7 неща, които научих от международната връзка

Тадеу Драйер/Стокси Юнайтед

Като начало, добрият акцент никога не остарява.

И ако никога не сте имали секси бразилец да ви шепне флиртуващо ласкателство на ухото, добре, предлагам ви да резервирате първия си полет след пандемията до Рио де Жанейро и да видите какво ще се случи след това.

Откакто изградих собствената си изцяло дигитална кариера през 2018 г., призовах шепа страни у дома и мимолетно пътувах през още повече. (Въпреки че в момента това е на пауза по очевидни причини.)

Следователно моят любовен живот беше адски интересен.

Независимо дали ставам на борда на лодка за гмуркане на Големия бариерен риф или продължаваща романтика на множество континенти, имах справедлив дял от ситуации с хора от цял ​​​​свят.

Влюбването (или похотта) в някой от друга страна е малко като скачане на влакче с превръзка на очите. Завоите са дори по-малко предвидими от типичната връзка, но, по дяволите, спадът е епичен и сега съм закачен.

Освен как да скрия вик за раздяла сеш в самолет с грацията на газела, ето какво научих по пътя.

Културните различия могат да бъдат трудни, но добавят чудо към най-простите неща

Недоразуменията са естествени, но винаги трябва да се решават. Различните модели на комуникация може да означават, че партньорът ви дори не знае как или защо ви е разстроил – така че говорете, ако можете.

В по-лекия край някои от шегите ви може да се провалят поради културни пропуски, но често разликите между вас и партньора ви могат да се окажат невероятна сила.

Най-обикновените разговори – като това как правите яйцата си сутрин – могат да се превърнат в дълбоко гмуркане във вашите съответни култури.

Готвенето на вечеря заедно може да бъде по-забавно от епизод на „Нарязани“. И споровете за това как да се произнася думата „алуминий“ могат да се превърнат в любимо занимание.

Твърде много пъти, за да ги преброя, открих, че се учудвам с радост на най-обикновените неща в моите международни отношения.

Да научиш за друга култура чрез историите на някой, за когото дълбоко се грижиш, е невероятно красиво преживяване.

Очакванията за отношенията варират значително в различните страни

Не знам за вас, но моят отговор „бий се или бягай“ изтича със светкавична скорост, когато някой се опита да ме направи своя жена веднага.

Лично, когато става дума за връзки, обичам да казвам, че „винаги се успокоявам, докато не го направя“. С други думи, обикновено не търся нищо конкретно, докато не ме удари в лицето — като (много привлекателна) тухла.

Работата е там, че някои страни използват думите „партньор“, „приятелка“ или „гадже“ съвсем небрежно – докато в Съединените щати тези етикети често оправдават прословутия разговор „какви сме ние“.

Някои се движат бързо. Други са болезнено бавни.

Изпитал съм и двете страни на монетата: избягване на пичове с брачни халки, но също и търсене на обвързване в други, които изглежда не обръщат внимание на концепцията.

Имах хора да разказват на родителите си за мен седмица след като се срещнем и други, които просто завинаги избягват темата за срещи.

Това е хвърляне.

Ако това все още не се е случило в родната ви страна, бъдете готови да се сблъскате с много различна времева линия от вашата.

Така или иначе, един от най-приятните уроци, които научих, е, че почти всеки иска едно и също нещо, независимо от това откъде идва: невероятна човешка връзка и много от нея.

Ние сме чувствителен вид по сърце, дори ако обществените норми на нашите държави са учили някои да носят броня.

Няма глобален стандарт за емоционално изразяване

Сега аз съм силно емоционална американка, която ще изрази мислите си по-бързо от много хора. Но не всеки израства в общество, благоприятно за уязвимост – или в общество с много емоции.

Понякога може да съм затрупал хората с настоятелното си признаване на чувства, погрешно приемайки, че е също толкова лесно за тях да споделят какво се случва в умовете им.

През 2019 г. аналитичната компания Gallup публикува доклад за глобалните емоции след проучване на хора от над 140 страни и територии за ежедневните им емоционални преживявания.

На хората бяха зададени въпроси с да или не за това дали са изпитали пет положителни и пет отрицателни емоции през последния ден.

Според резултатите латиноамериканските страни са сред най-емоционалните в света с голям брой отговори с „да“ относно изживяването на широк спектър от емоции – повечето от тях са положителни.

Нямах нужда точно от Галъп, за да ме доведе до това заключение — очите „Обичам те“ от безброй джентълмени на дансинга в Колумбия бяха солидна улика — но е очарователно да видя цифрова връзка.

Нашата среда формира както това, така и това, което чувстваме, а културата играе огромна роля в това.

Дългото разстояние не е (винаги) краят на света

Има голямо разстояние – и след това има чакай разстояние. Пътуването от Минеаполис до Милуоки звучи като бриз, когато го сравните с живота в Токио с любовник в Танзания.

Колкото и да е трудно, не е обречено. Има много начини да накарате връзките на дълги разстояния да работят.

Освен това, въпреки че може да е разочароващо, общите приливи и отливи в ежедневния живот могат да теглят вас и партньора ви в противоположни посоки, което в крайна сметка кара разделените периоди да се чувстват полу-нормални.

Ако трябва да сте разделени за продължителен период от време, уверете се, че имате разговор по-рано, отколкото по-късно за вашите индивидуални нужди и очаквания.

Например, искате ли да провеждате видеообаждане веднъж седмично? Редувате ли се да пътувате един до друг (както позволява пандемията) на всеки няколко месеца?

Намирането на структура, която работи и за двама ви, ще ви откъсне или ще откъсне времето ви. Това, както и снимка на NSFW по съгласие тук и там, наистина могат да поддържат огъня жив.

Способността ви да бъдете търпеливи и гъвкави ще скочи до небето

Без значение колко глобализиран става нашият свят, все още има много технически предизвикателства, свързани с срещата с някого от далечна земя.

Може да се сблъскате с визови усложнения или да попаднете в капан в отделни държави поради пандемия, която затваря границите.

Понякога вашите планове просто не се подреждат логистично в начина на живот на експат – например ако сте нов в града и те имат планове да напуснат скоро.

Скоро вашата гъвкавост ще съперничи с тази на олимпийски гимнастик.

Изпитанията и премеждията са всичко друго, но не и „нормални“, що се отнася до взаимоотношенията, но всички досадни усложнения могат да ви направят все по-пъргави.

Търпението във всички тези начинания, независимо дали сте разделени в продължение на месеци, или се опитвате да разберете каменно-студената културна разлика, е от ключово значение за преминаването през трудни времена.

Понякога една връзка не си струва да летите по света

„Майни го“ се превърна в мое мото през годините и шамарните преследвания на сърцето не са изключение.

Аз съм малко поемащ риск безнадежден романтик и от време на време това слага превръзка на очите на логическата страна на мозъка ми.

Да, може би сте напълно наясно, че летенето на 8 392 мили за някой, за когото имате горещини, е малко безразсъдно. Но като се има предвид възможността, обзалагам се, че бихте го направили поне веднъж в името на тръпката.

Може да е перфектно, а може и да е пълен провал. Така или иначе, вие ще се поучите от него – определено го направих.

Без значение какво ще стане адска история

Приключенията на сърцето, дори и да се разтварят накрая, могат да ви оставят със спомени и истории, които ще се преразказват цял ​​живот.

Дори не се опитвам да бъда нахален; вярно е, кълна се.

Дори и сега не мога да не се усмихна при мисълта за миналите ми пътувания – тези, които са родени единствено от искрата на човешката връзка, еднопосочните полети, резервирани импулсивно, и всички странни различия, които ни доведоха по-близо един до друг.

Дори съм благодарен за края, които са ми причинили болка, наслаждавайки се на страстта, която някога беше, и начина, по който станах по-силен от нея.


Сара Лемпа е писател и креативен медиен стратег, отразяващ радостите (и предизвикателствата) на начина на живот при пътуване, психичното здраве и самостоятелното предприемачество. Нейната работа се появява в Business Insider, VICE, и SUITCASE Magazine, наред с други. Понастоящем базирана в Индонезия, тя се нарича дом на множество държави и по пътя си е обиколила шест континента. Когато тя не откъсва парче, ще я забележите да се заглушава на груути бийтове или да кара мотоциклет. Бъдете в крак със Сара в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss