12 съвета за хранене за деца с аутизъм

Детето седи на масата и закусва извън чинията

Много деца с аутизъм имат проблеми по време на хранене. Някои по-стари оценки показват, че между 46 и 89 процента от тези деца имат селективност към храната.

В тежки случаи ограничената диета може да доведе до хранителни дефицити, слаб темп на растеж или загуба на тегло.

Други предизвикателства, свързани с храната, пред които могат да се сблъскат децата с аутизъм, включват:

 • недоволство от различни видове или текстури на храна
 • проблеми с дъвченето или преглъщането
 • трудно издържат на семейна вечеря
 • трудности при изпробването на нови храни
 • отказ да яде преди това изядени храни
 • отказ да докосва определени храни или прибори

Прочетете за 12 съвета, които да ви помогнат да се ориентирате във времето за хранене с вашето дете с аутизъм.

1. Отпуснете се преди вечеря

Ако времето за хранене се е превърнало в източник на конфликт, помагането на детето ви да намали стреса преди хранене може да го насърчи да приеме по-добре седенето и храненето.

Релаксацията може да включва всичко – от четене на любима книга с детето до активно отпускане в тиха среда.

2. Изключете всякакви стомашни проблеми

Ако детето ви често се чувства неудобно при хранене, това може да доведе до изблици и стрес. Добра идея е техният лекар да провери за всякакви възможни заболявания или основни състояния, които биха могли да причинят дискомфорт или болка.

Според един изследователски преглед от 2014 г. за стомашно-чревни проблеми и аутизъм, децата с аутизъм са по-склонни да имат стомашно-чревни проблеми, отколкото техните невротипични връстници. Това може да включва симптоми като:

 • диария
 • болка в коремната област
 • запек

Така че, ако времето за хранене е източник на стрес за вашето дете с аутизъм, може да искате да говорите с неговия лекар за възможни свързани здравословни проблеми.

3. Разработете график за хранене

Редовните графици често са много важни за децата с аутизъм. Това включва времето за хранене. Редовно планираните хранения и закуски помагат на детето ви да знае какво да очаква.

Ако храненето на детето ви е пред телевизора, в движение или обикновено не е на масата, експертите от Marcus Autism Center съветват бавно да въвеждате семейна вечеря и други хранения на определени места.

За начало те предлагат да накарате детето си да седне само за 30 секунди и постепенно да увеличавате времето, което очаквате да седне на масата с вас. В идеалния случай можете да работите до 15- или 30-минутни хранения на масата.

4. Бавно добавяйте нови храни

Ако детето ви яде само няколко храни, можете бавно да го запознаете с нови храни. За да направите това, опитайте да добавите новата храна към редовно консумирана храна. Целта е постепенно да се приеме новата храна с много бавно въвеждане. Това понякога се нарича „хранителна верига“.

Ако детето ви яде само бял препечен хляб, например, можете да започнете с въвеждането на различни марки от един и същи сорт. След това можете да въведете пълнозърнест сорт и евентуално да добавите малки количества масло, конфитюр или други спредове.

5. Насърчавайте играта с храна

Не, не е нужно да започвате битка за храна – но може да успеете да мотивирате детето си с аутизъм да опита нови храни, като го насърчите да играе.

Това може да изглежда като правене на забавни форми с храната или изследване на текстурите, миризмите и т.н. Идеята е детето ви да се ангажира с храната колкото е възможно повече.

Това може да включва и помощта на детето ви с приготвянето на храна. Излагането на детето ви на готвене на храната може да го насърчи да опита ястието, което приготвя.

6. Въведете кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци имат редица хранителни ползи. Много от тях са богати на витамини, минерали и фибри. Примерите за кръстоцветни зеленчуци включват:

 • броколи
 • карфиол
 • зеле
 • къдраво зеле
 • брюкселско зеле
 • рукола

Някои доказателства сочат, че сулфорафанът, химикал, открит в кръстоцветните зеленчуци, може да има положителен ефект върху поведението на аутизма.

Изследователски преглед от 2020 г. на пет малки клинични проучвания установи, че социалните и поведенческите резултати са се подобрили при деца с аутизъм и възрастни, които са получавали добавки със сулфорафан.

Важно е обаче да запомните, че това изследване все още е ограничено и са необходими повече проучвания, за да се разбере дали и как сулфорафанът влияе върху поведението на аутизма.

Винаги говорете с лекаря на детето си, преди да започнете каквито и да било добавки и работете в тясно сътрудничество с тях, за да наблюдавате ефектите от употребата на всяка добавка.

7. Фокусирайте се върху храните, а не върху поведението

Поведението, фокусирано около времето за хранене, може да бъде начин детето ви да избяга от храненето.

Вместо да се фокусирате върху негативно или разрушително поведение, фокусирайте се върху опитите да ангажирате детето си в разговори за храната. Може да помислите да попитате за цветовете, текстурата и вкуса на храната, за да се опитате да привлечете вниманието им.

Ако искате да говорите за поведение, стремете се да се съсредоточите върху доброто поведение. Опитайте да похвалите детето си за това, че седи добре, опитва нова храна или друго положително поведение, което виждате да прави, вместо да се фокусирате върху негативното поведение.

8. Управлявайте очакванията си

Разбираемо е да се почувствате разочаровани или претоварени, когато детето ви откаже да яде или избухне по време на хранене. Все пак е важно да запомните, че тези действия са техният начин на комуникация.

Опитайте се да се срещнете с детето си там, където е, с напредъка му в храненето и отпразнувайте малките победи по време на хранене.

Да бъдеш търпелив също е от ключово значение. Понякога може да са необходими повече от 10 експозиции на храна, преди детето или възрастен да разберат дали им харесва или не, според Института за детски ум.

Също така изяснете очакванията си. Това може да изглежда като поставяне на таймер на масата, за да покаже на детето си колко дълго се очаква да седи или да му уведомите какви храни ще бъдат добавени в чинията му.

9. Говорете с лекар преди да започнете нови диети

Има много опции за диета, в които някои родители с деца с аутизъм се кълнат за детето си, включително диета без глутен или казеин. Този диетичен подход елиминира много храни от диетата на вашето дете, включително всичко, приготвено съответно с пшеница или млечни продукти.

Въпреки че тези диети привличат много внимание, има малко доказателства, които показват, че имат някакви ползи за повечето хора с аутизъм, според Преглед на изследването от 2015 г.

Вместо да опитвате нови диети по прищявка, говорете с лекаря на детето си, преди да направите каквито и да е големи промени в диетата.

10. Избягвайте зависимостите от марката

Зависимостта може да се образува, когато давате на детето си само една марка или вид храна.

Вместо да сервирате храна директно от маркирана кутия, опитайте незабавно да извадите храни от кутията и често да сменяте марката на хранителния артикул, за да избегнете зависимостта от дадена марка.

11. Работа с експерти

Родителите и лицата, които се грижат за деца с аутизъм, трябва да обмислят работа с диетолог. Те могат да помогнат да се определи дали детето ви има хранителен дефицит и да предложат начини за подобряване на диетата.

Те също могат да работят с вас и вашето дете, за да измислят нови идеи за храни за ядене.

Други видове професионалисти, които може да са в състояние да помогнат с храненето и поведението по време на хранене са:

 • психолози
 • ерготерапевти
 • логопеди

12. Поддържайте стойката на детето си

Добре известно е, че някои деца с аутизъм имат проблеми с стойката и походката. Ако детето ви се бори с стойката си, то може да се съсредоточи повече върху това да се държи изправено и да седи, отколкото да яде по време на хранене.

За да помогнете за това, опитайте да използвате възглавници или навити кърпи, за да поддържате бедрата и гърба им, докато седят на масата.

В идеалния случай масата трябва да е на височината на лактите им, а краката им да са плоски на земята. Поставянето на табуретка пред стола, за да поддържа краката им, също може да помогне.

Вземането за вкъщи

Каквото и да опитвате, просто не забравяйте, че не сте сами. Изпробването на нов метод или работата с експерт може да е достатъчно, за да насърчите детето си да опитва различни храни, да стане по-малко стресирано преди хранене и да намали някои поведения.

Ако все още сте разочаровани, говорете с лекаря на детето си за препоръки за помощ от други специалисти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss