6 успокояващи йога пози за деца, които се нуждаят от хапче за охлаждане

Нашият забързан свят може да накара дори най-организирания възрастен да се почувства стресиран. Така че само си представете как тази главоломна скорост се отразява на вашето дете!

Вашето дете може да не е в състояние да идентифицира, че сложната емоция, която изпитва, е стрес, така че внимавайте за предупредителни знаци като:

  • изиграване
  • намокряне на легло
  • проблеми със съня
  • стават оттеглени
  • физически симптоми като болки в стомаха и главоболие
  • агресивно поведение, особено към други деца

Добре известно е, че йога може да помогне на възрастните да се отпуснат и няма причина малките йоги да не могат да извлекат същите прекрасни ползи.

„Йога помага на децата да забавят темпото и да се съсредоточат“, казва Кари Том от Charlotte Kid’s Yoga. Проучване на Калифорнийския държавен университет установи, че йога не само подобрява представянето в класната стая, но също така помага за подобряване на чувството за собствена стойност и самочувствие на децата.

Всъщност Кари казва, че все повече и повече училища признават силата на йога, добавяйки я към учебната си програма като здравословна форма на физически упражнения и положителен механизъм за справяне със стреса.

„Нещо толкова просто като забавянето и дълбокото вдишване може да помогне на детето да бъде по-малко тревожно и по-успешно, докато прави тест“, казва тя.

Никога не е твърде рано – или твърде късно – да представите йога на детето си.

„Децата се раждат, знаейки как да правят пози, които наричаме йога“, посочва Кари. Има една поза, наречена Happy Baby с причина!

За да фокусирате естествената склонност на детето си към игра в редовна практика, можете да потърсите подходящо за деца студио или да изтеглите онлайн клас по йога. Можете също да започнете, като научите детето си на тези седем успокояващи пози.

След като детето ви научи позите, практикувайте редовно, за да предотвратите стреса, въпреки че йога може да помогне на детето да се успокои, след като изпита истерика. Не забравяйте да го поддържате лек и глупав. Започнете с малко – една-две поза може да са всичко, за което детето ви има време за внимание в началото. С времето и възрастта тяхната практика ще се задълбочи.

„Намалете темпото и присъствайте! Свържете се с детето си и оставете детето ви да ви научи“, напомня ни Кари.

1. The Warrior Series

Тази серия, която се прави в позиция на удар с изпънати ръце, изгражда сила и издръжливост. Това е ободряваща поза, която освобождава негативността чрез методично дишане.

Warrior I и II са страхотни за начинаещи. Направете тази серия забавна. Можете да извикате войнишки крещи и да прогоните игрови мечове и нагръдници.

2. Котка-крава

Твърди се, че разтягането котка-крава създава емоционален баланс, като същевременно освобождава мускулите на гърба и масажира храносмилателните органи. Когато учите детето си на тези прости пози, разиграйте темата за животните. Мукайте, докато изпускате гръбнака си и мяукайте, докато извивате гърба си.

3. Куче, обърнато надолу

Тази поза осигурява страхотно разтягане, като същевременно освобождава напрежението във врата и гърба. Отново – разиграйте темата за животните с лай и размахваща се „опашка“, която помага за допълнително разтягане на мускулите на краката.

4. Поза на дърво

Тази балансираща поза развива съзнанието и тялото, подобрява стойката и отпуска ума.

Детето може да намери предизвикателство да балансира на единия крак, така че го насърчавайте да постави крака си, където му е удобно. Може да бъде подпряна на земята, близо до противоположния глезен или под или над противоположното коляно.

Разтягането на ръце над главата също помага за поддържане на позата.

5. Честито бебе

Децата гравитират към тази забавна, глупава поза, която отваря бедрата, подравнява гръбначния стълб и успокоява ума. Насърчавайте детето си да се люлее напред-назад в тази поза, тъй като действието осигурява нежен масаж на гърба.

6. Поза за сън

Ние наричаме позата на трупа „Поза за сън“, когато работим с деца.

Тази поза обикновено затваря йога практика и насърчава дълбоко дишане и медитация. Можете да поставите топла, влажна кърпа върху очите на детето си, да пуснете релаксираща музика или да направите бърз масаж на краката, докато почиват в Савасана.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss