5-те най-добри предимства на семена от диня

Яденето на семена от диня

Може би сте свикнали да ги плюете, докато ядете – състезание за плюене на семена, някой? Някои хора просто избират без семена. Но хранителната стойност на семките от диня може да ви убеди в обратното.

Семената от диня са с ниско съдържание на калории и богати на хранителни вещества. Когато са печени, те са хрупкави и лесно могат да заменят други нездравословни варианти за закуски.

1. Нискокалорични

Една унция ядки от семена от диня съдържа приблизително 158 калории. Това не е много по-малко от унция картофен чипс Lay’s (160 калории), но нека да разгледаме какво представлява унция.

Една голяма шепа семена от диня тежи около 4 грама и съдържа само около 23 калории. Далеч по-малко от торба картофен чипс!

2. Магнезий

Един от няколкото минерала, открити в семената на диня, е магнезият. В порция от 4 грама ще получите 21 mg магнезий, което е 5 процента от дневната стойност.

Националният институт по здравеопазване (NIH) препоръчва на възрастните да приемат 420 mg от този минерал дневно. Магнезият е от съществено значение за много от метаболитните функции на тялото. Също така е необходимо за поддържане на нервната и мускулната функция, както и за здравето на имунитета, сърцето и костите.

3. Желязо

Една шепа семена от диня съдържа около 0,29 mg желязо, или около 1,6 процента от дневната стойност. Може да не изглежда много, но NIH препоръчва само на възрастните да приемат 18 mg на ден.

Желязото е важен компонент на хемоглобина – пренася кислород през тялото. Освен това помага на тялото ви да преобразува калориите в енергия.

Въпреки това, семената от диня съдържат фитат, който намалява усвояването на желязо и намалява тяхната хранителна стойност.

4. „Добри“ мазнини

Семената от диня също са добър източник както на мононенаситени, така и на полиненаситени мастни киселини – една голяма шепа (4 грама) осигурява 0,3 и 1,1 грама, съответно.

Според Американска сърдечна асоциация, тези мазнини са полезни за предпазване от инфаркт и инсулт и за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

5. Цинк

Семената от диня също са добър източник на цинк. Те осигуряват около 26 процента от дневната стойност в една унция или 4 процента DV в една голяма шепа (4 грама).

Цинкът е важно хранително вещество, от съществено значение за имунната система. Също така е необходимо за:

  • храносмилателната и нервната система на тялото
  • клетъчен растеж и делене
  • сетивата ви за вкус и мирис

Въпреки това, точно както при желязото, фитатите намаляват усвояването на цинк.

Как да ги изпечете

Печенето на семки от диня е лесно. Поставете фурната си на 325 ° F и поставете семената върху тава за печене. Трябва да отнеме само около 15 минути, за да се изпекат, но може да искате да ги разбъркате наполовина, за да осигурите равномерна хрупкавост.

Можете да направите семената още по-вкусни, като добавите малко зехтин и сол или ги поръсите с канела и леко поръсете захар. Ако предпочитате повече вкус, можете да добавите сок от лайм и чили на прах или дори лют червен пипер.

Продуктът за вкъщи

Семената от диня имат много ползи за здравето. Въпреки че количествата на някои минерали и витамини в тях може да изглеждат ниски, те все още са много за предпочитане пред картофения чипс и други нездравословни закуски.

Колко храна ще пожънете от семките на диня зависи до голяма степен от това колко ядете. Тъй като са малки, трябва да ядете доста, за да получите значителните им ползи.

Въпреки това, когато сравните тяхната хранителна стойност с тази на други закуски, семената от диня излизат далеч напред.

Как да нарежете: Диня

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss