12 съвета за облекчаване на болките в гърба при шофиране

Времето, прекарано на шофьорската седалка, може да доведе до изостряне на болките в долната част на гърба. Стъпките, които можете да предприемете, за да намалите дразненето и да облекчите болката, включват регулиране на настройките на седалката, използване на лумбална опора и прилагане на локални мехлеми.

Човек с болки в гърба шофира.
Мария Зотова/Гети изображения

Ако живеете с хронична болка в гърба, може да откриете, че шофирането я влошава. Шофирането, особено за продължителни периоди от време, също може да бъде рисков фактор за болки в гърба.

Седенето в колата е по-трудно за тялото, отколкото седенето на дивана.

Заседнали сте в една и съща относителна позиция за дълги периоди от време, което кара мускулите ви да се втвърдяват. Освен това се концентрирате силно върху пътя и движението около вас, което може да причини мускулно напрежение. Освен това ви липсва лумбалната опора, която обикновено получавате от възглавници и възглавници.

Но е възможно да намалите болките в гърба, когато шофирате. Има редица малки корекции, които можете да направите, и инструменти, които можете да използвате, за да ви помогнат да избегнете дискомфорт.

Защо ме боли гърба в колата?

Когато шофирате, особено за дълги периоди от време, гърбът ви може да започне да боли или да ви боли. Седналите позиции могат да окажат натиск върху мускулите на гърба и гръбначните връзки. Ако имате лоша стойка или се прегърбвате напред, когато шофирате, натискът в тази позиция може да влоши болката ви.

Освен физическите ефекти, шофирането може да бъде и психически изтощително и стресиращо. Това може да доведе до натрупване на напрежение в раменете, шията и гърба, увеличавайки болката и болката.

Независимо дали сте шофьор на камион на дълги разстояния, воин на пътя през уикенда или пътувате през работния ден, използвайте тези съвети, за да си осигурите безболезнено шофиране.

1. Използвайте дървена опорна възглавница

Възглавници или възглавници за лумбална опора могат да се използват за облекчаване на болки в гърба, докато шофирате.

Възглавниците за лумбална опора осигуряват опора за долната част на гърба или лумбалната област. Това помага да се намали част от натиска върху гръбнака ви. Дегенеративни състояния, като остеоартрит и спинална стеноза, могат да причинят болка и скованост в лумбалната област по време на шофиране, особено при възрастни хора.

Възглавниците за лумбална опора запълват пространството между долната част на гърба и седалката на колата. Това ви помага да поддържате добра стойка по време на шофиране. В допълнение към намаляването на болката в долната част на гърба, възглавниците за лумбална опора могат също да помогнат за облекчаване на болката, излъчваща се надолу по краката.

Ако сте на път и нямате под ръка възглавница за лумбална опора, опитайте да навиете кърпа и да я поставите върху долната част на гърба.

2. Регулирайте седалката си

Експериментирането с позицията на седалката може да ви помогне да намерите най-поддържащия ъгъл. Това включва преместване на седалката напред и назад, преместване нагоре и надолу и регулиране на наклона на облегалката и дъното на седалката.

За да поддържате гърба си, поставете седалката така, че гръбнакът ви да е прав и подравнен. Можете да поддържате изправен гръбначен стълб, дори ако се наведете леко назад. Седнете с равномерно разпределение на тежестта от двете страни на тялото. Бедрата ви трябва да са изравнени с цялата седалка. И коленете ви трябва да са разположени малко по-ниско от бедрата.

Не искате да седите толкова назад, че да разтягате прекалено ръцете си, за да достигнете волана, така че се опитайте да запазите леко свиване на лактите. Също така не искате седалката ви да бъде повдигната твърде високо, което да ви накара да се отпуснете или да се прегърбите, докато шофирате. Това може да ви накара да наклоните врата си напред под болезнен ъгъл.

Размерът на вашия автомобил може да окаже влияние върху възможностите за регулиране на седалката. Компактните автомобили, които са твърде малки, за да поемат вашия ръст, може да имат твърде малко пространство за главата, което ви затруднява да седите изправени. Ако планирате дълго пътуване, опитайте се да избягвате малки превозни средства, ако сте високи.

3. Регулирайте волана си

Регулирането на височината на волана също може да помогне за намаляване на напрежението от врата и гърба.

Дръпнете волана към себе си, така че ръцете ви да не се изпъват напред. Това трябва да намали напрежението върху мускулите на врата, раменете и горната част на гърба.

При дълги пътувания опитайте да държите волана в позиции 9:00 сутринта и 3:00 следобед, вместо в позиции 10:00 сутринта и 14:00 часа. Много шофьори усещат по-малко натиск върху ръцете си в тази позиция, особено ако могат да опират ръцете и лактите си удобно на подлакътниците си, докато шофират.

Докато го правите, не забравяйте да регулирате огледалата за обратно виждане и страничните огледала, за да избегнете напрежение във врата.

4. Опитайте с отопляема възглавница на седалката

Топлината намалява болката, като намалява свиването на стегнатите кръвоносни съдове. Чрез увеличаване на притока на кръв към гърба ви, отопляемите седалки за кола могат да помогнат за разхлабване на стегнатите мускули, намаляване на мускулните спазми и облекчаване на схванатите стави.

Някои отопляеми седалки за кола включват функция за масаж, която също може да осигури успокояващо облекчение и да намали болката в гърба.

Ако колата ви няма отопляеми седалки, можете да закупите отопляем калъф за седалка, който да инсталирате ръчно.

5. Носете удобни обувки

Някои видове обувки, като джапанки и високи токчета, може не само да попречат на способността ви да шофирате безопасно, но също така да доведат до засилена болка в долната част на гърба. Лошо пасващите обувки и високите токчета променят стойката ви на седене, което означава, че вашите предварително зададени настройки на седалката няма да работят по същия начин, както при по-плоска, правилно поставена обувка.

Най-безопасните обувки за носене по време на шофиране са маратонки или други обувки, които осигуряват сцепление. Омекотена обувка, като маратонка за бягане, също може да помогне за абсорбиране на вибрациите от педалите за шофиране.

6. Дръжте болкоуспокояващ мехлем в колата

Локалните лекарства за болка могат да осигурят временно облекчение на болки в гърба, докато шофирате. Отпусканите без рецепта (OTC) мехлеми за болки в гърба се предлагат във всички различни форми и размери. Те могат да причинят усещане за изтръпване, усещане за затопляне, усещане за охлаждане или комбинация от тях.

Поддържането на лесен за нанасяне рол-он мехлем в централната ви конзола ще ви помогне винаги да имате нещо там, което да ви осигури облекчение, ако болката стане твърде силна.

Някои кремове без рецепта на растителна основа също съдържат съставки като канабидиол (CBD), капсаицин и арника, които могат да помогнат за намаляване на подуване, мускулна болка и скованост. Някои CBD кремове съдържат ментол за охлаждащо облекчение. Други могат да имат противовъзпалителни свойства.

Ако имате силна или хронична болка в гърба, говорете с лекар относно използването на гел за сила с рецепта, като диклофенак (марките включват Voltaren, между другото).

7. Опитайте пластир за болки в гърба

Може да предпочетете дългодействащ пластир за облекчаване на болката пред мехлем или крем за втриване. Залепването на пластир на гърба ви може да помогне за по-дълготрайно облекчение.

Топлинните пластири действат върху болките в гърба като мобилна нагревателна подложка. Те съдържат вещества като железен прах, които се активират, когато са изложени на въздух. Те могат също да предложат повече проникваща топлина за облекчаване на стегнатите мускули и разширяване на кръвоносните съдове.

Други лепенки за облекчаване на болката включват лидокаинови лепенки за болки в долната част на гърба. Лидокаинът помага за облекчаване на болката, така че да не я усещате толкова силно. Те са особено полезни при неврологични болки, като ишиас.

Топлините могат да бъдат закупени в аптеките и на много спирки за почивка по главните магистрали. Можете да вземете OTC пластири с лидокаин в аптека или да говорите с лекар относно опциите за сила на рецепта.

Пластирите могат да предложат много часове облекчаване на болката, което ги прави полезни при дълги пътувания.

8. Използвайте круиз контрол

Темпоматът не е опция по време на час пик или на хлъзгави, криволичещи или опасни пътища. Когато можете да го направите безопасно, използването на круиз контрол може да помогне за намаляване на болките в гърба, като ви позволи да промените позицията на краката си.

Когато колата ви е настроена на круиз контрол, поставете двата си крака на пода със свити колене. Поставете телесното си тегло равномерно на двата крака. Това ще ви помогне да премахнете напрежението от гърба си.

9. Ударете спирките

Правенето на чести почивки е едно от най-добрите неща, които можете да правите, докато сте на път. Ходенето, разтягането и движението намаляват сковаността и напрежението, което може да помогне за намаляване на болката в гърба и да предотврати влошаването й. Ако можете да намерите тревна площ, опитайте да правите разтягания или йога пози за облекчаване на болки в гърба.

Продължителното седене може да влоши подуването на долните крайници. Ако имате оток, ходенето може да намали натрупването на течност в глезените, стъпалата и краката. Това натрупване на течност може да допринесе за болки в гърба.

10. Проверете стойката си

Прегърбените рамене и заобленият гръб могат да причинят свиване на кръвоносните съдове и нервните окончания по гърба и врата. Това може да причини или да влоши сковаността на ставите и да причини мускулна болка и напрежение.

Дори ако се съсредоточите върху поддържането на добра поза по време на шофиране, може да изпитате мускулни спазми и скованост от оставане в една позиция твърде дълго. Опитайте леко да коригирате стойката си, за да редувате области на натиск в гърба. Можете също така да се редувате зад волана с пътник, ако е възможно.

11. Избягвайте вдигането на тежести

Повдигането или повдигането на тежки предмети, като кутии, каси и куфари, може да натовари или преразтегне мускулите на гърба. Може също да ги разкъса, причинявайки значителна болка и нараняване.

Ако работата ви (или теглото на куфара ви) изисква вдигане на тежко, не забравяйте да защитите гърба си, като вдигнете правилно. Най-добрият начин да вдигате тежки предмети е да клекнете и да повдигнете с краката си, а не с гърба.

12. Останете хидратирани

Да останеш хидратиран на пътя може да бъде предизвикателство. Въпреки това, той е абсолютно необходим за цялостното здраве, както и за намаляване на потенциала за спазми в гърба и болезнени мускулни крампи в гърба и краката.

За да избегнете това, опаковайте бутилирана вода или напитки с ниско съдържание на захар и електролити. Може също да искате да се запасите с течности, когато правите спирки за почивка.

Болката в гърба по време на шофиране е често срещано оплакване. Ако планирате пътуване, можете да предприемете прости стъпки, които могат да ви помогнат да избегнете болки в гърба. Те включват почивки от шофиране, използване на кремове за намаляване на болката и поддържане на хидратация. Разтягането преди, по време и след пътуването ви също може да бъде полезно.

Законно ли е CBD? Законопроектът за земеделието от 2018 г. премахна конопа от легалното определение на марихуана в Закона за контролираните вещества. Това направи някои получени от коноп CBD продукти с по-малко от 0,3% THC законни на федерално ниво. Въпреки това, CBD продуктите, съдържащи повече от 0,3% THC, все още попадат в законовата дефиниция на марихуана, което ги прави незаконни на федерално ниво. Някои държави са легализирали CBD, така че не забравяйте да проверите държавните закони, особено когато пътувате. Освен това имайте предвид, че FDA не е одобрила CBD продукти без рецепта и някои продукти може да са неточно етикетирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss