6 Антихолинергични лекарства за лечение на свръхактивен пикочен мехур

Ако уринирате често и имате течове между посещенията в банята, може да имате признаци на свръхактивен пикочен мехур (OAB). Според клиниката Mayo, OAB може да ви накара да уринирате поне осем пъти за 24-часов период. Ако се събуждате често посред нощ, за да използвате банята, причината може да е OAB. Има и други причини, поради които може да се наложи да използвате банята за една нощ. Например, много хора трябва да използват банята за една нощ по -често, тъй като остаряват поради бъбречни промени, които идват с възрастта.

Ако имате OAB, това може да повлияе на качеството ви на живот. Вашият лекар може да предложи да направите промени в начина си на живот, за да контролирате симптомите си. Ако промяната на навиците ви не работи, лекарствата могат да помогнат. Изборът на правилното лекарство може да промени всичко, така че знайте вашите възможности. Вижте някои ОАБ ​​лекарства, наречени антихолинергици по -долу.

Как действат антихолинергичните лекарства за пикочния мехур

Често се предписват антихолинергични лекарства за лечение на OAB. Тези лекарства действат като отпускат мускулите на пикочния мехур. Те също така помагат за предотвратяване на изтичане на урина, като контролират спазмите на пикочния мехур.

Повечето от тези лекарства се предлагат под формата на перорални таблетки или капсули. Те също се предлагат в трансдермални пластири и локални гелове. Повечето от тях се предлагат само по рецепта, но пластирът се предлага без рецепта.

Антихолинергични лекарства за OAB

Оксибутинин

Оксибутининът е антихолинергично лекарство за свръхактивен пикочен мехур. Предлага се в следните форми:

  • перорални таблетки (Ditropan, Ditropan XL)
  • трансдермален пластир (окситрол)
  • локален гел (Gelnique)

Вие приемате това лекарство ежедневно. Предлага се в няколко силни страни. Оралната таблетка се предлага под формата на незабавно или удължено освобождаване. Лекарствата с незабавно освобождаване се освобождават в тялото ви веднага, а лекарствата с удължено освобождаване-в тялото ви бавно. Може да се наложи да вземете формуляра за незабавно освобождаване до три пъти на ден.

Толтеродин

Толтеродин (Detrol, Detrol LA) е друго лекарство за контрол на пикочния мехур. Предлага се в много концентрации, включително таблетки от 1 mg и 2 mg или капсули от 2 mg и 4 mg. Това лекарство се предлага само в таблетки с незабавно освобождаване или капсули с удължено освобождаване.

Това лекарство взаимодейства с други лекарства, особено когато се използва при по -висока доза. Уверете се, че сте информирали Вашия лекар за всички лекарства без рецепта и рецепта, добавки и билки, които приемате. По този начин Вашият лекар може да внимава за опасни лекарствени взаимодействия.

Фезотеродин

Фезотеродин (Toviaz) е лекарство за контрол на пикочния мехур с удължено освобождаване. Ако преминавате от лекарство с незабавно освобождаване поради неговите странични ефекти, фезотеродин може да бъде по-добър избор за вас. Това е така, защото формите на OAB с удължено освобождаване са склонни да причиняват по-малко странични ефекти, отколкото версиите с незабавно освобождаване. Въпреки това, в сравнение с други лекарства за OAB, това лекарство може да е по -вероятно да взаимодейства с други лекарства.

Фезотеродин се предлага в таблетки за перорално приложение от 4 mg и 8 mg. Взимате го веднъж на ден. Това лекарство може да отнеме няколко седмици, за да започне да действа. Всъщност може да не усетите пълния ефект на фезотеродин в продължение на 12 седмици.

Троспий

Ако не реагирате на малки дози други лекарства за контрол на пикочния мехур, Вашият лекар може да препоръча троспий. Това лекарство се предлага като 20 mg таблетки с незабавно освобождаване, които приемате два пъти дневно. Предлага се и като капсула с удължено освобождаване от 60 mg, която приемате веднъж дневно. Не трябва да консумирате алкохол в рамките на два часа след приемане на формуляра с удължено освобождаване. Пиенето на алкохол с това лекарство може да причини повишена сънливост.

Дарифенацин

Дарифенацин (Enablex) лекува както спазми на пикочния мехур, така и мускулни спазми в пикочните пътища. Предлага се в таблетки с удължено освобождаване от 7,5 mg и 15 mg. Взимате го веднъж на ден.

Ако не реагирате на това лекарство след две седмици, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви. Не увеличавайте дозата сами. Ако смятате, че лекарството не работи за овладяване на симптомите, говорете с Вашия лекар.

Солифенацин

Подобно на дарифенацин, солифенацин (Vesicare) контролира спазмите в пикочния мехур и пикочните пътища. Основната разлика между тези лекарства е силната им сила. Солифенацин се предлага в таблетки от 5 mg и 10 mg, които приемате веднъж дневно.

Контролът на пикочния мехур идва с рискове

Всички тези лекарства носят риск от странични ефекти. Страничните ефекти могат да бъдат по -вероятни, когато приемате някое от тези лекарства във високи дози. Страничните ефекти могат да бъдат тежки при форми на OAB с удължено освобождаване.

Страничните ефекти могат да включват:

  • суха уста
  • запек
  • сънливост
  • проблеми с паметта
  • повишен риск от падане, особено за възрастни хора

Тези лекарства също могат да причинят промени в сърдечната честота. Ако имате промени в сърдечната честота, незабавно посетете Вашия лекар.

Много лекарства, използвани за лечение на OAB, могат да взаимодействат с други лекарства. Взаимодействията могат да бъдат по -вероятни с OAB лекарства, когато ги приемате във високи дози. Уверете се, че сте информирали Вашия лекар за всички лекарства без рецепта и рецепта, лекарства и билки, които приемате. Вашият лекар ще се погрижи за взаимодействия, за да ви предпази.

Научете повече: Промени в начина на живот, други лекарства и хирургия за OAB »

Работете с Вашия лекар

Антихолинергичните лекарства могат да ви донесат облекчение от симптомите на OAB. Работете с Вашия лекар, за да намерите най -доброто за Вас лекарство. Имайте предвид, че ако антихолинергичните лекарства не са добър избор за вас, има и други лекарства за OAB. Говорете с Вашия лекар, за да видите дали алтернативно лекарство ще Ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss