32 седмици от бременността: симптоми, съвети и още

Промени във вашето тяло

По време на бременността може да изпитате умора и други неприятни симптоми, като киселини, които са често срещани през третия триместър, отчасти поради нарастващата ви матка. Но вашето бебе се възползва от всеки ден, в който е в утробата ви, и ще продължат да расте и да се развива до датата на раждането ви.

Нормално е да качвате 1 паунд всяка седмица до 32-та седмица от бременността си. Поддържайте избора си на храна здравословна и се наклонете към пресни плодове и зеленчуци и постни протеини и далеч от пържени храни или сладки лакомства. По този начин ще гарантирате, че получавате основните хранителни вещества, които са важни както за вас, така и за вашето бебе.

Твоето бебе

Вашето бебе ще бъде с дължина около листо зеле и ще тежи около 4 паунда до този момент от бременността ви. Голяма част от малкото тяло на вашето бебе се приближава до точката, в която то е готово за живот извън утробата, но все още има работа за вършене. Докато костите на вашето бебе са се формирали, те все още са меки. Белите дробове на вашето бебе също са все още в последния етап на развитие. И ако имате насрочен ултразвук за това време, може да успеете да видите малко коса на главата на вашето бебе.

Развитие на близнаци на 32 седмица

Белите дробове на близнаците не са напълно развити на 32-та седмица, но вашите бебета тренират дишане тази седмица, като използват мускулите си за вдишване и издишване на околоплодната течност. Те също получават кислород с постоянна скорост през пъпната връв.

Ланугото, което е покривало телата на вашите бебета до този момент, сега започва да пада. И по това време вече имат нокти на краката.

Симптоми на бременност на 32 седмици

Вероятно ще продължите да изпитвате симптоми на бременност, докато не родите. На 32 седмица тези симптоми могат да включват:

  • умора
  • киселини в стомаха
  • изтичане на гърдите
  • Бракстън-Хикс контракции

Въпреки това, има неща, които можете да направите, за да направите симптомите управляеми.

Изтичане на гърдите

Възможно е гърдите ви да са започнали да изпускат рядка или жълтеникава течност, което е нормално. Тази течност се нарича коластра. Изтичането на коластра е начинът на тялото ви да се подготви да нахрани вашето бебе. Ако течността попие през сутиена ви или ви е неудобно, може да искате да вземете подложки за кърмачки – няма причина да не можете да ги използвате сега.

Бракстън-Хикс контракции срещу преждевременно раждане

Сега е страхотно време да си представим разликата между преждевременното раждане и контракциите на Бракстън-Хикс. Контракциите на Бракстън-Хикс ще бъдат редки и въпреки че може да се появят внезапно, те обикновено изчезват почти веднага щом започнат. Обикновено те продължават между 30 секунди и две минути. Също така няма ритъм при контракциите на Бракстън-Хикс, което означава, че те не продължават да се влошават или да се сближават.

Има неща, които можете да направите, за да облекчите болката от контракциите на Бракстън-Хикс. Можете да промените това, което правите. Например, ако сте изправени, легнете, а ако сте си почивали, станете, за да се разтегнете. Чаша вода също може да помогне. Дехидратацията може да доведе до контракции на Бракстън-Хикс, така че не забравяйте да останете хидратирани. Поддържането на бутилка вода със себе си може да ви помогне да не забравяте да пиете, дори когато сте в движение. Бутилките с вода за многократна употреба също са чудесен начин да следите колко вода пиете.

В Световна здравна организация (СЗО) изчислява, че 15 милиона бебета се раждат недоносени всяка година, което означава преди 37-та гестационна седмица. Преждевременно раждане може да възникне при всяка жена, така че трябва да сте наясно.

Ако контракциите, които усещате, станат редовни или ако започнете да виждате крещендо модел на болката, може да има причина за безпокойство. Тазовото налягане е друг признак на преждевременно раждане, особено ако изпитвате болка в продължение на повече от час. Всеки признак на преждевременно раждане трябва да предизвика обаждане до Вашия лекар. Потърсете незабавна помощ, ако водата ви се счупи.

Ако все пак започнете преждевременно раждане, опитайте се да не се паникьосвате. Бебетата, родени на 32 седмици, имат много по-висока степен на преживяемост от родените по-рано и обикновено няма дългосрочни усложнения.

Какво да направите тази седмица за здравословна бременност

Тази седмица трябва да е свързана с подготовката за това, когато донесете новото си бебе у дома. Въпреки че това може да изглежда преждевременно, ще бъде много по-лесно да настроите нещата сега, вместо след като новото ви бебе е у дома и вие се приспособявате към новия си живот.

Подредете подкрепа за хранене

Без съмнение последното нещо, за което ще искате да помислите, след като бебето ви се появи, е какво има за вечеря. Правилното хранене е изключително важно за вашето възстановяване след раждане. А кърмещите майки се нуждаят от допълнителни 400 до 500 калории на ден, за да бъдат в крак с повишените метаболитни нужди.

Ако имате място във фризера, пригответе и замразете ястия сега, когато можете да поставите във фурната през тези ранни седмици. Можете също да помолите приятели или семейство да допринесат.

Има някои услуги за доставка на храна, които обслужват новите родители. Те могат да станат скъпи, но могат да бъдат хубав подарък за бебешки душ. Ако смятате, че бихте се интересували от една от тези услуги, уведомете няколко приятели или членове на семейството, за да могат да разпространят информацията.

Друг вариант е да работите с приятели и семейство, за да настроите график за носене на храна. Ако мястото в хладилника и фризера ви е ограничено, получаването на няколко гювечета за първия ден от болницата може да не е много полезно. Ще бъдете изумени от това колко хора искат да помогнат, но не сте сигурни от какво ще имате нужда.

Организирайте грижи за децата

Ако имате други деца, трябва да започнете да планирате какво ще се случи, когато раждате. Има ли член на семейството, който се е съгласил да дойде да гледа другото ви дете или деца? Ще остане ли детето ви в къщата на приятел и ако да, как ще стигне до там?

Страхотна идея е да имате и резервен план, в случай че започнете раждането предсрочно. Ако другите ви деца са в детска градина или училище, уверете се, че имате план кой ще ги вземе, ако раждате през деня. Уведомете училището или дневната грижа, така че планът да върви гладко.

Кога да се обадите на лекар

Ако изпитвате контракции или смятате, че може да ги изпитвате, обадете се на Вашия лекар. Вие също трябва да се обадите на Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

  • вагинално кървене или изтичане на течност
  • треска
  • главоболие, което няма да изчезне
  • силна болка в корема или таза
  • парене с уриниране
  • замъглено зрение

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss