10 храни, убиващи тестостерона

Въпреки че тези храни са свързани с по-ниски нива на тестостерон, те не са заместители на антиандрогенните лекарства.

Може би сте чували, че някои храни могат да намалят нивата на тестостерон. Може би се надявате да намалите нивата на тестостерон по естествен път или може би искате да подкрепите или повишите тестостерона си.

Някои изследвания показват, че големи количества определени храни могат да понижат тестостерона при някои хора. Повечето от тези храни обаче трябва да бъдат проучени допълнително, преди да стане ясно дали могат да понижат нивата на тестостерон.

Голяма част от изследванията са или остарели, базирани на нечовешки участници (като плъхове), или базирани на малки клинични изпитвания.

Най-добре е да се консултирате с лекар или здравен специалист, преди да промените диетата си, особено ако имате основно здравословно състояние, което трябва да имате предвид.

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Растителни масла

Повечето растителни масла съдържат високи нива на полиненаситени мастни киселини. Въпреки че полиненаситените мазнини могат да бъдат здравословен източник на мазнини, високите количества полиненаситени мазнини са свързани с по-ниски нива на тестостерон.

А Проучване от 2019 г погледна мъже с хипогонадизъм, което означава, че тестисите им не функционират правилно. Установено е, че диети с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини намаляват серумното производство на тестостерон.

Ан по-старо проучване от 2000 г разглежда 69 японски мъже и заключава, че честата консумация на полиненаситени мазнини е свързана със значително по-ниски нива на тестостерон.

Трансмастни киселини

Намиращи се основно в преработените храни, трансмазнините обикновено се считат за вредни за здравето. Това важи особено за изкуствените трансмазнини, известни също като индустриални трансмазнини или частично хидрогенирани мазнини.

В един 2017 проучване, изследователите наблюдават как приемът на мастни киселини засяга 209 здрави мъже. Изследователите установяват, че високият прием на трансмастни киселини е свързан с по-ниски нива на тестостерон.

През 2016 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) обяви, че забранява частично хидрогенираните масла – основният източник на трансмазнини – тъй като те не отговарят на изискванията на FDA да бъдат считани за „общопризнати като безопасни“.

Въпреки това, все още можете да намерите някои трансмастни киселини в преработените храни.

захар

Високите количества захар могат да повлияят на нивото на тестостерона.

А 2018 проучване изследвали мъже на възраст от 20 до 39 години. Установено е, че тези, които пият големи количества сладки напитки, са по-склонни да имат ниски нива на тестостерон. Въпреки това, повечето от тези участници също имат по-висока телесна маса, което може да повлияе на нивата на тестостерон.

А преглед на проучванията разгледа как диетата може да повлияе на хора със синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Въпреки че са необходими повече изследвания, много проучвания откриха връзка между диетите с високо съдържание на захар и повишените нива на тестостерон.

Друг скорошен преглед на проучвания установи връзка между висококалоричните диети с високо съдържание на захар и по-ниските нива на тестостерон при мъжете.

Печени изделия

А 2018 проучване заключава, че мъжете са по-склонни да имат ниски нива на тестостерон, ако консумират големи количества печени продукти, особено хляб и сладкиши.

Млечните продукти и десертите също се свързват с по-ниски нива на тестостерон. Въпреки това, както при захарта, не е ясно дали телесните мазнини играят посредническа роля.

соя

Може ли соята да намали нивата на тестостерон? Изследванията са смесени и дебатът дали соята е здравословна или нездравословна е много противоречив.

Соята е с високо съдържание на фитоестрогени, които са вещества от растителен произход, които действат подобно на естрогена.

По-старо проучване от 2005 г. разглежда 35 мъже. Установено е, че пиенето на соев протеин в продължение на 57 дни води до понижени нива на тестостерон. Това обаче беше сравнително малко проучване. Друг проучване въз основа на плъхове е установено, че консумацията на фитоестрогени намалява нивата на тестостерон.

Въпреки това, други изследвания върху соята и тестостерона откриха противоречиви резултати. Ан по-стар преглед от 2009 г от 15 проучвания заключава, че консумацията на соя няма ефект върху нивата на тестостерон при мъжете.

Въпреки че изследванията са смесени, може би е най-добре да консумирате соя в умерени количества, ако имате клинично ниски нива на тестостерон.

Ленено семе

Лененото семе е с високо съдържание на лигнани, което може да понижи нивата на тестостерон.

Лигнаните се свързват с тестостерона и могат да го изхвърлят от тялото. Ан по-стар казус от 2007 г погледна 31-годишна жена с поликистозни яйчници, състояние, при което хората, които са назначени за жени при раждането, имат по-високи от обичайните нива на тестостерон. Тя използва добавки от ленено семе (30 грама на ден) в продължение на 4 месеца. Проучването установи, че лененото семе понижава нивата на тестостерон.

Друго скорошно проучване обаче установи обратното. Общо 41 жени с PCOS бяха разделени на две групи: едната група направи промени в начина си на живот, докато другата група направи промени в начина на живот и използва добавки от ленено семе. Въпреки че участниците, които са използвали ленено семе, са имали подобрени биомаркери, лененото семе не изглежда да е повлияло на нивата на тестостерон.

В ан по-старо, малко проучване от 2001 г, 25 мъже с рак на простатата са намалили общия си прием на мазнини, докато са използвали добавки от ленено семе. Тази комбинация значително понижи нивата на тестостерон.

Трябва да се проведат повече изследвания върху лененото семе, за да се изясни дали може да намали нивата на тестостерон. Но умерените количества ленено семе във вашата диета едва ли ще направят голяма разлика.

Ядки

Орехите и бадемите изглежда увеличават производството на вещество, наречено глобулин, свързващ половите хормони (SHBG). SHBG транспортира тестостерон и други хормони в тялото ви. По-високите количества SHBG причиняват по-ниски нива на свободен тестостерон в тялото.

Повечето проучвания на тази тема обаче се фокусират върху жените. Ан по-старо проучване от 2011 г при жени със СПКЯ е установено, че консумацията на орехи повишава SHBG с 12,5%, а консумацията на бадеми повишава SHBG с 16%.

Това може да се дължи на факта, че бадемите са богати на мононенаситени мастни киселини, а орехите са богати на полиненаситени мастни киселини.

Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол е свързана с много опасности за здравето.

А 2019 преглед установи, че мъжете, които пият много алкохол, имат по-ниски нива на тестостерон. Това може да се дължи на факта, че алкохолът може да повлияе на производството на тестостерон.

Интересното е, че ан по-старо проучване от 2002 г установяват, че острата алкохолна интоксикация е свързана с понижени нива на тестостерон при мъжете и повишени нива на тестостерон при жените.

Мента и мента

Популярни като чайове, мента и мента могат да понижат нивата на тестостерон. Ан по-старо проучване от 2010 г с участието на 42 жени показва, че пиенето на билков чай ​​от мента два пъти дневно в продължение на 30 дни значително понижава нивата на тестостерон.

Интересното е, че в друго проучване изследователите прилагат масло от мента на плъхове с PCOS всеки ден в продължение на 20 дни. Понижи нивата на тестостерон. Друго проучване също установи, че ментата понижава нивата на тестостерон при плъхове с PCOS.

Друг По-старо изследване на плъхове от 2004 г установено, че чай от мента понижава нивата на тестостерон при плъхове.

Като се има предвид, че повечето от тези проучвания се провеждат върху плъхове, е трудно да се каже с увереност дали може да засегне хората или не. Повече изследвания, базирани на хора, ще предоставят прозрения.

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е друга билка, която често се приема като чай. Може да понижи нивата на тестостерон.

Преглед на 28 проучвания установи, че коренът от женско биле има слаби антиандрогенни свойства и като цяло насърчава здравата хормонална функция при хора, определени като жени при раждането, и хора, определени като мъже при раждането.

Въпреки това, както се отбелязва в прегледа, са необходими повече клинични проучвания върху хора.

Други често задавани въпроси

Защо някой може да иска да намали нивата на тестостерон?

Има много причини, поради които хората могат да се опитат да намалят нивата на тестостерон. Например, те може да имат състояние като PCOS. Този хормонален дисбаланс може да причини редица неприятни симптоми.

Освен това, някои хора, на които е определен мъж при раждането, може да са от различен пол от този, който им е бил предписан – например, те може да са жени или небинарни – и може да искат да намалят нивата на тестостерон, ако искат медицински преход.

Въпреки това, понижаването на тестостерона чрез антиандрогенни лекарства е по-ефективно и предсказуемо, отколкото чрез храните, споменати по-горе.

Какво точно причинява ниските нива на тестостерон?

Въпреки че някои храни може да имат ефект върху нивата на тестостерон, други фактори също могат да допринесат за ниските нива на тестостерон.

Ниският тестостерон може да бъде причинен от:

  • стареене, тъй като нивата на тестостерон могат естествено да намаляват с възрастта
  • лекарства, като опиоидни лекарства за болка и стероиди, които могат да повлияят на хипофизната жлеза
  • здравословни състояния, които засягат хипофизната жлеза
  • висока телесна мазнина
  • силен емоционален или физически стрес
  • наследствени състояния, които засягат тестисите като неспуснати тестиси или синдром на Клайнфелтер
  • придобити състояния, които засягат тестисите, като рак на тестисите

Ако се надявате да понижите нивата на тестостерон, най-добре е да говорите със здравен специалист като ендокринолог.

Ами ако искате да повишите нивата на тестостерон?

Ако имате ниски нива на тестостерон, клиницистът може да предпише заместителна терапия с тестостерон. Той обаче има странични ефекти и може да не е винаги необходим.

Въпреки че има много добавки, обозначени като „тестостеронови бустери“, няма достатъчно изследвания, които да подкрепят тяхната ефективност. В действителност, някои продукти за повишаване на тестостерона всъщност не съдържат съставки, които подкрепят твърденията им, според изследвания.

Някои добавки обаче могат да дадат на тялото ви необходимите хранителни вещества, за да поддържа здравословното производство на тестостерон. Имайте предвид обаче, че е важно да изберете качествени, доказани добавки.

Като цяло, здравословният начин на живот – включително балансирана диета и управление на стреса по здравословен начин – може да поддържа вашето хормонално здраве. Получаването на достатъчно сън и прилично количество упражнения също са два начина за естествено повишаване на тестостерона.

Долния ред

Големите количества определени храни могат естествено да намалят нивата на тестостерон. Но като цяло, докато се храните балансирано, нивата на хормоните ви вероятно ще бъдат здрави.

Някои хора имат здравословни проблеми, които причиняват ниски нива на тестостерон. Ако това се отнася за вас, най-добре е да следвате здравословен начин на живот и да говорите със здравен специалист относно възможностите за лечение.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss