5 начина да увеличите дълголетието си след 40

Ако искате да живеете дълъг и здравословен живот, има лесни стъпки, които можете да предприемете сега, за да осигурите количеството и качеството на по-късните си години, от получаване на висококачествено хранене до поддържане на активност и общуване.

По света хората живеят по-дълго от всякога. Но за мнозина остаряването може да дойде с повишен риск на здравословни условия. Въпросът сега е: как можете да удължите живота си и да изживеете тези допълнителни години възможно най-здравословно?

Докато генетиката може частично да определи качеството на вашите по-късни години, факторите, свързани с начина на живот, също могат да играят роля за доброто остаряване.

Средната възраст е чудесно време да насочите вниманието си към увеличаване на дълголетието. Дори и да не сте мислили много за това в миналото, все още има много начини да увеличите качеството и броя на дните си на планетата.

Партнираме си с Lifeforce, за да споделим пет основни играча в здравословното остаряване след 40: хранене, хормонално здраве, превантивни мерки, специализирана грижа и мониторинг на риска.

Съсредоточете се върху храненето

Правилното хранене идва със специални предимства за хора на определена възраст. Зареждането на чинията ви с правилните хранителни вещества може да помогне за здравето на мозъка, здравето на мускулите и подкрепата на кожата за грациозно стареене.

Няколко хранителни вещества, които трябва да използвате нулево за дълголетие, включват:

 • витамини от група В
 • магнезий
 • витамин D
 • протеин

витамини от група В

Дефицитът на витамин В може да се свърже със сърдечно-съдови заболявания, неврологични състояния и остеопороза при възрастни хора, според преглед на изследване от 2019 г.

Поддържайте системата си силна, като си набавяте тези микроелементи. Те са в:

 • месо
 • млечни продукти
 • Морска храна
 • листни зеленчуци
 • цели зърна

Витамините от В комплекс също са обичайна добавка.

Магнезий

Колкото повече остарявате, толкова по-трудно може да е за тялото ви да абсорбира магнезия. Така че е важно да се уверите, че получавате достатъчно от това хранително вещество.

А преглед от 2021г показа връзка между ниския магнезий и състояния като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, хипертония и инсулт.

Храните, които съдържат магнезий, включват:

 • спанак
 • авокадо
 • тъмен шоколад
 • боб
 • ядки

Ако смятате, че може да имате дефицит на магнезий, говорете с Вашия лекар как да увеличите този основен минерал.

Витамин D

Преглед от 2023 г. показа, че витамин D може да е обещаващ за здравословни проблеми, свързани с възрастта, като по-висок риск от автоимунни заболявания и ниска имунна функция.

Можете да включите повече D в диетата си чрез храни като обогатено мляко или гъби. Можете също така да попитате Вашия лекар за добавки.

Протеин

Протеинът винаги може да бъде критично хранително вещество. Мускулната маса обикновено намалява с напредване на възрастта, така че препоръките за протеини за по-възрастни хора могат да бъдат по-високи, отколкото за други популации.

Ежедневен прием на 1,2-2,0 грама на килограм телесно тегло може да бъде добра цел.

Балансирайте хормоните си

Промяната на хормоните може да доведе до емоционални и физически промени, особено при хора, определени като жени по рождение. Хормоните могат да повлияят на фокуса, съня, кръвното налягане и други аспекти на здравето.

Започвайки сега, помислете за годишен преглед, за да проверите хормоналните си нива, което ще позволи на вас и вашия лекар да ги коригирате, ако е необходимо.

Някои хормони, които вашият лекар може да иска да провери, включват:

 • тироид-стимулиращ хормон (TSH)
 • лутеинизиращ хормон (LH)
 • фоликулостимулиращ хормон (FSH)
 • естрадиол
 • d ехидроепиандростерон (DHEA)
 • тестостерон
 • инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1)

Lifeforce Diagnostic е кръвен тест у дома, предназначен да събира данни за 40+ биомаркера, които влияят на вашето здраве и дълголетие, включително вашето метаболитно състояние, хормонално състояние и ключови рискови фактори за заболяване. Вашата диагностика включва вземане на кръв у дома от опитен флеботомист, телездравна консултация с клиницист от Lifeforce и персонализиран план, който се състои от експертни прозрения, подобрения в начина на живот, хранителни добавки и хормонални и пептидни терапии.

Практикувайте профилактика

Превенцията е името на играта, за да натрупате повече свещи на тортата си за рожден ден.

Можете да включите практики за здравословен начин на живот, които могат да ви отведат в по-късните години с по-голяма сила, енергия и здраве на мозъка.

Три области, върху които да се съсредоточите? Упражнения, умствена форма и здрав сън.

Упражнение

Не е нужно да бягате маратон на 70, за да останете във форма, когато остареете.

А Проучване от 2022 г установи, че дори изключително кратки пристъпи на интензивни упражнения (само 1-2 минути!), изпълнявани 3-4 пъти на ден, намаляват смъртните случаи по каквато и да е причина.

Професионален съвет: Намерете упражнение, което наистина ви харесва, и го превърнете в навик.

Психическа годност

Да останете умствено активни е чудесно за здравето на мозъка ви в дългосрочен план и дори може да бъде забавно!

Според Асоциацията на Алцхаймер дейности като избиране на хоби, четене на провокиращи мисли книги и игра на стратегически игри могат да поддържат ума ви остър.

Здрав сън

Можете ли да спите пътя към по-дълъг живот? Изследванията показват, че това може да е така.

В проучване от 2023 г., включващо около 172 000 души, тези с най-високо качество на съня са живели значително по-дълго: 4,7 години за мъжете и 2,4 години за жените.

За по-дълбока почивка през нощта опитайте да се придържате към редовна рутина на съня, като избягвате тежкия прием на кофеин и алкохол и изключвайте устройствата поне един час преди лягане.

Докато се придържате към тези навици за здравословен начин на живот, опитайте се да запазите годишния медицински преглед в календара. Може да ви даде базова представа за вашето здраве с тестове като:

 • пълна кръвна картина (CBC)
 • хемоглобин (HGB)
 • хематокрит (HCT)
 • брой на тромбоцитите в кръвта (BPC)
 • аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST)

Свържете се с вашите специалисти

В допълнение към редовните срещи с вашия лекар за първична помощ, сега е моментът да се свържете и с вашия списък от медицински специалисти.

В зависимост от вашата лична медицинска и семейна история, може да е по-важно за вас да се свързвате по-често с определени лекари.

Например, ако имате известни рискови фактори за сърдечни заболявания, годишният преглед при кардиолог може да бъде добра идея да започнете на средна възраст или по-рано. Хората с фамилна анамнеза за рак на кожата, от друга страна, могат да обмислят годишни прегледи от дерматолог.

Посъветвайте се с вашия първичен лекар кои здравни прегледи имат смисъл за вас. Знаейки къде се намирате във всяка област на вашето здраве може да ви даде спокойствие и да ви помогне да насочите усилията си за превенция за дълголетие.

Следете рисковите фактори

Всеки път, когато се свържете с Вашия лекар, не забравяйте да кажете дали има специфични рискови фактори, които искате да наблюдавате. Може да е добра идея да съберете фамилна анамнеза, така че Вашият лекар да може да тества съответно.

Дори и да не сте следили кръвните си изследвания в миналото или да нямате много информация за фамилни рискови фактори, определени кръвни маркери могат да ви помогнат да нарисувате общата картина на вашето здраве.

Те включват:

 • възпалителни маркери, като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP)
 • холестерол, включително аполипопротеин B (ApoB) и липопротеин A (ApoA)
 • кръвна захар (хемоглобин A1C)
 • туморни маркери, като простатен специфичен антиген (PSA) за рак на простатата или калцитонин за рак на щитовидната жлеза

Няма чудотворен еликсир или извор на младост, които да гарантират грациозно, лесно преживяване в по-късните години – и разбира се, има много фактори, които не можете да контролирате, когато остареете.

Но предприемането на стъпки за удължаване на годините ви може да повиши удовлетворението ви от живота тук и сега. Като подобрявате здравето си чрез прости, ежедневни избори, може да изглеждате и да се чувствате по най-добрия начин днес и в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss