Яйчен жълтък за коса

Общ преглед

Яйчен жълтък е жълтата топка, окачена в белтъка на яйцето, когато го отворите. Яйчният жълтък е гъсто пълен с хранителни вещества и протеини, като биотин, фолиева киселина, витамин А и витамин D.

Хранителните вещества, които се съдържат естествено в яйчния жълтък, са същите, които се намират в здравата, лъскава коса. Някои хора прилагат яйчен жълтък върху скалпа си като лечение за косопад, чуплива коса или за да се опитат да накарат косата си да расте по-бързо.

Какви са ползите?

За да разберем начина, по който яйчният жълтък помага на косата ви, първо трябва да обсъдим какво допринася за често срещаните проблеми с косата. Лошото хранене, прекомерното химическо третиране, оксидативният стрес от околната среда и топлинното оформяне могат да лишат косъма от протеините.

Яйчният жълтък може да помогне на косата ви да устои на увреждане

Яйчният жълтък е богат на витамини, които могат да направят косата по-устойчива на увреждане. Жълтъкът може да бъде особено полезен за овлажняване на косата, която изглежда суха.

Яйчният жълтък може да бъде суперхрана за косата ви поради уникалната комбинация от витамини, намиращи се вътре. Витамините А и Е, биотинът и фолиевата киселина са само част от хранителните вещества, които изследователите са се свързали за растеж на косата и здрава коса.

Повечето често срещани хранителният дефицит в света е желязо. Желязото е важно за производството на нови клетки от тялото ви. Всеки яйчен жълтък съдържа малко, но значително количество желязо.

Яйчният жълтък може да помогне на косата ви да расте по-бързо

Прилагането на яйчен жълтък локално върху скалпа може да напълни корена на косата ви с витамини. Това означава, че новата коса ще израсне по-силна и ще бъде по-малко податлива на накъсване и опадане. Когато косата ви не пада толкова много, тя става по-пълна. Може дори да изглежда, че расте по-бързо.

Как да използвате яйчен жълтък за косата си

Маска за коса

Можете да направите маска за коса, използвайки яйчен жълтък и зехтин, за да се възползвате от ползите от яйчния жълтък за вашата коса. Можете също така просто да използвате цяло сурово яйце, без да го смесвате с нещо друго като дълбоко овлажняващо лечение.

Просто разбъркайте яйцето или сместа от яйца и масло. С ръкавици нанесете маската върху косата си с пръсти. Не забравяйте да покриете горната част на скалпа и краищата на косата си. Оставете процедурата да престои върху косата ви за около час, преди да я изплакнете със студена вода.

Диетичен

Можете също да опитате да включите повече яйца в диетата си като начин да получите по-здрава коса. Яденето на яйца за закуска може да подобри храненето ви, като ви дава протеини, витамини от група В и фолиева киселина. Колкото по-добре подхранвате тялото си, толкова по-добре ще изглежда косата ви.

Добавки

На пазара има хапчета, които са дестилирани версии на протеини от яйчен жълтък. Можете да опитате тези добавки, за да получите достъп до богатото хранене вътре в яйчните жълтъци, без да ядете жълтъци или да използвате маска за коса с яйчен жълтък. Но доказателствата за използването на тези добавки за подобряване на растежа и външния вид на косата са анекдотични.

Американската администрация по храните и лекарствата също не следи чистотата или качеството на добавките. Говорете с Вашия лекар, преди да започнете да ги приемате.

Потенциални рискове и странични ефекти

Използването на яйчен жълтък за вашата коса е лечение с доста нисък риск. Има обаче няколко потенциални странични ефекти. Ако имате алергия към яйца, не използвайте яйчен жълтък върху главата си, дори като локално лечение.

Ако консумирате яйчен жълтък в големи количества, не забравяйте, че яйчният жълтък е храна с високо съдържание на холестерол. Докато яденето на едно яйце на ден няма да навреди на здравето ви, яденето на големи количества може, ако сте изложени на висок риск от сърдечни заболявания или вече имате сърдечно заболяване или диабет.

Вземането за вкъщи

Използването на яйчен жълтък за вашата коса може да изисква няколко седмици последователно лечение, за да видите резултатите. Въпреки че използването на яйчен жълтък за подобряване на външния вид и здравето на косата ви няма да работи за всеки, това е евтин и прост начин за третиране на косата, който може да си струва да опитате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss