7 знаменитости с болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е често срещано заболяване на нервната система. Болестта на Паркинсон е прогресивно заболяване. Симптомите, като тремор и забавено движение, могат да бъдат толкова леки, че остават до голяма степен незабелязани за дълъг период от време. След това, когато разстройството се влоши, те стават по-забележими. Тези известни актьори, политици и общественици са диагностицирани с болестта на Паркинсон и открито говорят за преживяванията си.

Майкъл Дж. Фокс

Когато му поставиха диагноза болестта на Паркинсон, лекарите казаха на Фокс, звезда от класическата поредица от филми „Завръщане в бъдещето“, че му остават 10 години да работи. Това беше преди 26 години, през 1991 г., когато актьорът беше само на 30 години.

Фокс криеше диагнозата си в продължение на няколко години, поемайки много актьорски роли, за да изпълни краткото време, което смяташе, че му остава. Тогава през 1998 г. канадецът прие състоянието му и обяви, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

„Мислех, че е грешка. Получих няколко втори и трети мнения“, каза Фокс пред „Today Show“ през 2014 г. „Това е дегенеративно, прогресиращо заболяване. Не можете да кажете: „Можете да очаквате това отсега нататък“. Освен това в болестта има срам.”

След като разказа на света за състоянието, Фокс създаде Фондация на Майкъл Дж. Фокс за изследване на Паркинсон. Днес фондацията и Fox активно търсят лек за болестта. „След като поставих диагнозата си известна, това беше огромна възможност, огромна привилегия“, каза Фокс. „Имаме някои невероятни хора, които са свършили невероятна работа, и ние доведохме тази фондация до място, където сме ключови играчи в търсенето на лек.“

Мохамед Али

Световноизвестният боксьор беше известен със своите ужилващи думи и бързия си удар, но ужилването на болестта на Паркинсон беше една битка, която местният жител на Луисвил, Кентъки, не можеше да победи.

Али боксира до 1981 г. Само три кратки години по-късно той е диагностициран с болестта на Паркинсон. Неговите лекари приписват състоянието на мозъчни травми от години на бокс.

След като напусна ринга, той работи в помощ на много религиозни и благотворителни организации. С течение на времето болестта на Паркинсон взе своето. В интервю от 1991 г. Брайънт Гъмбел от NBC попита Али дали се притеснява от публични изяви, тъй като прогресията на болестта става по-очевидна.

„Осъзнавам, че гордостта ми би ме накарала да кажа „не“, но ме е страх да си помисля, че съм твърде горд, за да дойда на това шоу заради състоянието си“, каза той. „Може да умра утре, може да умра следващата седмица. Не знам кога ще умра.” Пет години по-късно, през лятото на 1996 г., Али заема централната сцена на Игрите в Атланта и запали олимпийския огън пред света от обожаващи фенове. Той почина през 2016 г., 32 години след като му беше диагностицирана болестта на Паркинсон.

Джанет Рено

Първата жена главен прокурор на Америка се сблъска с много сериозни проблеми, включително намирането на Unabomber и прекратяването на 51-дневната обсада на клон Давидиан в Уако, Тексас, по време на нейния мандат. Тя заемаше поста почти осем години и две години след мандата си тя започна да изпитва необичайни симптоми.

„Забелязах тремор при сутрешните си разходки из Капитолия. Първоначално беше само леко потрепване, но постепенно се влоши и затова отидох на лекар“, каза Рино пред Neurology Now през 2006 г. „Той ми зададе няколко въпроса, прегледа ме и ми каза, че имам Паркинсон и че Ще съм добре 20 години. Тогава той започна да ми говори за въпроси, свързани с насилието, свързани със системата на наказателното правосъдие!“

Рено почина през 2016 г., повече от 20 години след диагнозата. Между тези две точки тя живееше здрав живот, изпълнен с каяк, упражнения и бягане за губернатора на Флорида. Рено каза в същото интервю за Neurology Now, че не би могла да бъде толкова успешна без лекарите си.

Чарлз М. Шулц

Може да не знаете името и лицето му, но със сигурност познавате изкуството му. Шулц е създателят на комикса „Peanuts“, който включва много обичани герои като Чарли Браун, Луси ван Пелт, Снупи, Шрьодер и Линус ван Пелт.

Шулц започва да показва признаци на болестта на Паркинсон повече от десетилетие преди да бъде официално диагностициран през 90-те години.

„Просто е досадно“, казва Шулц на интервюиращия Майкъл Бариър през 1988 г. „Това ме забавя и трябва да пиша много внимателно. След сърдечната ми операция беше нетърпимо и след това си счупих коляното, играейки хокей. Това беше по-лошо от сърдечната операция; просто ми отне целия живот. Спомням си, че един ден се върнах и бях толкова слаб, че най-накрая трябваше да се откажа. Просто не можех да държа тази писалка неподвижна. Трябва ли да седя тук до края на живота си и да рисувам тези неща, докато всичките ми приятели умират или се пенсионират?

Линда Ронщат

Носителката на награда “Грами” Линда Ронщат направи кариера, като изработи и изпее някои от най-популярните американски мелодии, включително “You’re No Good” и “Don’t Know Much”, които тя изпя с Арън Невил. Певческата й кариера започва в средата на 60-те години на миналия век, когато фолк рокът прави вълни и нараства в популярност. Преди да се пенсионира през 2011 г., тя издава 30 студийни албума и 15 колекции от най-големите си хитове.

Само година след като се пенсионира, Ронщат е диагностициран с болестта на Паркинсон и разстройството е оставило Залата на славата на рокендрола да не може да пее.

„Е, като пораснах, получих болестта на Паркинсон, така че изобщо не можех да пея“, каза Ронщат пред Vanity Fair през 2013 г. „Това се случи с мен. Пях с най-добрата си сила, когато развих Паркинсон. Мисля, че го имам от доста време.”

Също през 2013 г. певицата каза пред AARP, The Magazine, че подозира, че има заболяването няколко години, преди да й бъде поставена диагноза. „Мисля, че го имам вече седем или осем години, защото съм имал симптомите толкова дълго. След това имах операция на рамото, така че си помислих, че трябва да е причината за треперенето на ръцете ми. Паркинсоновата болест е много трудна за диагностициране“, каза тя. „И така, когато най-накрая отидох при невролог и той каза: „О, имате болест на Паркинсон“, бях напълно шокиран. Бях напълно изненадан. Не бих подозирал това след милион, милиард години.

Джони Исаксън

Джони Исаксън, три мандата на американския сенатор от Джорджия, беше диагностициран с болестта на Паркинсон през 2013 г. Южният републиканец имаше само една година след друг сезон на преизбиране, когато направи диагнозата публично достояние през 2015 г.

„Докато съм изправен пред това здравословно предизвикателство, се борих дали да го разкрия публично“, каза той пред The ​​Washington Post. „Наскоро споделих новината с трите ми пораснали деца и моите висши служители преди няколко месеца. Тяхната подкрепа, заедно с твърдата подкрепа на съпругата ми Даян, ми помогнаха да направя тази стъпка днес. В крайна сметка реших, че трябва да се справя с личното си здравно предизвикателство със същата прозрачност, която съм подкрепял през цялата си кариера.

Били Греъм

Християнски евангелист, служител и писател Били Греъм може да е най-известен със своите големи митинги, радиопроповеди и телевизионни изяви. Роденият в Северна Каролина е служил и като духовен съветник на няколко американски президенти, включително Айзенхауер, Джонсън и Никсън.

През 1992 г. министърът е диагностициран с болестта на Паркинсон, но той не се оттегля от служението си до 2005 г. През 2010 г. той каза пред AARP, The Magazine: „Имам добрите си дни и лошите си дни“.

Днес 98-годишният живее в Монтрит, Северна Каролина, родния му град в планините Блу Ридж.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss