24 дейности за деца с ADHD за подпомагане на изграждането на умения

Децата с ADHD често имат привидно безгранична енергия. Дейностите за деца с ADHD, които се фокусират върху движението, изграждането на умения и сензорния вход, могат да помогнат за насочване на енергията им към полезни изходи.

дете с ADHD играе в кутия, която те украсиха-1
Phynart Studio/Getty Images

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е често срещано разстройство на неврологичното развитие. Той включва широк набор от преживявания, свързани с импулсивност, хиперактивност и невнимание, и може да означава нещо различно за всяко дете.

Много (но не всички) деца с ADHD имат първични симптоми на хиперактивност/импулсивност, които могат да ги накарат да бъдат постоянно в движение, редовно да превключват от една дейност към друга. Като родител или лице, което се грижи за дете с ADHD, поддържането на идеите за насочване на тази енергия може да бъде трудно.

Дейностите за деца с ADHD обаче не трябва да са сложни. Простите опции могат да бъдат също толкова ангажиращи, колкото и големите предизвикателства.

Научете повече за ADHD.

Съвети за избор на дейности за деца с ADHD

Когато става въпрос за избор и предлагане на дейности за деца с ADHD, добро начало е да се придържате към това, което децата харесват, като същевременно имате предвид изграждането на умения.

„Ангажирането на деца и тийнейджъри с ADHD в дейности, които отговарят на техните уникални нужди и предпочитания, може да насърчи тяхното развитие и да подобри тяхното благосъстояние“, казва д-р Стефани Палмър, лицензиран клиничен психолог от Bee Cave, Тексас.

Тя препоръчва да се съсредоточите върху овластяващи дейности, които насърчават физическото движение, насърчават организационните умения и помагат на децата да развият управление на времето.

Д-р Тамара Солес, детски психолог и треньор по родителство от Монреал, Канада, добавя, че включването на природата и сензорния принос също е чудесна основа, когато става въпрос за избор на дейност.

24 дейности за деца с ADHD

Всяко дете е различно и децата на различни етапи на развитие ще се интересуват повече от определени дейности от други.

Малки деца

„Обичам сензорни игри за малки деца“, казва Соулс. „Сензорната игра помага на децата с ADHD да регулират сензорния си вход и да подобрят фокуса.“

Сетивните дейности са тези, които ангажират обонянието, зрението, вкуса, докосването или слуха на вашето дете. Идеите за сензорни дейности включват:

 • 1. Тесто за игра или глина за моделиране: Направете домашно тесто за игра или използвайте закупено от магазина, за да създавате форми и да насърчавате въображението.
 • 2. Оформяне на кинетичен пясък: Поставете маса с кинетичен пясък за изграждане или формоване.
 • 3. Рисуване с пръсти: Осигурете различни цветове и хартии, за да създадете произведения на изкуството.
 • 4. Изследване на сензорни контейнери: Напълнете ваните с предмети с различни цветове, форми и текстури, които децата да изследват.
 • 5. Игра с вода: Напълнете ваната или външния кош за боклук, за да могат децата да играят с играчки или маркери на водна основа.
 • 6. Отивате на лов за чистачи в природата: Помолете децата да намерят конкретни предмети в природата, като видове скали, дървета или животни.
 • 7. Игра на открита детска площадка: Насърчавайте децата да се люлеят, катерят и изследват.
 • 8. Помощна градина: Накарайте децата да копаят в градината заедно с вас или да помогнат при поставянето на семена и растения.
 • 9. Ароматизирано оцветяване: Използвайте ароматизирани маркери, за да ангажирате обонянието, докато оцветявате.
 • 10. Отивате на разходка сред природата: Ангажирайте децата със света около тях, като ги питате какво виждат, докато ходят.
 • 11. Преминаване на трасе с препятствия: Дайте на детето си предизвикателство на закрито или на открито, като създадете писта с препятствия, по която то да се движи.
 • 12. Подреждане на пъзел: Накарайте детето си да избере пъзел, който му харесва, и работете заедно, за да го решите.
 • 13. Изграждане на картонена крепост: Накарайте децата да построят и украсят крепост, направена от картон. Няма достатъчно картон? Изградете крепост за вашия домашен любимец!

Търсите рутина за лягане за активно малко дете с ADHD? Соулс препоръчва йога с история. „Родителите могат да комбинират разказване на истории с прости йога пози, съобразени с интересите и способностите на децата“, казва тя. „Точно както при възрастните, йога помага на децата да подобрят вниманието и концентрацията, като същевременно насърчава релаксацията и осъзнаването на тялото.“

Деца в училищна възраст и тийнейджъри

По-големите деца и тийнейджърите често са в момент, в който могат — и искат — да извършват дейности сами. За децата на тези възрасти дейностите могат да станат по-сложни и много деца са готови да се заемат с по-взискателни физически хобита.

„Физическата активност е от съществено значение за тийнейджърите с ADHD, тъй като помага за освобождаване на излишната енергия и подобрява когнитивната функция“, казва Палмър. „Насърчавайте вашия тийнейджър да се занимава с редовни упражнения, независимо дали става дума за спорт, планинско колоездене, бойни изкуства, джогинг, танци или йога.“

Дейностите за по-големи деца с ADHD включват:

 • 14. Плетене и шиене: Научете детето си как да прави основни предмети, като шапки, възглавници или шалове, в цветове и стилове, които харесват.
 • 15. Центрове за приключения на закрито: Заведете детето си на закрито съоръжение за приключения, за да изпробвате скално катерене, зиплайн и скачане на батут.
 • 16. Приятелско състезание: Предизвикайте детето си на състезание, тест за памет или любопитни факти.
 • 17. Работете заедно за постигане на цел: Тренирайте с детето си за обща цел, като благотворително състезание или колоездене.
 • 18. Изпълнение: Запишете детето си на уроци по танци или театрални постановки или го насърчете да създава и поставя свои собствени представления у дома.
 • 19. Групови игри: Научете децата на групови игри като таг, криеница, лов на хора, тъч футбол или фризби голф.
 • 20. Готвене: Помолете детето си да избере и направи ястие за вечеря или обяд.
 • 21. Да правиш за другите: Накарайте детето си да отдели време да напише писмо или да направи картичка или подарък за любим човек, когото не е виждало напоследък.
 • 22. Изграждане на нещо здраво: Позволете на децата достъп до по-модерни строителни материали (като чук и пирони), за да планират и правят крепости навън.
 • 23. Създаване на игра: Помолете детето си да измисли игра за вечерта на семейните игри.
 • 24. Хвърляне на топка: Дръжте топка под ръка, за да я подмятате напред-назад в моменти, когато детето ви има запас от енергия.

Често задавани въпроси

Коя е най-добрата дейност за дете с ADHD?

Най-добрата дейност за дете с ADHD е тази, която харесва, която също така насърчава изграждането на важни и полезни умения.

Коя дейност е най-подходяща за дете с ADHD?

Най-подходящата дейност за дете с ADHD е тази, към която проявява интерес, която отговаря на текущия му етап на развитие и способности.

Как изморявате дете с ADHD?

Хиперактивността е симптом на ADHD. Това се дължи на промени във функцията и структурата на мозъка. Дори и с много физически упражнения, децата все още могат да проявяват поведение на хиперактивност.

Как да ангажирате дете с ADHD?

Поддържането на списък с дейности за дете с ADHD може да помогне да се поддържат различни опции, налични за тях през деня.

При някои деца с ADHD симптомите на хиперактивност и импулсивност могат да създадат постоянно състояние на движение и енергия.

Предлагането на дейности за дете с ADHD, които насърчават движението, изграждането на умения и сензорната стимулация, може да им помогне да останат ангажирани по начин, който поддържа цялостното управление на ADHD.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss