6 седмици на бременността: симптоми, съвети и още

Жена, която яде здравословна храна на 6 седмици от бременността
Stocksy

Ранната бременност е свързана с вълнение, нерви и много хормони, които предизвикват различни симптоми. Това е вълнуващо, но също така може да бъде пълно с нови за вас чувства.

Може да започнете да усещате неща, които приличат на симптоми на ПМС, като умора, главоболие, възпалени гърди, спазми, често уриниране, допълнително газове или подуване на корема. След това има страшното сутрешно гадене, което много бременни изпитват в началото.

Но всички тези не толкова забавни симптоми означават, че тялото ви произвежда правилните хормони в точното време, за да започне да подпомага развитието на вашето красиво бебе!

Нека поговорим за всичко, което ви се случва на 6-та седмица от бременността.

Промени във вашето тяло

До 6-та седмица от бременността започвате да забелязвате промените в тялото си и хормоните на бременността са в преувеличение, което причинява всички тези симптоми, които споменахме.

Въпреки че хората все още не виждат, че сте бременна, матката ви расте. Това може да притисне пикочния ви мехур и да ви накара да бързате по-често до тоалетната. Повишеният приток на кръв към бъбреците също допринася за по-честото уриниране.

Твоето бебе

Илюстрация от Алиса Кийфър

На 6-та седмица вашето бебе е с дължина около 1/8 до 1/4 инча или с размерите на зърно от нар или оризово зърно. Все още толкова мъничка! Бебето прилича на попова лъжичка, с малка опашка, която ще се превърне в гръбначен стълб.

Малките пъпки са на път да се превърнат в ръце, крака и уши. Мозъкът, белите дробове и други органи също се развиват.

Въпреки че е твърде рано да се види дали бебето има носа на леля Ела, това, което ще се превърне в черти на лицето, се разкрива. Има зъби и тънък слой кожа. Сърдечният ритъм на бебето често може да бъде открит чрез вагинален ултразвук на този етап от бременността.

Развитие на близнаци на седмица 6

Повече бебета може да означава повече забавление. Но имате по-висок риск от развитие на определени усложнения при бременност, ако носите няколко бебета. Ето най-честите усложнения, които може да искате да обсъдите с Вашия лекар:

 • анемия
 • прееклампсия
 • гестационен диабет
 • вагинално кървене
 • холестаза на бременността
 • Синдром на трансфузия от близнаци към близнаци, който се появява, когато едното бебе получава повече кръв от другото бебе

 • преждевременно раждане
 • ограничаване на вътрематочното развитие или забавен растеж на плода

Ако сте диагностицирани с близначна бременност (или повече), курсът на лечение може леко да се промени. Може да се нуждаете от по-чести прегледи, да се сблъскате с определени ограничения или дори да планирате по-ранно раждане чрез цезарово сечение, ако вашият медицински екип счете за необходимо.

Хората, които са бременни с близнаци, обикновено наддават повече. Това наддаване на тегло за хора с индекс на телесна маса (ИТМ) от 18,5 до 24,9 е около Общо от 37 до 54 паунда, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Освен това обикновено се нуждаете от повече хранителни вещества, отколкото ако носите само едно бебе, включително:

 • фолиева киселина
 • калций
 • желязо
 • протеин

Симптоми на 6 седмица от бременността

Бременността е в изобилие от вълнение, но управлението на неприятните симптоми може да се окаже предизвикателство (и понякога да попречи на забавлението). Но повечето не са твърде тревожни и не траят вечно.

Някои симптоми за бременност на 6 седмици включват:

 • сутрешно гадене
 • често уриниране
 • умора
 • подути или възпалени гърди
 • по-големи и по-тъмни ареоли около зърната
 • чувство емоционално или раздразнително

Ето повече за това как да управлявате тези симптоми, за да можете да се съсредоточите върху подготовката за бебе на борда.

Сутрешно (следобедно, вечерно и нощно) гадене

Сутрешното гадене е често срещано явление! относно 70 до 80 процента от бременните хора изпитват гадене и повръщане в даден момент от бременността си.

Може вече да изпитвате сутрешно гадене, което за мнозина не се ограничава само до сутринта.

Причината за сутрешното гадене не е напълно изяснена, но се смята, че повишаването на хормона човешки хорион гонадотропин играе роля. Повечето хора се чувстват по-добре през втория триместър.

Говорете с вашите доставчици на здравни услуги, ако гаденето или повръщането ви се чувстват необичайно екстремни, за да изключите хиперемезис гравидарум, който причинява тежко гадене и повръщане по време на бременност.

Какво можете да направите, за да се почувствате по-добре при сутрешно гадене:

 • Яжте малки порции няколко пъти на ден.
 • Дръжте под ръка храните, които понасяте добре, за да ги хапвате. Много жени се кълнат, че ядат солени крекери, преди да станат от леглото сутрин.
 • Избягвайте пикантни или мазни храни. Меката диета е склонна да намалява по-лесно.
 • Не лягайте веднага след хранене.
 • Опитайте се да избягвате миризми, които предизвикват гадене.
 • Пийте много течности, особено ако сте повръщали.
 • Посъветвайте се с Вашия лекар дали можете да приемате капсули от джинджифил или чай от джинджифил, което може да донесе облекчение.
 • Въпреки че проучванията за ефективността на витамин В6 за облекчаване на сутрешното гадене са неубедителни, Американски конгрес по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчва прием на добавки с витамин В6, когато е одобрено от Вашия лекар.
 • Някои жени съобщават за облекчение от носенето на акупресурни ленти, популяризирани за болест при движение.
 • Може да откриете, че гаденето ви е временно облекчено от кисели или кисели храни и напитки.

Пазарувайте добавки с витамин В6 онлайн.

умора

Чувствате се отпаднал? Умората, която вероятно изпитвате, е нормална. Причинява се от хормони на бременността и увеличен кръвен обем. По-лесното приемане може да се наложи да стане част от рутината ви.

Какво можете да направите, за да облекчите умората:

 • Дремете. Това може да се окаже предизвикателство, ако работите или се грижите за други деца, но намирането на време за сън през деня може да ви помогне в борбата с умората. Това ще бъде важно и след раждането на вашето бебе.
 • Лягай си по-рано.
 • Пийте повече течности по-рано през деня, за да не се налага да ставате толкова често през нощта.
 • Оставете други да поемат част от задълженията, ако е възможно.
 • Пропуснете кофеина и разчитайте на това да останете хидратирани и да вземете малко висококачествена енергия от плодовете.

запек

Пренаталните витамини често са жизненоважни за здравето на вас и вашето бебе, но цялото това желязо може да ви причини запек. Запекът е нежелан посетител, но може да бъде отстранен.

Какво можете да направите, за да облекчите запека:

 • Пийте много течности. Институтът по медицина препоръчва на бременните хора да пият 10 чаши течност всеки ден. Съвет: Ако урината ви е тъмно жълта, може да сте дехидратирани.
 • Увеличете консумацията на фибри, като ядете много плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни, боб, ядки и трици.

 • Размърдай се. Упражнението е полезно за тялото и ума, но също така помага за предотвратяване на запек.

 • Не се изкушавайте да приемате лаксативи, преди да говорите с Вашия лекар.

Какво да направите тази седмица за здравословна бременност

1. Насрочете пренатална среща с Вашия лекар или акушерка

Пренаталната грижа е важна за вас и вашето бебе, за да сте сигурни, че всички проблеми се лекуват бързо. Ако все още не сте го направили, сега е моментът да насрочите първоначалното си пренатално посещение.

Някои лекари обичат да ви виждат, когато сте бременна около 6 седмици. Други предпочитат да изчакат, докато достигнете 8 седмици или дори по-късно. Независимо от това, сега е моментът да го включите в книгите!.

2. Вземете вашите мултивитамини

Ако все още не сте започнали да приемате пренатален витамин (в идеалния случай трябва да започнете да ги приемате в годината преди да забременеете), трябва да започнете да приемате такъв тази седмица.

При първата Ви пренатална среща Вашият лекар ще Ви предпише добавка, съдържаща допълнителни витамини и минерали, от които Вие и Вашето бебе ще се нуждаете през цялата бременност. Ако няма да посетите лекаря си след няколко седмици, можете да се обадите в офиса и да поискате рецепта или тяхната препоръка без рецепта.

Пазарувайте пренатални витамини онлайн.

3. Не пушете

Пушенето увеличава риска от спонтанен аборт и други усложнения на бременността. Той също така увеличава риска на вашето бебе от здравословни проблеми и ниско тегло при раждане.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за програмите за спиране на тютюнопушенето. Може да е предизвикателство да се откажете, ако сте пушач, но си заслужава – за вашето здраве и за вашето бебе.

4. Без алкохол

Пиенето може да причини разстройство на феталния алкохолен спектър (FASD). Въпреки че симптомите варират, в най-екстремната си форма, FASD може да причини необичайни черти на лицето, затруднения в ученето и други здравословни проблеми. Има няма безопасна сума алкохол за пиене по време на бременност.

5. Пропуснете горещата вана и сауната

Горещите вани и сауните могат да увеличат риска от спонтанен аборт и аномалии на плода. Като правило избягвайте дейности, които повишават телесната ви температура над 101°F (38,3°C).

6. Яжте добре

Важно е да ядете питателни ястия през цялата бременност. Ако изпитвате сутрешно гадене, яжте храни, които ви звучат добре и които не ви разболяват.

7. Пийте много вода

Сега, когато сте бременна, е изключително важно да поддържате тази хидратация. Пийте поне 8 до 12 чаши вода на ден. Дехидратацията може да доведе до сериозни усложнения при бременност.

Ако ви е трудно да задържите водата, опитайте да добавите изстискване на лимон. В един проучване, се вижда, че лимоновата ароматерапия помага за намаляване на гаденето и повръщането при бременни хора.

8. Успокой се

Въпреки че е важно да продължите с упражнения с ниско въздействие, вие също трябва да се успокоите, когато сте уморени. Вашето тяло работи много усилено, за да подготви и отгледа вашето малко дете и му трябва време, за да се презареди.

Вашата първа пренатална среща

Въпреки че всеки здравен екип подхожда към грижите малко по различен начин, повечето включват следните стъпки при първоначалното пренатално посещение:

 • Персоналът ще прегледа вашата медицинска история, включително медицински състояния и операции, които сте имали, както и настоящите лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта. Имайте тази информация под ръка, когато отивате на срещата.
 • Вашето тегло, сърдечен ритъм и кръвно налягане ще бъдат проверени.
 • Вашият лекар ще назначи рутинни кръвни изследвания и ще поиска проба от урина.
 • По време на тазовия преглед Вашият лекар ще прегледа вагината, матката, таза, фалопиевите тръби и яйчниците.
 • Ще получите информация какво да очаквате по време на бременността си и инструкции за безопасна, здравословна бременност и бебе.
 • Ще имате време да задавате въпроси, така че обмислете всички неща, които искате да знаете.

Кога да се обадите на лекар

Много от това, което чувствате, е напълно нормално и няма за какво да се притеснявате. Но незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

 • вагинално кървене
 • изтичане на течност от вагината

 • силна болка в корема или таза
 • треска над 100,4°F (38°C)

 • замъглено зрение
 • силно главоболие
 • тежко или внезапно подуване на ръцете, лицето или пръстите
 • болка или парене при уриниране

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss