10 знаменитости с алкохолизъм

1. Брадли Купър

Брадли Купър е известен със своите комедийни филмови роли. Но както повечето от нас, животът на Купър е имал възходи и падения. Той се възстановява от алкохолизъм и е трезвен повече от десетилетие. През 2015 г. той описва как алкохолът засяга почти всичко в живота му: „Не бих могъл да имам достъп до себе си или други хора, или дори да мога да приемам други хора, ако не бях променил живота си. Никога не бих могъл да имам връзките, които правя. Никога не бих могъл да се грижа за баща си по начина, по който го правех, когато беше болен. Толкова много неща.” Изявленията на Купър свидетелстват за факта, че алкохолът засяга не само вас самите – той засяга и хората около вас.

2. Даниел Радклиф

Любимата звезда от “Хари Потър”филмите се борят, като много други деца актьори, израствайки в шоубизнеса. Докато неговият герой Хари беше невинен и героичен, за Даниел Радклиф предизвикателствата в реалния живот започнаха да го засягат, а именно пристрастеността му към алкохола. В интервю от 2012 г., публикувано в ShortListсписание Радклиф заявява как е стигнал до осъзнаването, че „пиенето е нездравословно и вредно за тялото ми и социалния ми живот“ и как е станал „отшелник на 20“. Той дори призна как е пиел преди да отиде на снимачната площадка и как се е доверил на колегата си Гари Олдман, който също е бил пристрастен към алкохола.

Въпреки че е трезвен, Радклиф признава, че не е лесно да поддържа трезвостта си на събития, където има алкохол. Един от най-големите уроци, които е научил, е, че трябва да иска трезвен живот за себе си. Той заявява в същото интервю: „Трябваше да се спра. И спирането ми показа свят на щастие, който не мислех, че е възможен.” Това е урок, който всички можем да научим от Радклиф.

3. Кари Фишър

Освен със славата си като принцеса Лея в „Междузвездни войни“, Кари Фишър беше добре известна и с публичните си изявления за здравето и зависимостите си. Това включваше алкохол. През 2008 г. тя дори публикува книга за нейните борби, наречена “Wishful Drinking”.В книгата тя пише: „Щастливата е едно от многото неща, които вероятно ще бъда в течение на един ден и със сигурност през целия живот. Но мисля, че ако очаквате, че ще бъдете щастливи през целия си живот – по-точно, ако имате нужда да се чувствате комфортно през цялото време – добре, наред с други неща, имате заложбите на класика наркоман или алкохолик”. Всъщност алкохолът често се използва като механизъм за справяне и Фишър описва – по обичайния си хумористичен начин – как пиенето може да влоши това.

Трагично, Фишър почина от сърдечен удар през декември 2016 г. Смята се, че отчасти за това е виновен рецидив. Феновете продължават да скърбят за загубата на симпатична актриса.

4. Били Джоел

Известният поп/рок музикант Били Джоел призна, че се бори със злоупотребата с алкохол в зряла възраст. Пиенето очевидно е попречило на кариерата и личните му отношения. Колегата му музикант (и чест партньор на турне) Елтън Джон моли Джоел да се лекува от алкохолизъм. В един брой на Rolling Stone от началото на 2011 г., Джон е цитиран да казва, че Джоел трябва да влезе в „тежка“ рехабилитация и че алкохолизмът пречи на живота и кариерата му.

В интервю от 2013 г. за списание The New York Times Magazine, Джоел размишлява за предишните си навици за пиене: „Не знам защо пих толкова много, не се абонирам за AA, не се абонирам за неща от 12 стъпки. Понякога просто прекалявах… но не беше последователно, щеше да е периоди от време, по време на развод или нещо подобно.” Дори ако пиенето не е било последователно, пиенето, което Джоел описва тук, е друга форма на алкохолна зависимост.

5. Стивън Кинг

Световноизвестният писател на ужасите Стивън Кинг се бори с наркотиците и алкохола за значителен период от време. През 1987 г. семейството и приятелите на Кинг организират интервенция, изхвърляйки пред него доказателства за неговите зависимости. Кинг незабавно потърсил помощ и се отказал от всички форми на наркотици и алкохол в края на 80-те години.

През 2013 г. Кинг отвори врати за The Guardianза предишната си алкохолна зависимост, описвайки как не се срамува от миналото си. Той каза: „Има нещо в АА, нещо, което четат на много срещи, „Обещанията“. Повечето от тези обещания се сбъднаха в живота ми, Ще опознаем нова свобода и ново щастие, това е вярно. Но там също така пише: „Няма да съжаляваме за миналото, нито да искаме да затворим вратата за него. И нямам желание да затварям вратата на миналото. Бях доста откровен за миналото си. Но съжалявам ли? Правя го. Правя го. Съжалявам за необходимостта.” Кинг не смята да се преструва, че не е имал борба с алкохола, нито смята, че трябва да го крие. Това е част от това кой е той и той е трезвен от намесата на семейството си.

6. Робин Уилямс

Известният комик злоупотребява с кокаин и алкохол в началото на кариерата си, но се отказва, когато приятел и колега комик Джон Белуши почина от свръхдоза кокаин и хероин през 1982 г. След това покойният актьор се бори с алкохола години наред до смъртта си през 2014 г. Той дори редовно изтъкваше тези борби като част от своите стендъп рутини. В интервю от 2006 г. с Даян Сойер, Уилямс говори за реалността, че пиенето не винаги има причина зад това, казвайки: „Това е [addiction] – не е причинено от нищо, просто е там”, каза Уилямс. „Чака. Изчаква времето, когато си помислите: „Сега е добре, добре съм.“ След това, следващото нещо, което знаете, не е наред. Тогава разбираш: „Къде съм? Не знаех, че съм в Кливланд.“ За съжаление Уилямс почина през 2014 г. Съобщава се, че току-що е влязъл в рехабилитация малко преди смъртта си.

7. Бети Форд

Бети Форд, съпругата на бившия президент Джералд Форд, страдаше от алкохолизъм и пристрастяване към болкоуспокояващи. Тя повиши обществената осведоменост за пристрастяването, като призна за дългогодишната си битка с алкохолизма през 70-те години на миналия век. Когато най-накрая се възстанови, тя създаде центъра на Бети Форд, за да помогне на другите да преодолеят злоупотребата с вещества и алкохол.

Може би най-голямото наследство на Форд беше честността, която тя внесе в американската идея за алкохолизма. Алкохолната зависимост може да се случи на всеки. Тя беше цитирана да казва: „Гримът ми не беше размазан, не бях разрошена, държах се учтиво и никога не допивах бутилка, така че как мога да бъда алкохолик?“ С други думи, няма стереотипни симптоми на алкохолизъм. Дори да си първа дама на Съединените щати не ви прави имунизирани срещу алкохолизъм.

8. Мел Гибсън

Мел Гибсън публично призна, че се бори с алкохолизма през целия си възрастен живот. Той беше арестуван през 2009 г. за шофиране в нетрезво състояние. При предишен арест от 2006 г., направен въз основа на подозрение за шофиране в нетрезво състояние, арестуваният служител твърди, че е направил антисемитски забележки. В миналото Гибсън потърси професионална помощ и се потърси в рехабилитация за проблема си с алкохола.

През 2016 г. The Fixсъобщава Гибсън, излагайки суровата реалност, която идва с мисленето за отказване от алкохола. „Казват, че има само три възможности: да полудееш, да умреш или да се откажеш.

9. Линдзи Лоън

Младата старлетка, подобно на много детски актриси, публично се бори със злоупотребата с наркотици и алкохол. Лоън трябва да работи усилено, за да остане трезва, и вече има един неуспешен опит за рехабилитация през 2011 г. През 2010 г. тя беше принудена със съдебна заповед да носи гривна за откриване на алкохол, за да следи консумацията на алкохол. През 2014 г. Лоън имаше публичен рецидив в своето риалити шоу, демонстрирайки как преодоляването на алкохолната зависимост е наистина продължаваща битка.

Лоън също беше честна за други опасности, които алкохолът може да представлява. В интервю с Опра Уинфри през 2013 г., Лоън каза, че алкохолът „беше врата към други неща за мен… Опитах кокаин с алкохол“.

10. Дейвид Хаселхоф

След главната си роля в “Baywatch”, Дейвид Хаселхоф стана известен с алкохолизма си. Домашно видео на пиян Хаселхоф стана вирусно през 2007 г., получавайки ефирно време в безброй новинарски програми и в интернет. Правата му на свиждане с дъщерите му бяха временно спрени, което го принуди да потърси сериозна помощ за пристрастяването си.

През 2015 г. той каза пред Mirror„Моя отговорност е да направя най-доброто, което мога, и да го взема един ден по един. Но алкохолът може да стане смъртоносен. Най-страшното е, когато отидеш на среща и си казаш: „Къде е Стив?“ и те казват: „О, Стив почина снощи“. Но ти го срещна вчера! Това е много страшно, смъртоносно нещо, което трябва да бъде разгледано.” Всъщност Хаселхоф приема битките си с алкохола много по-сериозно в наши дни и също така е решил да промени напълно начина си на живот с диета и упражнения.

Ресурси за лечение на алкохолизъм

Тези знаменитости илюстрират, че алкохолът често се използва за самолечение – за облекчаване на стресовите фактори в живота. Тяхната честност по отношение на техните борби е едновременно сърцераздирателна и мила. Може да намерите вдъхновение от известни личности, които са говорили публично за тези борби.

Когато консумацията на алкохол стане злоупотреба, е време да потърсите лечение. Важно е да се справят с основните проблеми, за да се лекува алкохолната зависимост. Научете повече за злоупотребата с алкохол и пристрастяването и проучете възможностите за лечение, за да избегнете негативни последици за здравето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss