6 изненадващи навика, които подобряват здравето на цялото тяло

Вероятно сте свикнали всеки ден да бъдете бомбардирани със здравни съвети. Опитайте тази. Яж това. Направите това. не прави това

Може да бъде много за смилане. Но въвеждането на здравословни навици не трябва да е сложно.

Поддържането на здравето на цялото ви тяло не изисква подход „всичко или нищо“. Малките промени могат да направят голяма разлика – независимо дали се стремите да ядете повече зеленчуци, пълни с витамини, или се опитвате да медитирате повече, за да се справите с високите нива на стрес.

Но може би ви е писнало да слушате едни и същи съвети отново и отново. Нуждаете се от малко вдъхновение?

Партнираме си с Оли® за да ви представим тази инфографика и статия за изненадващи готови навици, които могат да ви помогнат да подобрите здравето на цялото тяло.

Кобрандирана инфографика с Olly — Здраве на цялото тяло 2 Кобрандирана инфографика с Olly — Здраве на цялото тяло 2

Вземете студени душове

Чували сме, че вземането на студен душ може да ви помогне да се събудите сутрин, като увеличи бдителността, но има и доказателства, че периодичното струене на студена вода по време на душ може да засили имунната ви система.

А 2016 проучване с повече от 3000 участници установи, че тези, които са взели горещ душ, завършващ с струя студена вода, са имали по-малко болнични от тези, чието цялостно изживяване под душа е било хубаво и препечено.

Участниците, които избраха този хладен завършек на душа, все пак се разболяха, но имаха тенденция да имат по-леки симптоми.

Според а Преглед на изследването за 2022 г, експертите се нуждаят от повече изследвания, преди да могат да нарекат потапянето в студена вода чудодеен лек за здравето. Но има доказателства, че може да има ползи за здравето, включително потенциално подобряване на психичното здраве, възстановяване при упражнения и възстановяване на сърдечната честота при горещо време.

Студената вода може дори да помогне за намаляване на болката при хора с артрит, според малко индонезийско проучване от 2022 г., включващо 76 участници с подагрозен артрит.

Потапянето в студена вода помогна при болка, свързана с артрит, и повлия положително стреса, тревожността, подвижността на ставите и качеството на живот.

Пускайте f-бомба от време на време

Разбира се, не винаги е времето и мястото да хвърлите f-бомба – може би не оставяйте вътрешния си пират да се освободи в детска градина или по време на важна работна среща. Но е добре да го пускате понякога.

Всъщност а Проучване от 2020 г установи, че псуването може дори да бъде полезно, като потенциално повишава толерантността към болка. Изследователите откриха, че облекчаващите болката ефекти от ругатните не се дължат на разсейване, а на някакъв друг механизъм, който предстои да бъде открит.

Въпреки че ругатните не са задължителни, крещенето във възглавницата или викането на върха на планината може да се почувства добре. Викането може дори да повлияе положително на спортните постижения, според a малко проучване от 2016 г с участието на 23 средно тренирани колоездачи.

Понякога освобождаването на сдържаните емоции по този начин е продуктивен начин да се справите с тях – помислете дали да не ги изпускате, като крещите от време на време.

Отделете малко време, за да не правите нищо

В този изключително свързан, забързан свят може да е от полза за психичното ви здраве да се изключите и да не правите нищо. Излежаването и оставянето на мислите ви да се движат свободно може да помогне за намаляване на нивата на стрес и дори облекчаване на безпокойството – особено ако се съсредоточите върху дишането си през това време.

Едно проучване от 2020 г. предполага, че мозъкът ви измисля повече от 6000 мисли на ден. Това е много мислене. Отделянето на време за изследване на някои от тези мисли може дори да даде път на създаването на нови идеи.

Може дори да получите повече за парите си, ако излезете навън за малко тихо време.

Разбира се, ако идеята да седите сами с мислите си ви кара да искате да изпълзите извън кожата си, това може да е вашият знак да говорите със специалист по психично здраве за това, което чувствате (или може би избягвате.)

Създавайте храна, достойна за Instagram

Не, нямаш имат за да споделяте творенията си за храна в социалните медии. Но приготвянето на чиния с цветни, здравословни храни е забавен начин да подобрите диетата си и да се грижите за тялото си по-холистично.

Една чиния с цветни, питателни храни е по-вероятно да съдържат основни витамини и минерали за да подхраните деня си. Ярки, цветни храни, като горски плодове, са склонни имат повече антиоксидантикоито помагат за ограничаване на оксидативния стрес.

Има причина хората да плащат големи пари, за да ядат подобни на изкуство храни, създадени от готвачи със звезди на Мишлен – проучване от 2021 г. предполага, че представянето на храната всъщност може да повлияе на вкуса на храната и създаването на чинии, подобни на дъга, може да помогне да направите ястията по-привлекателни.

Не е нужно да ходите на кулинарно училище, за да се насладите на красива храна. Сглобяващите се ястия като пържени картофи, зърнени купички и салати предоставят достатъчно възможности за внасяне на цвят и изяждане на дъгата.

Инвестирайте в джаджа

Изграждането на здравословни навици не трябва да е скучно. Ако бюджетът ви позволява, инвестирането в джаджи може да ви помогне да останете в крак с здравните си цели.

Вашата цел ли е да подобрите нивата си на хидратация? Машина за газирана вода може да ви помогне да останете хидратирани. Водата не винаги е най-вълнуващият избор за напитка, така че опитайте да я направите мехурчеста с помощта на устройство за газиране.

Искате да намалите храната за вкъщи, за да ограничите разходите си и да намалите напрежението в бюджета? Помислете за инвестиране във фритюрник, за да създадете фалшиви ястия за вкъщи направо у дома.

Имате проблеми с възстановяването от вашите високоинтензивни интервални тренировки? Помислете за закупуване на ръчен масажен пистолет, за да тренирате тези мускулни прегъвания, за да можете бързо да се възстановите.

Гледайте тъжен филм или слушайте тъжна музика

Да се ​​разсеете от трудните емоции може да бъде лесно, но заглушаването на чувствата ви не винаги е най-добрият начин да се справите. Чувствате нещата с причина и слушането на това, което възниква вътрешно, може да помогне при вземането на решения.

Действителното усещане на чувствата ви също е важно за регулирането на емоциите ви – когато разберете какво изпитвате отвътре, вероятно ще прецените по-добре как да реагирате.

Докато някои хора са супер в синхрон с вътрешната си емоционална същност, други може да се нуждаят от малко практика в уязвимостта. Гледането на плачлив филм или пускането на мрачни мелодии може да ви помогне да овладеете тези настоящи чувства и да ви помогне да ги освободите.

Тази стратегия може да не работи за всички, особено за тези, които се занимават с психични заболявания като депресия. Ако се чувствате блокирани, помислете за връзка с вашия терапевт, за да обсъдите възможностите за справяне, които може да са ви от полза.

Долен ред

Приоритетът на вашето здраве не трябва да е работа на пълен работен ден. Малките промени могат да направят всичко различно.

Не е нужно да поемете по същия път като всички останали. Може да се изненадате как се чувствате, след като сте включили навици като отделяне на време за тишина или облягане на чувствата ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss