Кашлица причинени от тютюнопушенето, също могат да окажат натиск върху мускулите на тазовото дъно, което ги прави по-трудни за контролиране и потенциално ги отслабва с течение на времето.

Ако пушите, спирането може да помогне за контролиране на симптомите на OAB.

4. Кофеин

Кофеинът е диуретик – той увеличава производството на урина от тялото. Смята се също така, че влошава лигавицата на пикочния мехур, което може да доведе до мускулни спазми, които причиняват симптоми на OAB.

Проучване от 2011 г установяват, че поглъщането на кофеин в доза от 4,5 mg/kg води до повишена неотложност и честота на уриниране.

По същия начин, a 2016 проучване от Русия установиха, че по-възрастните възрастни, които пият повече от 300 mg кофеинови напитки на ден, са по-склонни да получат симптоми на OAB, отколкото техните връстници, които консумират по-малко от 300 mg кофеин на ден.

Ако редовно пиете кофеин, тези резултати предполагат, че намаляването на приема може да помогне за намаляване на симптомите на OAB.

5. Алкохол

Подобно на кофеина, алкохолът също е диуретик и кара тялото да произвежда повече урина. Може също така да повлияе на функцията на червата, което потенциално води до запек при хора, които консумират големи количества алкохол.

Ако имате OAB, помислете за ограничаване на количеството алкохол, което пиете. Ако имате притеснения относно намаляването на консумацията на алкохол, здравен специалист може да ви помогне да ви предостави помощни услуги и ресурси.

6. Хранителни дразнители

Подобно на кофеина, някои храни могат да причинят дразнене на пикочния мехур. Това може да доведе до мускулни спазми, които предизвикват спешна нужда от уриниране. Някои примери за обичайни диетични дразнители на пикочния мехур включват:

  • пикантни храни
  • цитрусови храни
  • домати и продукти на доматена основа
  • лук
  • млечни продукти

Списъкът не е изчерпателен и много други храни могат да предизвикат симптоми на пикочния мехур. Други хора може да нямат проблеми с тези видове храни.

Ако смятате, че вашата диета може да причинява симптоми на пикочния мехур, но не сте сигурни кои храни са виновни, може да обмислите воденето на дневник на пикочния мехур, който може да ви помогне да проследите как вашите симптоми се влияят от потенциални задействания.

7. Някои лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат симптоми на OAB. Диуретичните лекарства, например, обикновено се използват за лечение на високо кръвно налягане или отоци, но могат да доведат до по-често или спешно уриниране.

Различни други лекарства могат да доведат до симптоми на пикочния мехур, като повлияят на кръвния поток или нервната сигнализация. Някои примери включват:

  • друго лекарства за кръвно наляганевключително бета-блокери, блокери на калциевите канали, алфа-блокери и перорален естроген
  • някои антидепресантикато венлафаксин (Effexor), есциталопрам (Lexapro) и пароксетин (Paxil)
  • литий
  • антипсихотици

Ако смятате, че вашите лекарства може да причиняват проблеми с пикочния мехур, като неотложни позиви за уриниране, по-често уриниране или инконтиненция, вашият здравен екип може да ви помогне да идентифицирате други възможности за лечение, които може да имате.

Много хранителни фактори, начин на живот и здравословни фактори могат да повлияят на функцията на пикочния мехур и да доведат до досадни симптоми на OAB.

Въпреки че изброените са едни от най-цитираните причини за симптоми на OAB, всеки човек е различен. Ако не сте сигурни какво причинява вашите проблеми с пикочния мехур, дневникът на пикочния мехур може да ви помогне да идентифицирате връзките между потенциалните задействания и симптомите. Ако са необходими промени във вашата диета или план за лечение, вашият здравен екип може да ви помогне да разберете как да направите тези промени безопасно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss