7 начина да намерите облекчение за свързания с алергията дискомфорт в очите

Очите, които сълзят, сърбят или се зачервяват, могат да бъдат свързани с излагане на алерген. Въпреки че някои видове капки за очи могат да помогнат, може да са необходими други специфични за алергията лечения за пълно справяне със симптомите.

Алергията е вид реакция на свръхчувствителност в организма. Това се случва, когато имунната ви система греши обикновено безвредни частици като потенциални заплахи, предизвиквайки имунен отговор. Хистамините, химикали, отделяни от тялото по време на алергична реакция, причиняват сърбеж и възпаление.

Когато даден алерген засегне очите ви, или от пряка експозиция, или като част от реакция на цялото тяло, очите ви може да увеличат производството на сълзи като начин за изхвърляне на алергените и успокояване на свързаното с тях дразнене. Очните алергии са известни като очни алергии или алергичен конюнктивит.

Свързаният с алергията дискомфорт в очите може да идва от различни източници, включително цветен прашец, пърхот от домашни любимци, мухъл и прах. Не е ясно защо някои хора изпитват алергии, когато други не.

Когато алергиите причиняват сърбеж, сълзене, червени или подпухнали очи, различни продукти без рецепта (OTC) и терапии с рецепта могат да помогнат.

Изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи са извънборсови продукти, предназначени да помогнат за смазване на очите. Те обикновено се използват за лечение на сухота в очите, но също така могат да помогнат за изхвърлянето на алергените.

Изкуствените сълзи няма да спрат алергичната реакция, защото не съдържат антихистаминови съставки. Но ако се използват навреме, те могат да помогнат за намаляване на алергичния отговор, като помогнат за премахване на дразнителя.

Някои продукти за изкуствена сълза съдържат консерванти, за да предотвратят растежа на бактериите в капкомерите. Консервантите могат да причинят собствена форма на дразнене на очите, особено при продължителна или честа употреба. Някои хора също могат да имат алергични реакции към различни консерванти.

Когато избирате изкуствени сълзи, помислете за опции без консерванти. Продуктите могат да се съхраняват в хладилник, за да се увеличи техният успокояващ ефект върху очите.

Антихистаминови капки

Антихистаминовите капки за очи могат да бъдат закупени без рецепта или лекар може да ги предпише в по-силни формулировки. Те съдържат антихистамини, химикали, които се свързват със същите рецепторни места в тялото като хистамин, блокирайки неговите ефекти.

Различните антихистамини осигуряват различни нива на облекчение. Под формата на капки за очи те могат да помогнат само за няколко часа. Може да се наложи да се използват няколко пъти всеки ден.

Много антихистаминови капки без рецепта и без рецепта също съдържат стабилизатори на мастоцитите. За разлика от антихистамините, които блокират само ефектите на хистамина, стабилизаторите на мастните клетки работят за предотвратяване на хистамин.

Мастните клетки са част от алергичния отговор на тялото ви. Със стабилизаторите на мастните клетки е по-малко вероятно мастните клетки да се активират от алергени и е по-малко вероятно да отделят възпалителни химикали като хистамин.

Деконгестанти

Когато имате запушен нос, може да посегнете към назален деконгестант. Предлагат се и деконгестанти за очи и действат по подобен начин, свивайки кръвоносните съдове.

В носа ви свиването на кръвоносните съдове помага за намаляване на отока в лигавицата на носната ви кухина, като ограничава притока на кръв. В очите ви свиването на кръвоносните съдове прави кръвоносните съдове да изглеждат по-малко видими, намалявайки зачервяването.

Деконгестантните капки за очи не предотвратяват или спират алергична реакция. Те могат да помогнат за намаляване на зачервяването от очни алергии, но не са подходящи за продължителна употреба.

Американският колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) препоръчва да се избягва употребата на деконгестантни капки за очи за повече от няколко дни. Продължителната употреба може да причини повторно зачервяване, състояние, при което съдовете на очите се разширяват над нормалния си размер, след като лекарството изчезне.

Перорални антихистамини

Пероралните антихистамини, предлагани по рецепта или без рецепта, също могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, свързан с очната алергия. Пероралните антихистамини блокират ефектите на хистамините на системно ниво или на ниво цялото тяло.

Вашият лекар може да препоръча добавяне или основно използване на перорален антихистамин по няколко причини.

Не всички алергични реакции, които причиняват очни симптоми, са свързани с директно излагане на алерген. Освобождаването на хистамин от излагане на алерген в други части на тялото може също да засегне очите, причинявайки симптоми.

Пероралните антихистамини могат да предложат по-дълго облекчение от капките за очи. Много могат да работят в тялото за 12–24 часа. Ако не сте в състояние непрекъснато да прилагате антихистаминови капки за очи, пероралните лекарства могат да предложат надеждна алтернатива.

Добавянето на перорален антихистамин към антихистаминови капки за очи може да предложи по-пълно управление на алергичните реакции в цялото тяло, дори ако произхождат от очите.

Алергични инжекции

Алергичните инжекции, известни също като алергенна имунотерапия, действат много като ваксина. Те излагат тялото ви на малки количества алерген като начин за насърчаване на толерантност и изграждане на имунитет.

Алергичните инжекции не се използват за незабавно облекчаване на симптомите на алергии. С други думи, ако имате очна алергична реакция, вашият лекар няма да ви даде алергична инжекция, за да накара тези симптоми да изчезнат.

Вместо това алергичните ваксини помагат за облекчаване на симптомите на очни алергии с течение на времето. Колкото повече сте изложени на контролируеми количества алерген, толкова повече тялото ви става способно да разпознае, че не е заплаха, когато имунната система го срещне.

Инжекциите против алергия действат различно при всеки. Те може да не са толкова ефективни, ако сте изложени на високи нива на алергена във вашата среда или ако сте алергични към множество дразнители.

Други лекарства

Ако имате тежък дискомфорт в очите, свързан с алергия, Вашият лекар може да предпише други видове лекарства в допълнение към антихистамините.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства в капки за очи или перорални форми могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с очните алергии, като намаляват възпалението.

Кортикостероидите, предлагани по рецепта в очни или перорални форми, могат да помогнат за потискане на имунния отговор, който причинява алергии. Те работят за предотвратяване на производството на специфични възпалителни вещества в тялото, които допринасят за алергичния дискомфорт.

Промени в начина на живот

Когато става въпрос за очни алергии, превенцията е ключова. Предприемането на стъпки за избягване на излагането на известни алергени може да помогне за намаляване на нуждата ви от лечение.

Според ACAAI, ето някои съвети за избягване на излагане:

 • Стойте на закрито колкото е възможно повече, ако сте алергични към външни алергени.
 • Избягвайте използването на вентилатори, които могат да циркулират алергени.
 • Не докосвайте очите си с немити ръце.
 • Носете очила, когато сте навън, за да защитите очите си.
 • Използвайте климатици в сградите и колите, вместо да отваряте прозорци.
 • Избягвайте сухо прах или метене.
 • Перете спалното бельо често при температура на водата най-малко 130°F (54°C).
 • Използвайте спално бельо, устойчиво на акари.
 • Поддържайте нива на влажност на закрито между 30% и 50%, за да ограничите растежа на мухъл.
 • Дръжте домашни любимци извън спалнята, ако сте алергични към пърхота им.
 • Измийте ръцете си веднага след докосване на известен алерген.
 • Пременете или вземете душ и изперете дрехите си, след като сте били извън дома си.

Дискомфортът, свързан с алергията в очите, идва от имунен отговор, който предизвиква зачервяване, възпаление и сърбеж в очите.

Въпреки че капките за очи, пероралните лекарства и инжекциите за алергия могат да помогнат за облекчаване на симптомите на очни алергии, не всеки продукт е подходящ за продължителна употреба или е полезен за справяне с основните причини за алергиите.

Тъй като неправилната употреба на капки за очи може да влоши някои заболявания на очите, важно е да говорите с очен лекар или алерголог, преди да опитате нов продукт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss