7 ползи за здравето на кивито

Преглед

Кивито са малки плодове, които притежават много вкус и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и пикантна. Освен това е пълен с хранителни вещества като витамин С, витамин К, витамин Е, фолиева киселина и калий. Те също имат много антиоксиданти и са добър източник на фибри. Техните малки черни семена са годни за консумация, както и размитата кафява кора, въпреки че мнозина предпочитат да белят кивито, преди да го ядат.

Благодарение на различни места за отглеждане, кивито може да бъде през цялата година. Те се отглеждат в Калифорния от ноември до май и в Нова Зеландия от юни до октомври. Кивито може да се намери и под формата на добавки.

1. Може да помогне за лечение на астма

Смята се, че голямото количество витамин С и антиоксиданти, които съдържат кивито, всъщност може да помогне за лечението на хора с астма. Едно проучване от 2000 г. установи, че има благоприятен ефект върху белодробната функция сред тези, които консумират редовно пресни плодове, включително киви. Пресните плодове като кивито могат да намалят хрипове при податливи деца.

2. Подпомага храносмилането

Кивито има много фибри, които вече са полезни за храносмилането. Те също така съдържат протеолитичен ензим, наречен актинидин, който може да помогне за разграждането на протеина. Едно проучване установи наскоро че екстрактът от киви, съдържащ актинидин, значително подобрява храносмилането на повечето протеини.

3. Подсилва имунната система

Кивито е богато на хранителни вещества и е пълно с витамин С. Всъщност само 1 чаша киви осигурява около 273 процента от дневната препоръчителна стойност. Витамин С е основно хранително вещество, когато става въпрос за засилване на имунната ви система, за да се предпазите от болести. Едно проучване дори установи, че кивито може да подпомогне имунната функция и да намали вероятността от развитие на настинки или грипоподобни заболявания. Това е особено вярно за рисковите групи като възрастни над 65 години и малки деца.

4. Намалява риска от други здравословни състояния

Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на нашата ДНК. Това може да доведе до здравословни проблеми. Отчасти благодарение на своите антиоксиданти, има някои доказателства от по-старо проучване, че редовната консумация на киви или екстракт от киви намалява вероятността от оксидативен стрес.

Тъй като окислителното увреждане на ДНК е силно свързано с рак на дебелото черво, редовната консумация на киви също може да намали риска от рак на дебелото черво.

5. Може да помогне за управление на кръвното налягане

Плодовете киви не само могат да осигурят допълнителен тласък на имунната ни система, но също така могат да ни помогнат да управляваме кръвното си налягане. А Проучването от 2014 г. намери доказателства че биоактивните вещества в три киви на ден могат да понижат кръвното налягане повече от една ябълка на ден. В дългосрочен план това може да означава и намален риск от състояния, които могат да бъдат причинени от високо кръвно налягане, като инсулти или инфаркти.

6. Намалява съсирването на кръвта

Освен че ни помага да управляваме кръвното си налягане, кивито всъщност може да намали съсирването на кръвта. Проучване от университета в Осло установи, че яденето на две до три киви на ден значително намалява риска от съсирване на кръвта. Установено е също, че намаляват количеството мазнини в кръвта. Изследователите казаха, че тези ефекти са подобни на тези от дневната доза аспирин за подобряване на здравето на сърцето.

7. Предпазва от загуба на зрение

Дегенерацията на макулата е водещата причина за загуба на зрението и кивито може да ви помогне да предпазите очите си от нея. Едно проучване установи, че яденето на три порции плодове на ден води до дегенерация на макулата намалява с 36 процента. Смята се, че високите нива на киави на зеаксантин и лутеин допринасят за този ефект.

Потенциални рискове

Яденето на плодове киви се счита за безопасно за повечето хора. Основното изключение е за тези, които са алергични. Признаците на алергия към киви включват сърбеж в гърлото, подуване на езика, затруднено преглъщане, повръщане и копривна треска. Рискът от алергия към киви се увеличава, ако сте алергични и към лешници, авокадо, латекс, пшеница, смокини или маково семе.

В редки случаи кивито може да забави съсирването на кръвта, увеличавайки кървенето. Това може да увеличи тежестта на нарушенията на кървенето. Ако имате нарушение на кървенето или ви предстои операция, избягвайте да ядете киви.

Форми и дози

Кивито може да се яде както е или да се смесва в смути. Най -добре е да не готвите киви, така че да запази съдържанието на витамин С. Може да се приема и като добавка. Добавките могат да бъдат под формата на прах, таблетки или капсули и обикновено се правят от екстракт от киви.

Дозата, която приемате, зависи от фактори като възраст, здравословно състояние и какво се опитвате да лекувате. Яденето на едно до три кивита на ден е достатъчно за повечето хора, за да получат тласък на хранителните вещества от плода. Дневната доза на някои киви на прах е около 5,5 грама. Следвайте инструкциите за добавките, които приемате, и попитайте Вашия лекар, преди да започнете нов режим на добавки. Те ще могат да ви кажат колко е безопасно за вас.

Рецепти

Ако искате да добавите повече киви към вашата диета, за да се възползвате от предимствата му, можете лесно да го включите в редица рецепти. Страхотни са за добавяне към закуската ви, самостоятелно или нарязани върху гръцко кисело мляко. Ето още няколко страхотни идеи за рецепти за киви:

  • ягодово киви смути
  • бананова плодова салата от киви
  • супа от киви и лайм с морска сол

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss