5 етерични масла за главоболие и мигрена

Етеричните масла са силно концентрирани течности, направени от листа, стъбла, цветя, кора, корени или други елементи на растението. Ароматерапията често включва етерични масла, които могат да предложат ползи за здравето като намаляване на стреса и подобряване на циркулацията чрез сензорни стимули (аромат).

Етеричните масла могат дори да помогнат за лечение на определени състояния като главоболие или мигрена. Различните масла предлагат различни предимства. Те също така осигуряват ползи без дългите списъци със странични ефекти, които могат да придружават лекарствата за главоболие и мигрена с рецепта.

Някои етерични масла могат да намалят стреса, което може да облекчи главоболието от напрежение или да успокои болката.

Преди употреба етеричните масла трябва да се разредят в носещо масло като кокосово масло, зехтин, масло от сладък бадем или масло от жожоба. Добавете пет капки етерично масло към 1 унция базово масло. Етеричните масла никога не трябва да се прилагат директно върху кожата или да се поглъщат.

Пазарувайте за кокосово масло, зехтин, масло от сладък бадем, или масло от жожоба онлайн.

1. Масло от мента

Маслото от мента е едно от най-често използваните етерични масла за лечение на главоболие и пристъпи на мигрена. Съдържа ментол, който може да помогне за отпускане на мускулите и облекчаване на болката.

Смята се, че локалното приложение на разредено масло от мента може да помогне за облекчаване на болката както от главоболие от напрежение, така и от пристъпи на мигрена.

Как се използва

Разредете мента с друго базово масло, като кокосово масло, и нанесете върху слепоочията.

Пазарувайте масло от мента онлайн.

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин има мощни противовъзпалителни и аналгетични (болкоуспокояващи) свойства. Използва се в народната медицина от стотици години за намаляване на стреса, облекчаване на болката и подобряване на кръвообращението, което може да помогне при главоболие.

А Проучване от 2013 г дори установи, че маслото от розмарин, използвано заедно с други лекарства, помага при симптомите на отнемане. Освен това помага за намаляване на безсънието и отпуска мускулите, което може да помогне при главоболие.

Как се използва

За да използвате масло от розмарин, можете да масажирате засегнатата област с няколко капки масло от розмарин, смесено с носещо масло като кокосово масло. Смята се също, че ароматът на масло от розмарин – като вдишване на аромата от кожата ви или в гореща вана – може да осигури облекчаване на болката.

Пазарувайте масло от розмарин онлайн.

3. Масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула обикновено се използва за облекчаване на стреса и релаксация. Има също така убедителни доказателства, че лавандулата може да помогне за лечение на главоболие и мигрена.

Вдишването на аромата от етерично масло от лавандула може да помогне за острото управление на пристъпите на мигрена. Едно проучване от 2013 г установи, че хората съобщават за значително намаляване на болката само след 15 минути вдишване на маслото от лавандула.

Как се използва

Можете да нанесете разредено масло от лавандула върху кожата, да използвате дифузьор за масло или да добавите разреденото масло към топла вана, за да получите ползите от него.

Пазарувайте лавандулово масло онлайн.

4. Масло от лайка

Етеричното масло от лайка отпуска тялото и успокоява мускулите и поради тази причина може да бъде чудесна помощ при лечение на главоболие от напрежение. Може също да помогне за лечение на тревожност и безсъние, които са често срещани причини за главоболие.

Бременните жени не трябва да използват етерично масло от лайка, тъй като крие риск от спонтанен аборт.

Как се използва

Можете да добавите няколко капки етерично масло от лайка, разредено в масло-носител, към вана или гореща вода и да вдишате парата.

Пазарувайте масло от лайка онлайн.

5. Евкалипт

Ако главоболието ви е причинено от проблеми със синусите, етеричните масла от евкалипт могат да станат вашият нов най-добър приятел. Това масло ще отвори носните проходи, ще изчисти синусите и ще помогне за облекчаване на напрежението в синусите, което причинява главоболие.

Едно проучване от 1994 г също установи, че комбинация от масло от мента, масло от евкалипт и етанол осигурява релаксиращи ефекти както за мускулите, така и за ума, което може да помогне за успокояване на главоболието.

Как се използва

Можете да нанесете капка евкалиптово масло върху носещо масло и да го нанесете върху гърдите, за да помогнете за изчистването на синусите, или да добавите няколко капки към гореща вода и да вдишате парата.

Пазарувайте евкалиптово масло онлайн.

Рискове и усложнения

Етеричните масла обикновено се считат за безопасни и много от тях имат много по-малко странични ефекти в сравнение с повечето традиционни лекарства за мигрена и главоболие – включително лекарства без рецепта и лекарства с рецепта.

Най-големият риск, свързан с етеричните масла, е рискът от алергична реакция или дразнене. Нанасянето на масла върху кожата може да причини дразнене, включително усещане за парене или парене, зачервяване или обрив.

Трябва да разредите всички етерични масла, включително масла от мента и евкалипт, с масло-носител, преди да нанесете върху кожата.

За да предотвратите широко разпространено дразнене, направете тест с пластир: нанесете няколко капки разредено етерично масло върху малко място върху кожата си, преди да нанесете голямо количество. Ако няма реакция в рамките на 24 до 48 часа, трябва да е безопасно да се използва.

Има много малко етерични масла, препоръчани за кърмачета под 1 година или бременни и кърмещи жени. По-специално маслата от лавандула и розмарин могат да бъдат опасни.

Етеричните масла също могат да причинят усложнения, ако имате съществуващи състояния като астма или сърдечни проблеми. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла, за да сте сигурни, че няма да влошат съществуващите здравословни проблеми.

Важно е да запомните, че етеричните масла не се наблюдават от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за чистота, качество или безопасност. Ако купувате етерични масла, не забравяйте да закупите от реномирана компания.

Етеричните масла могат да имат многобройни медицински ползи, когато се използват правилно, и могат да помогнат за облекчаване на главоболие и пристъпи на мигрена. Когато става въпрос за етерични масла, не забравяйте, че малко е много важно – една до три капки ще свършат работа.

Ако главоболието или мигренозните пристъпи са постоянни и пречат на живота ви, уговорете час за преглед при Вашия лекар. При тежки или чести главоболия или пристъпи на мигрена етеричните масла могат да работят най-добре като допълнително лечение към лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Направи си сам Горчивини за стрес

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss