6 начина да поддържате венците си здрави

Какво е толкова страхотно за венците?

Когато става въпрос за здравето на устата ви, не всичко е в това колко са прави зъбите ви или колко ярка е усмивката ви. Не можете да забравите за венците си! Дори ако нямате кариес и имате най-перфектните чомпери в града, това не означава, че сте имунизирани срещу заболяване на венците. Тъй като обикновено е безболезнено, повечето хора нямат представа, че нещо не е наред с венците им.

Какво е заболяване на венците?

Заболяването на венците започва, когато плака се натрупва под и по протежение на линията на венците. Плаката е лепкава филмообразна субстанция, пълна с бактерии. Може да причини инфекции, които нараняват венците и костите, което води до заболяване на венците и кариес. Плаката също може да причини гингивит, най-ранния стадий на заболяване на венците. Гингивитът причинява венците ви да станат:

  • възпалена
  • търг
  • червен
  • подути
  • склонни към кървене

За щастие, тъй като костите и тъканите, държащи зъбите на място, не са засегнати, това увреждане е обратимо.

Можете също да развиете пародонтит, напреднала форма на заболяване на венците. Пародонтитът засяга костите, които държат зъбите ви на място. Ако не се лекува, може да унищожи венците, костите и тъканите, свързани със зъбите.

Последният стадий на заболяването на венците е напреднал пародонтит. Това е, когато влакната и костите, поддържащи зъбите ви, са унищожени. Това може да повлияе на захапката ви и може да се наложи премахване на зъбите.

Според Американската стоматологична асоциация (ADA) признаците, че може да имате заболяване на венците, включват:

  • постоянно лош вкус или дъх
  • отделяне или разхлабване на постоянни зъби
  • венците, които лесно кървят
  • венци, които са подути, червени или чувствителни
  • венците, които са се отдръпнали от зъбите ви

Заболяването на венците е предотвратимо. Ето няколко начина, по които можете да поддържате венците си здрави.

1. Конец за зъби

Почиствайте конец поне веднъж на ден. Това помага за премахване на плаката и храната, които са извън обсега на четката ви за зъби, според ADA. Няма значение кога чистите конец. Правете го вечер, правете го сутрин или го направете след обяд … просто го направете!

2. Редовно почиствайте зъбите

Вашият зъболекар може да открие ранни симптоми на заболяване на венците, ако ги виждате редовно. По този начин симптомите могат да бъдат лекувани, преди да станат по-сериозни. Професионалното почистване е единственият начин да премахнете зъбния камък. Той също така може да се отърве от всякакви плаки, които сте пропуснали при четкане или конец. Ако имате гингивит, миенето с четка, конецът и редовното почистване на зъбите могат да ви помогнат да го обърнете.

3. Откажете цигарите

Още една причина пушачите да се откажат: тютюнопушенето е силно свързано с появата на заболяване на венците. Тъй като тютюнопушенето отслабва имунната ви система, то също така затруднява борбата с инфекцията на венците, казват Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Освен това пушенето затруднява заздравяването на венците ви, след като са били повредени.

4. Четкайте два пъти на ден

Мийте зъбите си след всяко хранене. Това помага за премахване на храната и плаката, задържани между зъбите и венците. Измийте и езика си, тъй като в него може да има бактерии. Вашата четка за зъби трябва да има меки косми и да пасва удобно в устата ви, казват от клиниката Майо.

Помислете за захранвана от батерии или електрическа четка за зъби. Те могат да помогнат за намаляване на гингивита и плаката повече от ръчното четкане. Сменяйте четките за зъби или главите на четките за зъби на всеки три до четири месеца или по-рано, ако космите започнат да се разрушават.

5. Използвайте паста за зъби с флуор

Що се отнася до пастата за зъби, рафтовете на магазините са облицовани с марки, които твърдят, че намаляват възпалението на венците, освежават дъха и избелват зъбите. Как да разберете кой е най-подходящ за здрави венци? Уверете се, че сте избрали паста за зъби, която съдържа флуорид и има ADA печат за приемане. След това вкусът и цветът зависи от вас!

6. Използвайте терапевтична вода за уста

Обикновено се предлага на гишето, Терапевтичните води за уста могат да помогнат за намаляване на плаката, предотвратяване или намаляване на гингивита, намаляване на скоростта на развитие на зъбен камък или комбинация от тези ползи, според ADA. Плюс: Изплакването помага за премахването на хранителните частици и остатъците от устата ви, въпреки че не е заместител на конеца или четкането. Потърсете печата ADA, което означава, че се счита за ефективен и безопасен.

Няма значение дали вашата четка, конец или изплакнете първо. Просто вършете добра работа и използвайте правилните продукти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss